Wat is het verschil tussen Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga?

Inhoudsopgave

    Gepubliceerd op 10-7-2017 in Soorten yoga

    Ze worden vaak in 1 adem genoemd: Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga. Blijkbaar zijn er overeenkomsten tussen deze 2 dynamische yogavormen. Maar wat zijn de verschillen? Ik laat je zowel de gelijkenissen als de verschillen weten!


    Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!


    Hoe zijn Ashtanga en Vinyasa Yoga ontstaan?

    Ashtanga Yoga betekent letterlijk ‘het achtvoudige pad’ of ‘de 8 ledematen’. Sri Krishnamacharya is min of meer de grondlegger van de moderne yoga en hij heeft na zijn studies de basis van de Ashtanga Yoga gedeeld met zijn leerling Pattabhi Jois. En hij is de geestelijk vader van de huidige Ashtanga Vinyasa Yoga series. Overigens stamt Vinyasa Yoga af van Ashtanga Yoga.

     

    Eerst een paar overeenkomsten tussen Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga:


    1: Ze zijn beide een vorm van Flow yoga

    In Hatha Yoga vormen neem je als yogi losstaande asana’s (=houdingen) aan, met daartussen een pauze. Er is geen vaste volgorde van de houdingen. Voorbeelden van dergelijke yogahoudingen zijn De DanserDe Brug of De Adelaar.


    verschil ashtanga en vinyasa yoga houdingen

    In Ashtanga en Vinyasa Yoga voer je de asana’s uit in een flow: de asana’s worden (o.a. door middel van de adem) aan elkaar gesmeed en er zijn geen pauzes. Het is eigenlijk 1 lange yogaoefening. Yogahoudingen die hier vaak in gebruikt worden zijn:

    1. De neerkijkende Hond
    2. De opwaartse Hond
    3. De krijgers (Krijger 1, Krijger 2 of Krijger 3)

     

    2. Ze zijn beide een vorm van Yang (actieve) yoga

    In Yin yoga draait het om ontspanning, overgave en loslaten. Je houdt de asana’s wel een paar minuten (gemiddeld 2 tot 5 minuten maar soms ook langer) aan. Hierdoor werk je diep op je bindweefsel (= fascia) en gewrichten en ontstaat er steeds meer ruimte. Vormen van Yin Yoga zijn Yoga Nidra en Restorative Yoga.

    Ashtanga en Vinyasa Yoga zijn juist allebei een vorm van Yang yoga:

    • dynamisch en actief
    • met aanspanning
    • op een redelijk hoog tempo


    ashtanga yoga en vinyasa yoga actief zweten


    Je gaat bij deze yogavormen zweten en dat bevordert de circulatie in je lichaam! Extra fijn als je wilt ontgiften en een detox yoga zoekt.  Andere Yang-achtige yogavormen zijn Power Yoga, Bikram YogaIyengar Yoga en Kundalini Yoga.





    3. Bij beide speelt de ademhaling een grote rol

    Een derde overeenkomst tussen Ashtanga en Vinyasa Yoga is het gebruik van de adem. En dan in het bijzonder de Ujjayi ademhaling waarbij je diep naar het bekken inademt en via de neus uitademt, terwijl je je keel iets probeert smaller te maken/samen te trekken. Hierdoor ontstaat er een licht geluid als je ademt, alsof je een oceaan hoort op de achtergrond. Bij beide yogavormen voer je de asana’s in een vloeiende beweging op de ademhaling uit, zodat het synchroon gaat. Eigenlijk ontstaat er dan een meditatie in beweging!


    Tot zover enkele belangrijke overeenkomsten.

     

    Wat zijn de verschillen tussen Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga?

     

    verschil ashtanga en vinyasa yoga houdingen

    1. Eerste verschil: de volgorde van de houdingen

    • Bij Ashtanga Yoga is de volgorde van de asana’s altijd hetzelfde. Er zijn wel verschillende series, maar deze kennen altijd dezelfde opbouw. Hierdoor kun je goed monitoren of je de houdingen leert verdiepen of niet.
    • In de Vinyasa Yoga staat de volgorde van de houdingen niet vast en is er dus ruimte voor meer creativiteit. Er zijn meer verschillende series die gebaseerd kunnen zijn op de avond, ochtend, zon of de maan.


    2. Tweede verschil Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga: de nadruk van de adem

    Zoals gezegd, is bij beide yogavormen de adem belangrijk. Maar waar binnen de Ashtanga Yoga de nadruk ligt op alle 8 de ‘ledematen’ of onderdelen van het pad, ligt in de Vinyasa de nadruk nog meer op de adem. Vinyasa betekent in het Sanskriet ook letterlijk: vloeiende beweging of flow, waarbij de asana’s gecombineerd worden met de adem.

     


    ashtanga yoga en mysore style

    3. Derde verschil: Ashtanga kent de Mysore style

    Pattabhi Jois heeft lang les gegeven in Mysore, een stad in India. De Mysore style binnen de Ashtanga is vernoemd naar deze stad. Binnen de Mysore style:

    • krijg je eigenlijk privé les binnen een klassikale les
    • volgt iedereen zijn eigen pad en tempo en geeft de leraar individuele aanwijzigingen
    • geeft je leraar je pas de instructies voor een volgende stap als je daar aan toe bent

    Zo’n Mysore style les duurt 2 tot 2,5 uur en het is over het algemeen stil, zonder afleiding van muziek. Vinyasa Yoga kent deze style niet.


    Voor deze actieve yogavormen heb je een stevige en bij voorkeur 'sticky' yogamat nodig, voor goede grip. Lees hier meer over hoe je een goede yogamat kiest of ga vast shoppen voor een sticky yogamat.


    Heb ik je genoeg antwoorden kunnen geven op de vraag wat het verschil is tussen Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga?

    Meer inspiratie nodig?

    Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

    Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

    Deel deze blog met een vriendin!

    3 x Wereld van Yoga

    • Alle info over Yoga
    • Toegankelijke uitleg
    • Niet zweverig
    Meer over ons!

    Op de hoogte blijven?

    Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

    Meld je aan
    Heb je feedback voor ons?