Kundalini Yoga en ik: we zijn weer vrienden

Kundalini Yoga en ik: we zijn weer vrienden

Ellen Spoor

Gepubliceerd op 01-12-2017 in Soorten yoga

Kundalini Yoga en ik hebben jaren geleden geen goede start gemaakt. Ik volgde als introducé een paar lessen bij een Kundalini yogastudio in mijn buurt en dat is me minder goed bevallen.

De leraar was vrij dwingend waardoor mensen makkelijk over hun grenzen gingen (inclusief ikzelf) en de algemene sfeer in de studio benauwde me. Maar ik ben en blijf een nieuwsgierige yogi en omdat ik laatst Casper ben tegengekomen, een leuke Kundalini leraar, was het hoog tijd voor een revival!

 

kundalini yoga en ik weer vrienden energie

 

Maar eerst:

Wat is Kundalini Yoga precies?

Kundalini Yoga is in het Westen geïntroduceerd door Yogi Bhajan en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Kundalini energie is een levensenergie die onderaan het stuitbeen opgeslagen ligt, in plaatjes ook wel weergegeven als een slapende slang.

Deze energie wordt opgewekt door een combinatie van:

  • krachtige ademhaling
  • dynamische, fysieke oefeningen

De energie gaat hiermee van de lagere chakra’s in het lichaam omhoog naar de hogere chakra’s. Op deze manier komt de energie op alle plekken van het lichaam en werkt daar vervolgens opwekkend en verhelderend.


 

kundalini yoga en ik vrienden zaal yogamat

Hoe waren mijn Kundalini yogalessen bij Casper?

De 2 lessen die ik gevolgd heb bij Casper, vonden plaats in een fijne en mooie yogaruimte bij Mijn Yogastudio in Voorburg. Beide avonden begonnen met het 'chanten' van een openingsmantra. Dat is gebruikelijk bij Kundalini Yoga en bedoeld om:

  1. in het hier en nu te komen
  2. de drukke dag achter je te laten
  3. je te focussen op de les

Gelukkig was ik na al die jaren yoga al meer gewend geraakt aan dit soort oefeningen dus ik zong vrolijk mee :-)

Na deze mantra volgden een aantal losmaakoefeningen voor het lichaam, allemaal begeleid door een krachtige in- en uitademing. Hoe anders dan mijn eigen ervaring met Critical Alignment Yoga, Hatha Yoga en Yin Yoga! Ik voelde meteen mijn armen en benen tintelen.

De volgende stap in deze kriya, zoals een serie oefeningen in Kundalini Yoga heet, waren de dynamische oefeningen met nadruk op de core van het lichaam. Best pittig als je geen mega-ontwikkelde buikspieren hebt zoals ik.

Na de core oefeningen volgden nog een meditatie en een eindontspanning en de lessen werden afgesloten met opnieuw een mantra.

 


kundalini yoga en ik vrienden leraar casper

Casper zit in Easy Pose, kleermakerszit

Wat kenmerkt de oefeningen in Kundalini Yoga?

De dynamische houdingen van Kundalini Yoga zijn anders dan de (veelal) statische yoga die ik gewend ben. Het gaat bij Kundalini Yoga niet om (technisch) perfecte houdingen (zoals de Iyengar Yoga benadering), maar meer om hoe je de houdingen ervaart en met name de energie die vrijkomt.

Je core is heel belangrijk, onder andere omdat in en rondom de navel allerlei meridianen (energiebanen) samenkomen. De bewegingen die je maakt doe je op het ritme van je adem en dit tempo voer je na een tijdje, indien mogelijk, op.

Je maakt je lichaam los, verdiept je ademhaling en bent je bewust van de sensaties die je voelt in je lichaam als gevolg van de oefeningen.


 

kundalini yoga en ik vrienden theeruimte yogastudio voorburg

Zijn Kundalini Yoga en ik weer vrienden?

Met een kop thee na de les (in de mooie theeruimte!) concludeer ik: Kundalini Yoga en ik zijn weer back on track.

En dat heeft alles te maken met de manier waarop Casper het aanpakt: hij heeft een fijne stem, is respectvol in zijn benadering, daagt je uit maar laat je ook je grenzen bewaken en legt alles goed uit.

Daarnaast gebruikt hij heerlijke Kundalini muziek als begeleiding van de oefeningen.

Wel is het zo, dat Kundalini nog steeds niet mijn voorkeursstijl van yoga is. In mijn drukke leven ben ik al best wel ‘yang’ bezig en heb ik vooral behoefte aan ontspanning, diep stretchen en ‘aarden’.  Maar ik ben zeker van plan om af en toe, aanvullend op mijn vaste practice, zo’n les te volgen en op deze manier uit mijn comfortzone te komen. Want dat is tenslotte voor iedereen goed :-)

Een eigen yogamat is een hele goede investering als je de dynamische yogahoudingen van Kundalini Yoga wilt doen. Dit zijn mijn tips voor een goede, nieuwe yogamat!

Kundalini Yoga en ik zijn dus weer vrienden. Ga jij het ook eens uitproberen?

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?