Mandala's kleuren: leuk en meditatief!

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 14-10-2017 in Spiritueel

  Misschien heb je er weleens van gehoord: mandala's kleuren of tekenen. Maar wat zijn het precies? En wat is er zo bijzonder aan het kleuren van een mandala? Het lijkt misschien een doorsnee manier van kleuren, maar er zit wel degelijk een diepere gedachtengang achter. En hier kun je veel aan hebben! Ik vertel je hoe het zit.


  Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!  mandalas kleuren leuk meditatief potloden


  Waar staat een mandala voor?

  Het woord mandala betekent ‘cirkel’ in het Sanskriet. Het staat symbool voor de oneindigheid van het leven. Er bestaan o.a. ronde en vierkante mandala’s en ze zijn bijna altijd gerangschikt rond een centrum. Ook zijn ze symmetrisch en dus meetkundig in balans.


  Wil jij meer weten over de balans van mandala's? Dan is dit boek over de geometrische vormen van een mandala een aanrader!

   

  Wat is de oorsprong van mandala’s?

  Van oudsher vind je mandala’s in allerlei culturen, zo ook in het Boeddhisme.

  Boeddhisten maakten mandala’s vaak als het beoefenen van meditatie: het klusje vergt nogal wat aandacht namelijk! Ze deden dit met gekleurd zand: in opperste concentratie goten ze dit zand in kleine vakjes in de mandala, net zolang totdat er een schilderij van gekleurd zand ontstaan was.

  Als ze dit klusje geklaard hadden, maakten ze de mandala ‘kapot’ en begonnen opnieuw. 


  mandalas kleuren zand meditatief


  Heb je het filmpje over de mandala van gekleurd zand in de populaire Netflix serie HOUSE OF CARDS weleens gezien?


  Hoe werkt mandala kleuren?

  Het kleuren van een mandala kun je natuurlijk doen zoals je zelf wilt:

  • met veel of weinig kleuren
  • met potloden, krijt of stiften
  • binnen of buiten de lijntjes
  • gestructureerd of niet


  Omdat het centrum van de mandala vaak de aandacht trekt, kun je van buiten naar binnen werken. Je zou kunnen zeggen dat je daarmee symbolisch naar je eigen middelpunt toe werkt. Da’s dan weer mooi meegenomen :-)


  Om een mandala te kleuren kun je speciale kleurboeken kopen. Er zijn super mooie kleurboeken te vinden zoals deze bijzondere voor kinderen.

   

   

  mandalas kleuren creativiteit verhogend zwart wit

  Waar is mandala kleuren goed voor?

  Een mandala kleuren is meer dan alleen maar een beetje spelen met wat kleurtjes. Het heeft ook een aantal duidelijke voordelen:

  • Het verhoogt je concentratie
  • Het verbetert je creativiteit
  • Het werkt meditatief (en dit is goed tegen piekeren bijvoorbeeld)

  Niet voor niets dat er de laatste jaren zoveel (mandala) kleurboeken voor volwassenen bij zijn gekomen. Dat kunnen we goed gebruiken in deze tijden van prikkels en constante (online) bereikbaarheid. 


  Overigens kun je mandala's ook haken, als je niet zo van kleuren of tekenen houdt. Dit boek over het haken van mandala's helpt je hierbij! 


  mandalas kleuren kinderen rustiger

  Voor kinderen kan mandala kleuren heel bevorderlijk zijn voor hun rust en ontspanning. En ze leren zich beter te verdiepen in een activiteit. Fijne bijkomstigheden dus!


  Ik hoop dat je geïnspireerd bent om weer eens lekker te gaan kleuren en dan natuurlijk mandala’s in het bijzonder. Het is echt leuk en meditatief!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?