Yin Yoga helpt bij stijve heupen

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 01-10-2017 in Soorten yoga

  Stijve heupen: sommige mensen hebben er helemaal geen last van en anderen kampen er dagelijks mee. Yin Yoga kan goed helpen bij stijve heupen. In deze blog laat ik je zien waarom dit zo is, en hoe je dit dan kunt aanpakken! Onderaan de blog vind je mijn tips voor goede en betaalbare hulpmiddelen bij Yin Yoga.


  Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!


  Hoe weet je of je last hebt van stijve heupen?

  Je kunt dit merken als je ’s morgens opstaat of als je langere tijd hebt gezeten. Na het opstaan loop je niet direct soepel en je voelt misschien kleine pijntjes in je heupgebied.

  In je yogabeoefening kun je het merken als je vooroverbuigingen lastiger gaan. Er komt dan druk op je heupgewricht en die draait minder makkelijker in de kom van de heup. Overigens hangt dit ook vaak samen met stijfheid/pijn in het bekken, de hamstrings en de rest van de benen.

   

  Wat zijn oorzaken van stijve heupen?

  Eerst wil ik graag benadrukken dat ik het heb over stijve heupen en niet over pijnlijke heupen door aandoeningen als artrose. Wat zijn mogelijke oorzaken van stijve heupen?

  1. Veel stilzitten
  2. Juist veel sporten (overbelasting)
  3. Energetisch gezien kan het zijn dat je last hebt van spanningen en blokkades die je in het bekken-/heupgebied vasthoudt

   

  yin yoga helpt bij stijve heupen benen bekken

  Waarom helpt Yin Yoga bij stijve heupen?

  Yin Yoga werkt dieper in het lichaam dan de meeste andere yogavormen. 

  De oefeningen zijn voor een groot deel gericht op het bekken, benen en heupen. Dit is een belangrijk gebied om te leren om je meer open te stellen, je over te geven aan wat er is en te ontspannen. Eventueel met behulp van ondersteundende materialen zoals een yogablok, een meditatiekussen en natuurlijk een goede yogamat.

  Daarbij komt dat de houdingen lang worden aangehouden, al gauw enkele minuten. Hierdoor gaat de werking dieper dan de spieren en wordt het bindweefsel in je lichaam aangesproken. 

   

  Welke Yin yoga houdingen zijn goed bij stijve heupen?

  Ik geef je wat tips voor Yin yoga houdingen, die je ook thuis kunt doen. Let wel op: het is beter om (eerst wat) lessen te volgen of in elk geval te zorgen voor goede instructies door middel van video’s van professionele docenten! 

  Goede Yin yoga houdingen voor stijve heupen zijn:

  1. De Frog (kikker) houding
  2. De Shoelace houding
  3. De Duifhouding
  4. De Happy Baby Pose

  Op deze laatste 2 ga ik wat dieper in.


  yin yoga helpt bij stijve heupen duifhouding

  De Duifhouding 

  In de Duifhouding open je onder andere je heupgebied. Dit doe je door 1 been naar voren en 1 been naar achteren te leggen zoals op de foto. Je bovenlichaam kun je rechtop houden of op je voorste been leggen. Door deze houding lang aan te houden, zak je steeds dieper in de houding en krijgt je heupgebied de kans om zich echt te openen.


   

  yin yoga helpt bij stijve heupen happy baby pose

  Happy Baby Pose

  In de Happy Baby Pose maak je gebruik van de zwaartekracht (zoals regelmatig voorkomt in Yin Yoga) om je heupen te openen. Je kunt je waarschijnlijk niet meer voorstellen dat je ooit als baby lekker ontspannen zo kon liggen, maar het was echt zo!

  Doordat je handen, armen en schouders hangen, worden je heupen via je benen geopend en werk je diep door in het heupgebied. Een hele goede oefening bij stijve heupen!

  Bij Yin Yoga is het gebruik van speciale yogamaterialen zeer gebruikelijk. Een ondersteunend yogablok, een yogabolster en een verlengend yogariempje zijn bijvoorbeeld handige yogaprops!


  Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van het nut van Yin Yoga bij stijve heupen!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?