Hatha Yoga: de meest beoefende yogasoort

Hatha Yoga: de meest beoefende yogasoort

Gepubliceerd op 10-8-2017 in Soorten yoga

Als je je weleens wat verdiept hebt in yoga, is de kans groot dat je de term Hatha Yoga tegengekomen bent. Hatha Yoga is de meest beoefende yogasoort die we kennen.

Maar waarom is dat zo? Wat kenmerkt Hatha Yoga dan? En hoe moet je deze yoga beoefenen? Ik vertel je er in deze blog alles over!

 

Hoe is Hatha Yoga ontstaan?

Hatha Yoga is ontstaan met als doel om beheersing te krijgen over de geest en vooral over het lichaam. Vele duizenden jaren geleden gebruikten monniken deze yogahoudingen al om hun lichaam soepel en gezond te houden en voor te bereiden op de vele uren van meditatie.

Tijdens de meditaties bewoog hun lichaam niet, ze mediteerden tenslotte in een zittende houding. En dit was niet altijd bevorderlijk voor hun lichaam.


hatha yoga meest beoefende yogasoort mediterende monniken


Wat betekent Hatha Yoga?

Hatha bestaat uit de woorden Ha en Tha wat in het Sanskriet respectievelijk zon en maan betekent. Hiermee wordt verwezen naar het evenwicht tussen tegengestelde concepten.

In deze yoga (net als in het hele leven) kom je allerlei tegenstellingen tegen zoals inademen en uitademen, aanspannen en loslaten, mannelijk en vrouwelijk en beweging en stilte.

Yoga betekent ‘verenigen’ of ‘beheersen’ en het gaat hierin dus om het verenigen van de tegenstellingen die je in je beoefening tegenkomt.


Waarom is Hatha Yoga de meest beoefende yogasoort?

Hatha Yoga is een zelfstandig bestaande yogasoort maar ook is het de basis voor vele andere yogavormen zoals Iyengar Yoga, Sivananda Yoga en Bikram Yoga. De goeroe’s van deze verschillende yogavormen hebben zich laten inspireren door de asana’s van de Hatha Yoga.

 

Waar bestaat Hatha Yoga uit?

In het Westen zijn wij vaak geneigd om te denken dat Hatha Yoga alleen maar bestaat uit het beoefenen van fysieke yogahoudingen. Maar dit klopt niet helemaal.

Hatha Yoga bestaat namelijk uit meerdere onderdelen, o.a.:

 • Fysieke yogahoudingen (asana's)
 • Ademhalingsoefeningen (pranayama’s)
 • Meditatie
 • Symbolische houdingen van de handen (mudra's)

hatha yoga meest beoefende yogasoort fysieke houdingen asana's


Ik zal de eerste twee nog wat meer toelichten.

De asana’s: de reden dat Hatha Yoga de meest beoefende yogasoort is

In de Hatha Yoga worden de yogahoudingen niet in een vloeiende beweging uitgevoerd (zoals in flow yogasoorten zoals Ashtanga Yoga) maar als losstaande, statische houdingen met een duidelijk begin en eind.

Er zijn 4 stadia te onderscheiden in het uitvoeren van de houdingen:

 1. Het aannemen van de houding, waarbij je rustig volgens de juiste volgorde, en met je volledige aandacht, de houding aanneemt. Dit kan een staande, zittende of liggende houding zijn.
 2. Het aanhouden van de houding, waarbij je rustig door je neus in- en uit blijft ademen en je je aandacht naar binnen richt. Ongetwijfeld kom je je grens in de houding tegen en voelt dat wellicht niet zo fijn. Dan is het belangrijk om op die grens zo goed mogelijk te ontspannen en door te ademen. 
 3. Het terugkomen uit de houding, wat je ook weer in de juiste volgorde en met je volledige aandacht doet. Je komt terug in je beginpositie of in een rusthouding zoals Kindhouding of Lijkhouding.
 4. Het navoelen van de houding, wat je doet in de rusthouding die je aangenomen hebt. Je ademt rustig door en probeert te voelen of er effect is van de houding die je gedaan hebt. Is er iets veranderd in je lichaam? Of niet?


hatha yoga meest beoefende yogasoort vrouw doet ademhalingsoefening

De ademhalingsoefeningen (Pranayama’s)

Op verschillende momenten in een Hatha Yoga les kunnen ademhalingsoefeningen uitgevoerd worden. Deze oefeningen helpen je bewust te zijn van de plek van je adem in je lichaam. En ze geven je meer energie, ondersteunen de fysieke asana’s en helpen het afvoeren van afvalstoffen. De oefeningen variëren van het in- en uitademen door 1 neusgat tot een volledige yoga ademhaling via neus, borst tot diep in de buik.

 

Op zoek naar een yogaschool voor Hatha Yoga?

Wil je weten waar je Hatha Yoga in jouw buurt kunt volgen? Via onze Yogazoeker™ vind je een overzicht van alle yogascholen bij jou in de buurt.


Om de asana's van Hatha Yoga goed te kunnen beoefenen heb je een goede yogamat nodig. Hier kun je een aantal speciale yogamatten bekijken. Voor de Pranayama's en de meditatie kan een meditatiekussen handig zijn. Bekijk hier suggesties voor mooie meditatiekussens.


Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt en dat ik je heb kunnen uitleggen waarom Hatha Yoga de meest beoefende yogasoort is.


Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

 • Down-to-earth én spiritueel
 • Drinkt wijn én groene thee
 • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?