asana

Een asana is een ander woord voor yogahouding of yogaoefening. Veel mensen kennen yoga doordat ze yogi’s zien staan of zitten in een wat ongemakkelijke houding.

Letterlijk betekent Asana min of meer:

 • Zitten
 • Blijven
 • Houding

Het woord komt uit het Sanskriet. Asana's worden in bijna alle yogavormen gebruikt, zoals in Hatha, Ashtanga en Iyengar Yoga en er zijn er heel erg veel!

 

De asana's binnen de yogafilosofie

Hoewel yoga bekend is vanwege de asana’s, zijn ze onderdeel van de grotere yogafilosofie. Deze is rond het begin van de jaartelling opgesteld door Patanjali. Hij beschreef het achtvoudige pad, dat je helpt om een zinvol en bewust leven te kunnen leiden. Er zijn acht gebieden waaraan je aandacht besteedt, onder andere meditatie en deugdzaamheid. Asana’s zijn het derde pad.

 

Wat is het nut van asana's?

De asana’s zijn ontwikkeld vanuit de gedachte dat ze heilzaam zijn voor zowel lichaam als geest. Het woord yoga betekent juk, dat gezien kan worden als de verbinding tussen lichaam en geest. Je bent bezig met een houding, maar deze doe je met volledige aandacht. Je werkt met je adem en probeert weerstand op te lossen door hier naartoe te ademen.

                                                   

Een houding kan soms lastig vol te houden zijn omdat spieren trekken en pijntjes ontstaan. Door hier met je concentratie naartoe te gaan, kun je weer ontspannen. Zo helpt yoga je om je lichaam goed te leren voelen.


De asana’s kunnen uitdagend zijn. In een yogales kun je soms zien dat andere mensen makkelijker in een houding kunnen staan dan jij, of een moeilijkere houding kunnen doen. Dat kan soms uitdagen om over je grenzen te gaan en iets te proberen waar je nog niet aan toe bent. Yoga draait juist om balans binnen in jezelf en dus accepteren waar je nu bent.

 

wat is een asana

Positieve effecten van asana’s

Het beoefenen van asana's levert ontzettend veel voordelen op voor je lijf en je 'mind'. Veel gehoorde voordelen zijn: 

 • Ontwikkelen van evenwicht
 • Vergoten van spierkracht en flexibiliteit
 • Rustigere en diepere ademhaling
 • Betere coördinatie
 • Groter uithoudingsvermogen
 • Betere doorbloeding

 

Welke soorten asana’s zijn er?

Er zijn zes verschillende soorten asana's, die hun werk doen in verschillende delen van het lichaam.

 1. Vooroverbuigingen
 2. Gedraaide houdingen
 3. Achteroverbuigingen
 4. Strekkende houdingen
 5. Omgekeerde houdingen
 6. Zijwaartse houdingen

 

Per soort asana zijn er veel verschillende houdingen die je helpen om met afwisseling te werken op dit deel van het lichaam. Hiermee blijft het leuk, uitdagend en effectief.


De asana’s in yoga zijn een goede manier om de harmonie tussen lichaam en geest te vergroten, om fysiek en mentaal te ontspannen en weer energie op te doen!

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je ons volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?