Hoe werkt yoga met klankschalen?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 14-8-2017 in Spiritueel

  Je kent ze vast wel: klankschalen.

  Ze zijn er in allerlei soorten en maten, zien er prachtig uit en produceren verschillende geluiden. Ze worden gebruikt bij meditatie, therapie en ook bij yoga.

  Ik leg je uit wat klankschalen precies zijn en doen én hoe yoga ondersteund kan worden met klankschalen.

   

  hoe werkt yoga met koperen goudkleurig klankschalen

  Wat zijn klankschalen?

  Klankschalen bestaan al heel lang en komen uit het Tibetaans Boeddhisme. In Nepal, India en Tibet werden ze gebruikt als:

  • kommen om eten in te doen
  • instrumenten om muziek te maken
  • schalen om offers te brengen

  Ze zijn gemaakt van verschillende soorten metaal (denk aan zilver, goud, koper, lood, ijzer of tin) of bijvoorbeeld kristal. Er zijn kleine, grote, dikke en dunne klankschalen, die allemaal hun eigen geluid produceren en hun eigen effect hebben.

  Zo zouden kristallen klankschalen met hun geluid inwerken op de verschillende kristalsystemen in ons lichaam en de metalen schalen op de in ons lichaamsvocht opgeslagen metalen. Ervaringsdeskundigen omschrijven het effect van kristallen klankschalen als indringender dan het geluid van metalen klankschalen.

   

  Hoe werken klankschalen precies?

  Zoals gezegd produceren verschillende klankschalen verschillende geluiden. De ene maakt een diep, laag geluid en de ander geeft juist hogere tonen.

  Deze geluiden werken als trillingen door in je lichaam. Je kunt de trillingen daadwerkelijk voelen in je lichaam, zeker als de klankschaal dichtbij staat. Omdat je lichaam voor 70% uit water bestaat, kun je je misschien voorstellen dat dit water reageert op de klanken. Je lichaam krijgt eigenlijk een soort innerlijke massage van de klanken.

  Op deze manier kan het geluid ervoor zorgen dat blokkades in je lichaam sneller losgemaakt worden.

   

  hoe werkt yoga met klankschalen diepere ontspanning 

  Hoe werkt yoga met klankschalen?

  Klankschalen kunnen op verschillende manieren ingezet worden tijdens een yogales.

  1. Heel praktisch kunnen ze gebruikt worden om een oefening op een fijne manier te starten en eindigen. 
  2. Verder zorgen de tonen ervoor dat je makkelijker in het hier en nu komt, omdat je simpelweg luistert naar het geluid en dus minder in gedachten zult zijn. En dat is mooi meegenomen omdat yoga met aandacht een veel groter ontspannend effect heeft dan wanneer je tijdens een houding aan iets anders denkt.
  3. Ook zorgen klankschalen ervoor dat je makkelijker ‘naar binnen keert’. Dus meer in contact met jezelf bent in plaats van dat je met de andere mensen in de yogales bezig bent. En daardoor ontspannen zowel je lichaam als je geest beter en laat je makkelijker weerstanden of vervelende gedachten los.

  Overigens zorgen de verschillende tonen van een klankschaal ook voor verschillende effecten. Lage klanken hebben meer ‘aardse rust’ tot gevolg, terwijl hogere klanken goed zijn om meer energie te krijgen.

   

   hoe werkt yoga met verschillende soorten klankschalen

  Wat voor soorten klankschalen zijn er?

  Als je overweegt een klankschaal te gaan kopen, realiseer je dan dat er ontzettend veel keuze is. Verschillende materialen, groottes en dus ook prijzen. Er zijn schalen van €15 maar ook van €1000!

  Kies dus een budget en ga dan aan de slag met invullen van de rest van je wensen.

  Ik zet wat voorbeelden voor je op een rijtje zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden.

   

  Koperen klankschalen

  Als je bijvoorbeeld een koperen klankschaal wilt kopen, is de keuze enorm. Bekijk deze collectie koperen klankschalen en kies je budget en het formaat!

   

  Blauw gekleurde klankschaal

  Heb je liever geen bruin/koper? Er zijn ook mooie, blauwe klankschalen die vaak van aluminium gemaakt zijn. Bekijk deze blauwe klankschalen.


   

  hoe werkt yoga met klankschalen verschillende kristallen klankschalen

   

  Eigenlijk is de keuze dus enorm. In deze grote collectie klankschalen kun je je budget, kleur en materiaal kiezen om jouw ideale klankschaal te vinden.


  Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden hoe yoga ondersteund kan worden door de werking van klankschalen.

  Naast yoga, wordt meditatie overigens ook vaak beoefend met behulp van klankschalen. Door de ontspannende geluiden en trillingswerking, kan de beoefenaar dieper in de meditatie terechtkomen.

   

  Het is dus zeker de moeite waard om je te verdiepen in het nut van een klankschaal!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?