Meditatiekussen: wat is een goede?

Meditatiekussen: wat is een goede?

Ellen Spoor

Gepubliceerd op 22-9-2017 in Yogamaterialen

Een goed meditatiekussen is voor iedereen anders en dus heel persoonlijk. Waar moet je allemaal op letten als je er eentje gaat kopen? Ik vertel je in deze blog waar je rekening mee kunt houden.

Voordat ik dat doe, geldt in het algemeen dit: een goed meditatiekussen is hoe dan ook ondersteunend, zodat je comfortabel en toch alert rechtop kunt zitten tijdens het mediteren. Dat is het belangrijkste! 


Wat is een goed meditatiekussen?

Ik adviseer je bij de aanschaf te letten op:

 1. De hoogte van het kussen
 2. De vorm
 3. Het materiaal en de vulling
 4. En natuurlijk: de prijs


1. Welke hoogte kies je voor een goed meditatiekussen?

De hoogte van jouw meditatiekussen hangt af van jouw eigen lengte en je souplesse. In het algemeen geldt: hoe langer en/of hoe minder soepel je bent, hoe hoger je kussen.

Maar wat is hoog en wat is laag?

 • Een laag meditatiekussen is ongeveer 12 cm
 • Een gemiddeld meditatiekussen is ongeveer 15 cm 
 • Een hoog meditatiekussen is ongeveer 20 cm


meditatiekussen wat is een goede eco gemiddeld 15 cm

Als je een gemiddeld hoog meditatiekussen zoekt, heb je binnen deze mooie serie eco meditatiekussens veel keuze qua kleur! 

 

meditatiekussen wat is goede paars hoog rond kussen


Liever een hoog kussen (21 cm!)? Dan zou je voor dit ronde paarse meditatiekussen kunnen kiezen:   2. Meditatiekussen: wat is een goede vorm?

Er zijn grofweg 3 vormen meditatiekussens:

 • Ronde kussens
 • Halve maan kussens
 • Langwerpige kussens

De vorm van jouw meditatiekussen hangt ook af van een aantal factoren. De meest gebruikte vorm is rond, maar ook een kussen in de vorm van een halve maan wordt regelmatig gebruikt.

Deze laatste is alleen handig als je vrij gemakkelijk in de kleermakerszit kunt zitten want ze zijn meestal wat lager dan de ronde kussens. Hierdoor kantel je je bekken wel makkelijker, wat een voordeel is van deze kussens. Een ander voordeel is dat ze wat meer ondersteuning bieden aan de dijbenen.

meditatiekussen wat is een goede halfronde maan kussensBekijk hier verschillende soorten halfronde meditatiekussens!


Natuurlijk zijn er ook langwerpige meditatiekussens, ook wel bolsters genoemd. Het voordeel van de bolster is dat je er, door de lange vorm, soms hele ledematen of gewrichten mee kunt ondersteunen. En je kunt hem makkelijk onder je lichaam doorschuiven als je er bijvoorbeeld op wilt zitten.

meditatiekussen wat is een goede ronde bolsters

Dit zijn goede suggesties voor langwerpige, yoga & meditatie bolsters.


Meditatiekussen: wat is een goede vulling en materiaal voor jou?

Meest gebruikte vulling: boekweit

De meest gebruikte vulling voor een meditatiekussen bestaat uit boekweitschilletjes, een restproduct van de boekweit oogst. Deze schilletjes zijn stevig en toch veerkrachtig en ze vormen zich goed naar het lichaam van degene die erop zit. Omdat de schilletjes een beetje in elkaar schuiven, vormen ze een stevige massa zonder dat ze prikken.


Andere vullingen: kapok en vulkatoen

Je hebt ook nog kapok (is heel duurzaam) en vulkatoen als vulling. Deze vullingen zijn over het algemeen zachter maar zakken wel sneller in en moeten dus vaker opgeschud worden. Hierdoor ondersteunen ze minder goed dan de kussens met boekweitvulling.


Wat kost een goed meditatiekussen?

Voor een goed meditatiekussen ben je al gauw €25 kwijt. Daarboven heb je nog allerlei prijscategorieën en kun je stellen dat je voor ongeveer €35 een heel mooi en kwalitatief goed meditatiekussen hebt.


Ik hoop dat ik je genoeg handvatten heb gegeven om je vraag te beantwoorden: meditatiekussen, wat is een goede? Heel veel plezier van je eigen meditatiekussen! 

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze blog met een vriend!

3 x Ellen

 • Down-to-earth én spiritueel
 • Drinkt wijn én groene thee
 • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?