yogablok 

Bij veel vormen van yoga worden ze gebruikt: yogablokken. Deze handige blokken helpen je bij je yogapractice. Ze zorgen ervoor dat je beter in een houding komt en kunt blijven staan. Het is niet zo dat je zonder yogablok geen yoga zou kunnen doen, maar je kunt er veel voordeel van hebben.

 

Wat is een yogablok?

 

Een yogablok heeft de vorm van een baksteen en kan van verschillende materialen gemaakt zijn:

  1. foam
  2. bamboe
  3. kurk

Foam is zacht, maar biedt minder stabiliteit. Bamboe en kurk zijn harder, zodat je er goed op kunt leunen. Bamboe en kurk zijn duurzaam en gaan daardoor langer mee dan foam. Blokken zijn meestal 23 cm lang en 12 cm breed. Er zijn ook grotere blokken te krijgen, wat handig is als je lang bent.

 

Hoe gebruik je een yogablok?

 

Yogahoudingen (asana’s) kunnen uitdagend zijn. Bij sommige asana's merk je dat je nog niet bij de grond kunt bijvoorbeeld. Als je dan toch in de houding gaat staan, betekent dit dat je verkrampt gaat staan en moeilijk in balans kunt blijven. Hierdoor:

  • kun je niet optimaal in de houding staan
  • gaan je spieren pijn doen
  • kun je niet genieten van de voordelen die de asana te bieden heeft


Yogablokken kunnen hiervoor de oplossing zijn. Het yogablok kun je in dat geval onder je hand zetten als steun, om je evenwicht te bewaren of om de grond dichterbij te brengen. Hierdoor kun je net wat beter je rug strekken of een draaiing maken. Je spieren hoeven niet zo hard te werken en je kunt kramp voorkomen.

 

wat is een yogablok

Wat zijn de voordelen van een yogablok?

Voordeel 1

Je kunt met een yogablok een houding dus aanpassen, zodat hij iets gemakkelijker wordt. Daardoor wordt een houding meer ontspannen. Een actieve houding verandert daarmee eigenlijk in een meer 'restoratieve' houding. Dat betekent dat je een diepere ontspanning kunt bereiken.

Voordeel 2

Yogablokken worden ook gebruikt bij technische yogavormen zoals Iyengar Yoga en Critical Alignment Yoga, waar scherp gelet wordt op een correcte houding en de uitlijning van het lichaam. Yogablokken helpen om deze correcte houding te realiseren.

Voordeel 3

Ook bij Yin-achtige yogavormen (zoals Yin Yoga en Restorative Yoga) worden yogablokken gebruikt omdat je een houding met een yogablok kunt aanpassen aan je eigen lichaam (je lengte, je flexibiliteit en je mogelijkheden).  En vooral: ze helpen blessures te voorkomen.


Door het gebruik van een yogablok kun je dus meer uit je yogapractice halen! Wil je er eentje aanschaffen? Dit zijn aanraders voor kwalitatieve yogablokken.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?