Yin Yoga: extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam

Inhoudsopgave

  Marijke van der Graaf

  Gepubliceerd op 26-6-2017 in Soorten yoga

  Yin Yoga is een therapeutische vorm van yoga die gaat over het creëren van ruimte op fysiek, energetisch en emotioneel niveau. Het helende aspect brengt flexibiliteit, kracht en ruimte in je lichaam. En het laat oude opgeslagen emoties en de effecten van eventuele destructieve gedachtepatronen los. Wil je weten hoe dit werkt? Ik leg het je uit!

   

  Het stimuleren van fascia

  Yin Yoga doe je voornamelijk zittend of liggend op de vloer in veilige, openende poses waardoor de botten van elkaar af bewegen. Dit in tegenstelling tot een Yang yogavorm waarin je je spieren voornamelijk aanspant. Door de Yin yogahoudingen wordt de fascia gestimuleerd.


  Fascia is een bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt. Het geeft ondersteuning aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan je lichaam. Door de Yin poses maak je dit bindweefsel sterker, laat je het beter doorstromen en wordt het elastischer. En dit zorgt voor extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam.

   

  yin-yoga-ruimte-flexibiliteit-lichaam-3-vrouwen-op-yogamat


  Naar binnen keren met Yin Yoga

  Tijdens een Yin yogasessie word je uitgenodigd om inwaarts te keren en jezelf eens van wat dichterbij te bekijken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar dieperliggende sensaties en gevoelens die wellicht lang verborgen waren. Het vraagt om moed en kwetsbaarheid om je op deze manier over te geven aan je eigen helingsproces.

   

  “In Yin Yoga geef je je over aan de adem en houding en krijg je de tijd om diep naar binnen te keren”


  Mijn kennismaking met Yin Yoga

  Mijn eerste kennismaking met Yin Yoga is alweer jaren geleden in een volle, inspirerende workshop met Sarah Powers in Utrecht. Sarah voelde de yogaruimte heel goed aan en liet ons die dag beginnen met een Yang serie. Dit gaf ons de gelegenheid ons lichaam te voelen in beweging en kracht. Hoe verder we kwamen, hoe meer we konden voelen dat de groep klaar was voor het Yin gedeelte van de workshop. Sarah begeleidde alle houdingen en rustmomenten met liefde en aandacht.


  Alle Yin houdingen waren een gelegenheid om te doorvoelen wat er zich op dat moment afspeelde in ons lichaam en welke sensaties daarmee gepaard gingen. Observatie en bij de adem blijven waren de sleutel. Het was voor mij een workshop die me nog lang zou bij blijven.

  Ik heb er oprecht de veiligheid ervaren waarin ik kon loslaten en alleen maar hoefde te ‘zijn’.


  yin-yoga-ruimte-flexibiliteit-lichaam-marijke-van-der-graaf-rotterdam


  Behoefte aan verstilling in mijn Yoga lessen

  In die tijd gaf ik zelf voornamelijk les in Hatha Yoga. Maar ik merkte dat ik behoefte had om de verstilling van de Yin Yoga in mijn lessen te brengen.


  Ondanks de fragmenten die ik kon toevoegen aan mijn reguliere lessen voelde ik dat ik verder wilde leren. De lerarenopleiding bij Mirjam Wagner, die direct onder Sarah Powers studeert, kwam op mijn pad en greep ik met beide handen aan. Sindsdien geef ik Yin sessies op privé basis.


  Sinds ik Yin Yoga heb geïmplementeerd in mijn eigen beoefening en in de yogasessies voor mijn klanten heb ik die verbinding kunnen maken tussen lichaam, hart en spirit op een diep niveau. Ik geloof in het zelfhelende aspect van ons lichaam, hier kun je zelf de ruimte voor maken.  Yin Yoga geeft je extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam. Het kenmerkt zich onder andere door:

    

  • therapeutische, rustige beoefening van de poses
  • doorwerking op fysiek, energetisch en emotioneel niveau
  • zittende of liggende poses die 3 tot 5 (en soms wel 10) minuten worden aangehouden
  • de focus op het bindweefsel (fascia!) om dit sterker en elastischer te maken
  • het cultiveren van een houding naar volledig accepteren wie je bent

    

  Vraag je je nog af wat je aantrekt tijdens een Yin yogales? Kies voor een echte, soepele yogabroek die niet gaat knellen als je wat langer in de houding zit. Bekijk hier de mogelijkheden voor mooie yogabroeken.


  Namasté

  Marijke

  Meer inspiratie nodig?
  Marijke van der Graaf

  yoga ondernemer | moeder | eigenaresse Kingfisher yoga | levensgenieter | culinair liefhebber

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?