Achteroverbuigingen in yoga

Inhoudsopgave

    achteroverbuigingen

    Achteroverbuigingen zijn yogahoudingen die de voorkant van je lichaam strekken. Je kunt ze zittend, liggend of staand doen. Dat bepaalt wat voor effect de houding heeft en hoe je deze ervaart. Ze kunnen zorgen voor ontspanning en opening van de borst. 

     

    Hoe doe je achteroverbuigingen in yoga?

    De achteroverbuiging is een goede houding om de borst te openen. De hele ruggengraat (of een deel ervan) wordt achterover gebogen, waardoor er ruimte ontstaat in de buik en de borst. Liggend, zittend of staand ontstaat er strekking op de dijspieren. Bij een staande achteroverbuiging is je balans houden ook een belangrijk onderdeel. Een voorbeeld hiervan is de omgekeerde variant van de Krijger.

     

    Zittend of liggend achteroverbuigen wordt vaak gedaan met ondersteuning van hulpmiddelen, zoals een stoel, yogablokken of een meditatiekussen of bolster. Dan kun je in de houding beter ontspannen. 

     

    Waar zijn achteroverbuigingen goed voor?

    Achteroverbuigingen hebben fysieke en mentale effecten:

    Fysiek:

    • Strekking van de dijbenen: meer kracht en soepelheid
    • Strekking van de buik en flanken: meer ruimte voor de organen
    • Staand: trainen van de balans
    • Betere doorbloeding van het hoofd en de borst
    • Stimuleren van de schildklier

     

    Mentaal:

    • Geeft een gevoel van vrijheid door het openen van de borst
    • Ze werken kalmerend op je hele systeem
    • Vermindert emotionaliteit en prikkelbaarheid
    • Achteroverbuigingen kunnen ook opwekkend en herstellend zijn

     

    vishouding matsyasana yoga ruimte borst

    Tips voor achteroverbuigingen in yoga

    1. Bij staande achteroverbuigingen is het belangrijk om te letten op hoe je staat. Je benen zijn de basis en daar komt je stabiliteit vandaan.
    2. Zorg dat je voeten altijd recht staan en plat op de grond en dat je gewicht goed over beide voeten is verdeeld, zoals in de startpositie de Berghouding.
    3. Bij een aantal houdingen kun je het hoofd achterover laten zakken, maar doe dit alleen als je je zeker genoeg voelt over je balans.
    4. Zorg er bij een achteroverbuiging voor dat je de borst actief opent. Vooral met hulpmiddelen kun je de neiging hebben om je lichaam gewoon te laten rusten, maar de opening van de borst is pas echt effectief als je wegstrekt van je bekken en de borst goed optilt. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij de Vishouding.

     

    Pittige achteroverbuigingen

    Sommige achteroverbuigingen kunnen zwaar zijn voor de rug of benen, zoals bijvoorbeeld de Kameelhouding. Doe eerst een goede opwarming, voor je aan dit soort houdingen begint. Probeer ze eerst met een hulpmiddel en onder begeleiding van een docent. Onze rug is vaak wat stijf en je kunt het beste rustig in een achteroverbuiging komen, zodat pijnlijke plekken de tijd krijgen om op te lossen.


    We zijn het niet meer gewend om in ons gewone leven achterover te buigen. We brengen veel tijd door achter een computer, of zitten voorovergebogen op de fiets bijvoorbeeld. Extra belangrijk om regelmatig een achteroverbuiging te doen!


    Meer weten over vooroverbuigingen in yoga?

    Meer inspiratie nodig?

    Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

    Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.
    Heb je feedback voor ons?