Wie is Boeddha?

Wie is Boeddha?

Gepubliceerd op 19-7-2017 in Spiritueel

Of beter gezegd: wie WAS Boeddha?

Want het is alweer een tijdje geleden dat de beste man leefde. En eigenlijk kennen we allemaal het woord Boeddha wel. Maar als je eerlijk bent, weet jij dan het antwoord op de vraag: wie is Boeddha?

 

Om je kennis een beetje bij te spijkeren, zal ik je hieronder wat meer vertellen over deze bijzondere persoon die zo’n grote inspiratie was en is voor vele mensen! En je hoeft echt geen overtuigd boeddhist te zijn om het een mooi verhaal te vinden dus lees lekker verder.

 

wie is boeddha siddhartha gautama beeld


Wie is Boeddha en wanneer leefde hij?

De Boeddha leefde ongeveer 2500 geleden in het zuiden van Nepal. Zijn echte naam was prins Siddhartha Gautama. Siddhartha groeide op in rijkdom en was tot en met zijn 29ste levensjaar binnen de paleismuren van zijn ouderlijk huis te vinden. Het ontbrak hem aan niets en zijn ouders beschermden hem tegen de buitenwereld.

 

Maar niets menselijks was deze prins vreemd, want zijn nieuwsgierigheid dreef hem tot een geheime actie. Hij wilde zo graag weten wat er buiten het terrein van het paleis allemaal nog was! Volgens de verhalen kroop hij ’s nachts in een wagen van een van zijn bedienden en zo gingen ze samen het grote hek door.

Siddhartha schrok zich ellendig toen hij zag dat het er buiten de paleismuren heel anders aan toe ging dan daarbinnen! Hij zag zieke mensen, zwervers, dode kinderen en mishandelde dieren. Wat een leed!

 

Lijden en de weg naar verlichting

Ook zag Siddhartha een monnik lopen, die heel eenvoudig leefde, zich nergens aan hechtte, veel mediteerde en zich richtte op spirituele ontwikkeling zonder lijden. De man wandelde kalm en rustig door de straten, ondanks alle toestanden om hem heen. Daar wilde Siddhartha meer van weten.

Kort gezegd heeft Siddhartha vervolgens de rest van zijn leven doorgebracht met mediteren en het onderzoeken van het fenomeen ‘lijden’. Zo heeft hij zijn 4 Edele Waarheden geformuleerd, die met een beetje creativiteit eigenlijk een heel moderne levensles zijn:

 1. Elk wezen lijdt
 2. Dit komt door verlangen en gehechtheid (ga maar na: iets wat je fijn vindt, wil je niet kwijtraken of je wilt er zelfs meer van)
 3. Het goede nieuws: dit lijden is op te lossen!
 4. Dit kan door het volgen van het achtvoudige pad (het voert wat ver om dit pad hier helemaal te behandelen, daarom: bij interesse, Google het even!)

 

wie is boeddha mediteren onder bodhi boom


Na jaren van mediteren, leren van monniken en eenvoudig leven heeft Siddhartha 45 dagen aan 1 stuk gemediteerd, zitten onder de Bodhi boom. Hier, onder deze boom, heeft hij de verlichting bereikt.

Vanaf dat moment was hij een Boeddha, wat in het Pali (oude taal in die tijd) letterlijk betekent: hij die verlicht/ontwaakt is.

  

Wat is verlichting?

Behalve zon, kaarsen en lampen is er nog een ander soort verlichting. Dit is een ingewikkeld en veelomvattend concept, wat in de kern neerkomt op: een volledig begrip van de realiteit van deze wereld, zoals deze zich in het moment aandient.

Ik vind het belangrijk om te melden dat ik niet pretendeer 100% volledig te zijn in deze omschrijving, aangezien je een leven lang kunt studeren op het begrip verlichting en hier boeken over vol geschreven zijn. Door middel van het naleven van het achtvoudige pad, kun je de verlichting bereiken en je lijden opheffen.


Een belangrijk onderdeel van dit achtvoudige pad is het beoefenen van meditatie.

 

wie is boeddha siddhartha gautama verlichting mediteren

Wat is meditatie?

Meditatie is aandachttraining, die in vele verschillende vormen bestaat. Belangrijkste overeenkomst tussen al deze vormen is dat je steeds dichter bij jezelf komt, authentieker wordt en leert het moment van NU te accepteren zoals het is. Je keert naar binnen en leert  mild en ‘op een afstandje’ te kijken naar wat er in jezelf en om je heen gebeurt, zonder je te laten meeslepen in bijvoorbeeld heftige emoties. Je voelt dit nog wel (zeker wel!), maar laat het je niet volledig overmeesteren. Je gaat een soort innerlijk rustpunt ervaren, waarnaar je altijd terug kunt gaan. En dat is fijn!

Films en boeken over 'wie is Boeddha?'

Dat de Boeddha en het boeddhisme geen stoffige oude materie hoeft te zijn, bewijst het feit dat er in de afgelopen jaren vele mooie boeken en films over dit onderwerp verschenen zijn. De een wat realistischer dan de ander en hier en daar met wat kritiek, maar vooruit. Smaken verschillen.

 

Op filmgebied kun je denken aan:

 • The Little Buddha uit 1993
 • Seven years in Tibet met Brad Pitt, uit 1997
 • Kundun van regisseur Martin Scorsese, ook uit 1997
 • The life of Buddha is een BBC documentaire uit 2007

Wil je andere films zoeken? Raadpleeg dan de Internet Movie Database.

 

Lees je liever een boek? Hier enkele tips:


Ik hoop dat je een antwoord hebt gekregen op de vraag: Wie is Boeddha? Ik wens je veel inspiratie en geluk toe!

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

 • Down-to-earth én spiritueel
 • Drinkt wijn én groene thee
 • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?