yogakussen

Tijdens je yogabeoefening kun je gebruik maken van Yogakussens. Yogakussens zijn handig omdat ze:

  1. ondersteuning bieden
  2. een zachte ondergrond geven
  3. het makkelijker mogelijk maken om bepaalde oefeningen (asana’s) te doen

Er zijn een aantal soorten. Sommige worden voornamelijk gebruikt tijdens de yogapractice, andere bij het mediteren.

 
Een Yogakussen tijdens je yogapractice

Tijdens je yogapractice kun je verschillende kussens gebruiken, bijvoorbeeld een bolster. Bolsters zijn stevige kussens in ronde of vierkante vorm en in verschillende groottes.

  1. Een langwerpige, afgeronde bolster met ronde hoeken. Hij is heel stevig en je kunt hem gebruiken om je te ondersteunen in bijvoorbeeld een achteroverbuiging of in de Kindhouding.
  2. Een rechthoekige platte bolster met rechte randen. Die voelt net even anders aan, maar geeft je ook goede ondersteuning omdat je op het platte oppervlak net wat stabieler ligt.
  3. Een smalle, langwerpige Pranayama bolster. Deze geeft steun, maar kan ook gebruikt worden om specifieke delen van de rug en borst te openen. Hierdoor werk je aan meer ruimte en dus meer Pranayama in je lichaam. Bij ontspannende houdingen leg je hem onder je nek als steun. En bij de ontspanning als je in Savasana ligt (de Lijkhouding), leg je hem tegen je benen en heupen om dieper te kunnen ontspannen. 


Yogakussens zijn dus een grote hulp bij het beoefenen van yoga. Je kunt ze niet gemakkelijk vervangen door iets anders. De achteroverbuiging over een bolster is comfortabel en veilig. Je kunt ook een stoel gebruiken, met daarop een kussen. Maar dat kost meer moeite, is minder veilig en is niet zo gemakkelijk om net zo comfortabel te maken.

  

wat is een yogakussen

Een Yogakussen tijdens je meditatie

Meditatie is vaak ook een onderdeel van yoga. Ervaren yogi’s kunnen in de Lotushouding op de grond zitten, maar voor veel yogabeoefenaars is lange tijd in de Lotus, de Halve Lotus of in kleermakerszit zitten niet zo gemakkelijk. Een yogakussen of meditatiebankje kan dan een uitkomst zijn. Want zit je niet lekker, dan stoort dat je meditatie behoorlijk.


Een meditatiekussen kan verschillende vormen en afmetingen hebben, er bestaat vooral variatie in:

  • Rond of rechthoekig
  • Laag of hoog

Afhankelijk van in welke houding je graag zit en hoeveel steun je nodig hebt, kun je voor een van deze kussens kiezen. Voor de ontspanning zijn er trouwens ook de oogkussens. Deze zachte kleine kussentjes leg je op je ogen, om je wat gemakkelijker af te sluiten van de omgeving.

 

Vaak kunnen de hoezen van de kussens er trouwens eraf gehaald worden, zodat je ze kunt wassen. Handig!


Wil je meer weten over hoe je het juiste meditatiekussen kiest? Of wil je meteen suggesties voor goede meditatiekussens of goede yoga bolsters?


Ik hoop dat je geholpen bent met de vraag: wat is een yogakussen? En ik wens je veel ontspanning toe.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?