De Ploeg (Halasana) in yoga: hoe doe je die?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 04-10-2017 in Yogaoefeningen

  De Ploeg (Halasana) is een houding waar redelijk veel mensen een haat-liefde verhouding mee hebben. En dat is begrijpelijk! Het kan namelijk een lastige en confronterende houding zijn, maar je voelt je geheid soepeler en ‘ruimer’ als je hem gedaan hebt. En met deze instructie lukt het je zeker!

    

  Wat voor soort yogahouding is de Ploeg (Halasana)?

  • Vooroverbuiging: je maakt je klein en brengt je gezicht naar je lichaam toe. Je keert naar binnen en niet naar buiten zoals bij achteroverbuigingen.
  • Omgekeerde houding: je staat op je schouders en nek en dus min of meer ondersteboven. Je hoofd is (eventueel samen met je voeten) het laagste deel van de houding en dat maakt de Ploeg een omgekeerde houding.

   

  Ploeg houding yoga Halasana vele voordelen


  Welke varianten van de Ploeg zijn er?

  Je kunt de Ploeg op meerdere manieren doen:

  • Met je handen in elkaar gestrengeld achter je lichaam
  • Met je voeten op een hoog kussen of een stoel
  • Met je armen op de grond liggend achter je lichaam

  De eerste en derde variant verschillen niet zoveel van elkaar. Het grote voordeel van het in elkaar strengelen van je handen is dat je daardoor je rug makkelijker recht krijgt.

  En dit is heel belangrijk bij de Ploeg!

  Om te onthouden: Het is veel belangrijker dat je rug zo recht mogelijk is in deze houding, dan dat je je voeten op de grond krijgt. Het is dus beter om je voeten te ondersteunen met een meditatiekussen of een stoel als dit helpt om je rug recht te houden.

   

  Ploeg houding halasana benen op meditatiekussen  Hoe kom je stapsgewijs in en uit de Ploeg houding (Halasana)?

  1. Begin in Savasana, dus liggend op je rug. Je armen liggen losjes langs je lichaam en je ademt een paar keer diep in en uit. Bereid je in je hoofd vast voor op de Ploeg.
  2. Keer je handpalmen naar de grond en breng beide benen omhoog totdat je je heupen kunt ondersteunen met je handen. Hou deze positie even aan en maak je rug zo recht mogelijk.
  3. Breng dan, terwijl je je rug zo recht mogelijk houdt, je benen gestrekt achter je hoofd en je tenen gaan richting de grond of je kussen. Als je een stoel gebruikt leg je je benen gestrekt op de stoel.
  4. Kies hoe je je armen houdt, zoals hierboven omschreven.
  5. Kijk nu of je je zitvlak nog rechter boven je schouders kunt brengen. Je kin komt hierdoor dichter tegen je borst aan en ademen kan wat lastiger worden. Omdat je nu heel diep in je buik moet ademen, worden de organen daar gemasseerd.
  6. Om terug te komen breng je je benen heel langzaam terug terwijl je je buikspieren aangespannen houdt.
  7. Je rolt je rug wervel voor wervel af totdat je weer plat op de grond in Savasana ligt.
  8. Neem de tijd om na te voelen en bij te komen!

   

  In deze video laat Malou Zuur van LouZen zien hoe je de Ploeg uitvoert:


  Welke voordelen heeft de Ploeg?

  De Ploeg heeft vele voordelen! Zoveel, dat sommige yogi’s zeggen: als je nauwelijks tijd hebt voor yoga, doe dan elke dag alleen de Ploeg.

  De Ploeg heeft onder andere deze voordelen:

  • Je wervelkolom wordt soepeler
  • Je buikspieren worden sterker
  • Je armen, schouders en rug worden sterker
  • Je schildklier en darmen worden gestimuleerd
  • Je spijsvertering en algehele vitaliteit worden verbeterd

    

  Extra aandachtspunt bij de Ploeg

  De Ploeg is een van de fijnste en tegelijk uitdagendste houdingen uit de (Hatha) Yoga. En juist omdat hij vrij uitdagend kan zijn, moet je goed opletten als je hem gaat uitvoeren. Kijk goed naar (mijn) instructies en doe hem bij voorkeur eerst onder begeleiding van een docent. Zorg daarbij voor een stevige, wat dikkere yogamat, zodat je wervelkolom een zachte ondergrond heeft. Ook is het fijn om een meditatiekussen achter je hoofd te leggen om eventueel je voeten op te leggen.

   

  Wanneer kun je de Ploeg beter niet doen?

  Als je last heb van je nek, schouders of rug, kun je de Ploeg beter niet doen. Dat geldt ook als je hoofdpijn hebt, een hoge bloeddruk of als je zwanger bent. En ten tijde van je menstruatie kun je hem ook beter even achterwege laten.

   

  Heb je voldoende antwoord gekregen op de vraag hoe je de Ploeg (Halasana) doet? Ik hoop het, ik wens je veel oefenplezier!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?