Yin Yoga en Restorative Yoga, wat is het verschil?

Yin Yoga en Restorative Yoga, wat is het verschil?

Gepubliceerd op 09-10-2017 in Soorten yoga

Yin Yoga en Restorative Yoga zou je beiden een tegenhanger kunnen noemen van actieve yogavormen zoals Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga en Power Yoga.

Maar zijn Yin en Restorative Yoga bijna hetzelfde of zijn ze toch wel verschillend? Ik neem je mee langs een aantal overeenkomsten en verschillen zodat je goed kunt bepalen welke eventueel bij jou past!

 
Overeenkomsten tussen Yin Yoga en Restorative Yoga.

 yin restorative yoga verschil overgave ontspanning

Overeenkomst 1: allebei rustige vorm van yoga

Zowel Restorative Yoga als Yin Yoga zijn, zoals gezegd, zeer rustig van opzet. De houdingen worden niet snel met kracht uitgevoerd en ze worden langere tijd aangehouden.

Wat je dus niet snel zult ervaren in deze lessen zijn:

 • een hogere hartslag
 • snellere ademhaling
 • volop zweetdruppels 

Ook zijn beide yogavormen geen flow yoga (waarbij je de yogahoudingen met behulp van je adem tot een lange yogahouding versmelt) maar een yogavorm met statische, op zichzelf staande yogahoudingen met een begin en een einde.


verschil yin restorative yoga melting heart anahatasana

Een voorbeeld van een typische Yin Yogahouding is Melting Heart Pose (Anahatasana) waarbij je diep op de schouders stretcht met gebruik van de zwaartekracht.

Overeenkomst 2: allebei gericht op ontspanning en overgave

Beide vormen zijn vooral gericht op ontspanning (ook wel Yin genoemd) in plaats van inspanning (ook wel Yang genoemd). Het gaat hierbij om ontspanning van zowel lichaam als geest. Je leert om te accepteren wat zich aandient (prettig of onprettig), er geen weerstand aan te bieden maar je er juist aan over te geven. Hierdoor wordt je leven gemakkelijker en prettiger. Je hebt namelijk vrijwel geen invloed op wat er in je leven gebeurt, maar wel op hoe je ermee omgaat!

Wat is het verschil tussen Yin en Yang Yoga?


Overeenkomst 3: veel gebruik van hulpmiddelen

Bij beide vormen wordt, behalve van een yogamat, vrij veel gebruik gemaakt van aanvullende yoga materialen zoals:

 1. een yogablok
 2. een bolster
 3. een meditatiekussen

Het gaat er namelijk om dat je optimaal en volledig kunt ontspannen (Restorative) of optimaal met je focusgebied bezig kunt zijn (Yin). En daar helpen deze props natuurlijk heel goed bij. Dit is dus allesbehalve een teken van zwakte, maar je werkt hiermee juist aan een correcte houding. 

 yin restorative yoga verschil gebruik yogablok

 

Belangrijke verschillen tussen Restorative Yoga en Yin Yoga!

 

Verschil 1: ontspanning versus weerstand

Bij Restorative Yoga draait het om ontspanning van het hele lichaam en geest. Hier komt totaal geen Yang bij kijken. Bij Yin Yoga wordt gefocust op het loslaten van weerstand in een bepaald deel van het lichaam en hier heb je soms wel wat Yang bij nodig. Maar: wel zo weinig mogelijk!

Bij Restorative Yoga werk je daarom vooral in liggende houdingen en bij Yin Yoga komen ook veel zittende en soms zelfs staande houdingen voor.

 

Verschil 2: stilte versus energie

 1. Restorative Yoga heeft vooral als doel de stilte in jezelf op te zoeken en alles te voelen wat zich eventueel aandient. 
 2. Yin Yoga heeft hetzelfde doel als andere yogavormen (het laten stromen van je ‘levensenergie’). Veel yogavormen doen dit door spier(ont)spanning en Yin Yoga doet dit door te werken op het bindweefsel. Daarom worden houdingen in Yin Yoga vrij lang aangehouden: in het begin strek je vooral op spierweefsel, daarna pas op bindweefsel, ook wel fascia genoemd. 

 

verschil restorative en yin yoga hulpmiddel meditatiekussen

Verschil 3: lang versus langer

De houdingen in Restorative Yoga worden vaak nóg langer aangehouden dan in Yin Yoga, waar je gemiddeld tussen de 3 en 10 minuten een houding aanhoudt. In Restorative Yoga kan dit zomaar oplopen tot 20 minuten! Mede hierdoor is deze yogavorm nog geschikter voor het genezen en herstellen van lichaam en geest, bijvoorbeeld na een ziekte of blessure. En mede hierom zijn hulpmiddelen zoals een meditatiekussen zo belangrijk!

Wil je thuis zelf aan de slag met deze yogavormen? Het is fijn om je eigen yogablokken en meditatiekussen te hebben, zodat je zeker weet dat je de juiste materialen gebruikt!


Ik hoop dat ik je genoeg antwoorden heb kunnen geven op de vraag wat het verschil is tussen Yin Yoga en Restorative Yoga?

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

 • Down-to-earth én spiritueel
 • Drinkt wijn én groene thee
 • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?