Yoga als workout!

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 17-1-2018 in Yoga weetjes

  Het is nog steeds januari en dus zijn we bezig met vooruitblikken naar het nieuwe jaar. En als jouw goede voornemen ‘meer sporten’ is, dan heb ik goed nieuws: yoga is veel meer dan een uurtje relaxen op een matje. Yoga is ideaal als workout!

  Wat kun je lezen in deze blog?

  • Wat kenmerkt yoga als workout?
  • Welke yoga vormen zijn geschikt als workout?
  • Welke materialen heb je nodig bij workout yoga?


  Wat kenmerkt yoga als workout?

  Als je yoga als workout beoefent, werk je aan je conditie en een strakker en sterker lichaam. Het is weliswaar geen cardio workout, maar van bepaalde yogavormen ga je wel degelijk lekker zweten. Daarbij werk je aan sterkere (buik)spieren en ontwikkel je met bepaalde houdingen veel kracht in je benen.

  Overigens blijft yoga toch echt iets anders dan sporten. Dit zijn de 3 grootste verschillen tussen yoga en sport.   yoga als workout zweten spieren trainen vrouw op yogamat

  Welke yoga vormen zijn geschikt als workout?

  Power Yoga

  Power Yoga is een echte uitdaging voor je spieren. In een dynamische les worden de yogahoudingen steeds afgewisseld waardoor je allerlei spiergroepen inzet. Power Yoga is afgeleid van Ashtanga Yoga en staat garant voor inspanning en zweten.


  Bikram Yoga

  Bij Bikram Yoga voer je elke les dezelfde houdingen in dezelfde volgorde uit. Een les duurt 1,5 uur en je doet je oefeningen in een ruimte van 40 graden. Alleen al hierdoor ga je lekker zweten!


  Ashtanga Yoga

  In een Ashtanga Yoga les worden alle yogahoudingen met behulp van de adem aan elkaar gesmeed waardoor je eigenlijk 1 lange yogahouding doet. En dit voel je! Het vraagt aanspanning van je spieren en tegelijkertijd werkt het rustgevend op je mind. Binnen de Ashtanga zijn er verschillende series die allemaal een vaste volgorde hebben.


  Vinyasa Yoga

  Afgeleid van Ashtanga Yoga, zijn ook de Vinyasa lessen dynamisch van karakter en worden de houdingen niet losstaand uitgevoerd. Alleen bij Vinyasa is de nadruk op de adem nog groter en ligt de volgorde van de houdingen niet vast.

  Wil je meer weten over de verschillen tussen Ashtanga en Vinyasa Yoga?


  Kundalini Yoga

  Bij Kundalini Yoga gaat het vooral om het opwekken van levensenergie door middel van krachtige ademhaling en dynamische oefeningen. Als deze energie meer gaat stromen voel je je helderder en dus energieker! Mijn eigen eerdere ervaringen met deze yogavorm waren minder positief maar sinds ik bij een andere leraar 2 proeflessen heb gedaan zijn Kundalini Yoga en ik weer vrienden.

   

   

   yoga als workout juiste materiaal blauwe yogamat

  Welke materialen heb je nodig bij workout yoga?

  Als je de wat meer workout-achtige yogavormen gaat beoefenen, heb je een aantal zaken nodig.

  1. Om te beginnen heb je een goede yogamat nodig. Bij voorkeur een sticky mat, waarop je voldoende grip blijft houden.
  2. Ook is een extra yogahanddoek, om uitglijden tegen te gaan, handig om op je yogamat te gebruiken.
  3. En als laatste adviseer ik je om goede yogakleding te gebruiken die goed aansluit op je lichaam, zoals yogaleggings en yogatops.  Ik hoop dat je na het lezen van deze blog overtuigd bent van yoga als workout!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?