Meditatiekussen: wat is een goede?

Meditatiekussen: wat is een goede?

Ellen Spoor

Gepubliceerd op 22-9-2017 in Yogamaterialen

Een goed meditatiekussen is voor iedereen anders en dus heel persoonlijk. Waar moet je allemaal op letten als je er eentje gaat kopen? Ik vertel je in deze blog waar je rekening mee kunt houden.

Voordat ik dat doe, geldt in het algemeen dit: een goed meditatiekussen is hoe dan ook ondersteunend, zodat je comfortabel en toch alert rechtop kunt zitten tijdens het mediteren. Dat is het belangrijkste! 


Wat is een goed meditatiekussen?

Ik adviseer je bij de aanschaf te letten op:

 1. De hoogte van het kussen
 2. De vorm
 3. Het materiaal en de vulling
 4. En natuurlijk: de prijs


1. Welke hoogte kies je voor een goed meditatiekussen?

De hoogte van jouw meditatiekussen hangt af van jouw eigen lengte en je souplesse. In het algemeen geldt: hoe langer en/of hoe minder soepel je bent, hoe hoger je kussen.

Maar wat is hoog en wat is laag?

 • Een laag meditatiekussen is ongeveer 12 cm
 • Een gemiddeld meditatiekussen is ongeveer 15 cm 
 • Een hoog meditatiekussen is ongeveer 20 cm


meditatiekussen wat is goede groen rond natural kussen


Mijn tip voor een laag kussen (van 11 cm) is dit mooie zachtgroene meditatiekussen. Zo mooi, dat je het zo op je bank kunt neerleggen!


 

meditatiekussen wat is goede paars hoog rond kussen


Liever een hoog kussen (21 cm!)? Dan zou je voor dit ronde paarse meditatiekussen kunnen kiezen:   2. Meditatiekussen: wat is een goede vorm?

Er zijn grofweg 3 vormen meditatiekussens:

 • Ronde kussens
 • Halve maan kussens
 • Rechthoekige kussens

De vorm van jouw meditatiekussen hangt ook af van een aantal factoren. De meest gebruikte vorm is rond, maar ook een kussen in de vorm van een halve maan wordt regelmatig gebruikt.

Deze laatste is alleen handig als je vrij gemakkelijk in de kleermakerszit kunt zitten want ze zijn meestal wat lager dan de ronde kussens. Hierdoor kantel je je bekken wel makkelijker, wat een voordeel is van deze kussens. Een ander voordeel is dat ze wat meer ondersteuning bieden aan de dijbenen.


meditatiekussen wat is goede paars halve maan


Mijn tip voor een halve maan is dit paarse meditatiekussen met de kleur en het symbool van het 7e chakra.meditatiekussen kopen groene halve maan boekweit

Of dit groene halve maan meditatiekussen, met bio-organische boekweitvulling.
Ook kun je nog kiezen voor een rechthoekig meditatiekussen. Deze vorm wordt het minste gebruikt maar kan handig zijn als je het zitvlak van een rond kussen te klein vindt. Mijn tip voor een rechthoekig kussen is dit leuke blauw met wit design, wat ook niet misstaat op de bank in je woonkamer! 

Als je liever roze hebt, dan is dit rechthoekige meditatiekussen met speltvulling een goede!

meditatiekussen kopen roze vierhoekig speltvulling

 Meditatiekussen: wat is een goede vulling en materiaal voor jou?

Meest gebruikte vulling: boekweit

De meest gebruikte vulling voor een meditatiekussen bestaat uit boekweitschilletjes, een restproduct van de boekweit oogst. Deze schilletjes zijn stevig en toch veerkrachtig en ze vormen zich goed naar het lichaam van degene die erop zit. Omdat de schilletjes een beetje in elkaar schuiven, vormen ze een stevige massa zonder dat ze prikken.Andere vullingen: kapok en vulkatoen

Je hebt ook nog kapok (is heel duurzaam) en vulkatoen als vulling. Deze vullingen zijn over het algemeen zachter maar zakken wel sneller in en moeten dus vaker opgeschud worden. Hierdoor ondersteunen ze minder goed dan de kussens met boekweitvulling.

 

meditatiekussen kopen goede opblaasbaar blauw


Wist je overigens dat er ook opblaasbare meditatiekussens bestaan? Super handig voor als je op reis gaat of thuis heel weinig plek hebt!Wat kost een goed meditatiekussen?

Voor een goed meditatiekussen ben je al gauw €25 kwijt. Daarboven heb je nog allerlei prijscategorieën en kun je stellen dat je voor ongeveer €45 een heel mooi en kwalitatief goed meditatiekussen hebt.


Overige tips:

 • Heb je liever geen kussen? Denk ook eens aan een meditatiebankje of een speciale meditatiemat
 • Kies bij een kussen voor een afritsbare hoes: deze kun je wassen!


Ik hoop dat ik je genoeg handvatten heb gegeven om je vraag te beantwoorden: meditatiekussen, wat is een goede? Heel veel plezier van je eigen meditatiekussen! 

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchtere yogi | Rotterdammer | groot horeca hart | blogger | reiziger | meditatietrainer | wintersporter

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Yogashoppen?

Leuk als je ons volgt op Facebook!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan

Deel deze blog met een vriend!

Heb je feedback voor ons?