Omgekeerde Yogahoudingen

omgekeerde yogahoudingen

De Omgekeerde Yogahoudingen zijn een groep houdingen binnen de yoga, waarbij je (een deel) van je lichaam omdraait, tegen de zwaartekracht in. Het zijn houdingen die je helpen om anders tegen de wereld aan te kijken (op zijn kop!) en een vitaliserende werking op het lichaam hebben. Je kunt ze liggend of staand doen.

 

Wat doe je bij een Omgekeerde Yogahouding?

Bij een Omgekeerde Yogahouding (ook wel inversie genoemd) kom je ondersteboven te staan. Dit heeft een positieve werking op je lichaam en geest. Er zijn houdingen waarbij het hele lichaam ondersteboven staat, zoals bij de Kaars (Sarvangasana) of de Kopstand (Sirsasana). Bij deze houdingen rust het hele lichaamsgewicht op de schouders of op het hoofd en de onderarmen.

 

Er zijn ook houdingen waar alleen een deel van je lichaam omdraait, zoals bij de Neerkijkende Hond (Downward Facing Dog) of de Ploeg (Halasana). Je hoofd en bovenlichaam hebben dan nog steeds profijt van de helende werking van het ondersteboven staan.

 

 omgekeerde yogahoudingen kaars


Wat is effect van Omgekeerde Yogahoudingen?

Omgekeerde Yogahoudingen hebben een zeer positieve werking op lichaam en geest!

Fysiek:

  • Zorgt voor ontspanning van je hart, dat tijdelijk even niet tegen de zwaartekracht in hoeft te werken
  • Toename van de bloedtoevoer naar je hersenen. En een betere doorbloeding zorgt voor helderheid en ontspanning
  • Stimulans van je schildklier, pijnappelklier en de hypofyse, wat een positief effect heeft op je hormoonhuishouding. Hoe fijn is dat?
  • Versterking van je immuunsysteem door het stimuleren van het lymfestelsel
  • Goed voor je balans en lichamelijke ontspanning (heel fijn bij vermoeidheid!)

 

Mentaal

  • Bevordert soepelheid van geest (doordat je de wereld van de andere kant bekijkt)
  • De meeste omgekeerde houdingen zorgen voor geestelijke ontspanning (behalve de kopstand, die is opwekkend)
  • Werkt goed tegen stress en een gevoel van angst


Voordat ik je nog wat tips geef: zelf heb ik laatst een FeetUp hoofdstandbankje gekocht, om extra veilig maar toch volledig ondersteboven te staan. En hij bevalt me heel goed!

hoofdstandbankje feetup wereld van yoga

Tips om Omgekeerde Yogahoudingen goed uit te voeren

Tip 1: geef jezelf even tijd

De bekendste Omgekeerde Yogahoudingen zijn natuurlijk de Kaars en de Kopstand. Voor een beginnende yogi kunnen deze behoorlijk uitdagend zijn. Het ondersteboven staan kan desoriƫnterend zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je moeilijker je evenwicht kunt vinden. Geef jezelf de tijd om hier aan te wennen!


Tip 2: goed voelen en rustig opbouwen

Je lichaam kan ook moeite hebben om om te gaan met de veranderde druk omdat je opeens ondersteboven staat. Dit kun je vooral in je hoofd voelen, waar opeens veel meer bloed naartoe stroomt. Het is belangrijk goed te voelen wat dit met je doet. Realiseer je dat dit gevoel heel normaal is en luister naar je lichaam. Blijf er in het begin niet te lang in staan, bouw het rustig op en blijf vooral rustig doorademen door je neus.

 

Tip 3: wees soms extra voorzichtig

Als je menstrueert is het verstandig voorzichtig te zijn met Omgekeerde Yogahoudingen. Door het ondersteboven staan kan het zijn dat er hevigere bloedingen ontstaan. Maar het is vooral erg persoonlijk dus voel bij jezelf goed aan hoe dat voor jou is. Hetzelfde geldt voor nekklachten of blessures: wees dan ook extra voorzichtig.

 

Ik hoop dat je vooral erg zult genieten van de ontspannende werking van Omgekeerde Yogahoudingen!

Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?