wat is prana

Zonder levensenergie of Prana kan geen levend wezen bestaan. Binnen de oosterse filosofie wordt er vanuit gegaan dat je een fysiek lichaam hebt en een energielichaam. Je bent gezond als je levensenergie vrij kan stromen. Heb je blokkades, door stress, emoties of onverwerkte gebeurtenissen, dan zal de energie ergens blijven steken. Dat kun je ook gaan merken in je lichaam.

 

Wat is prana? 

Het woord Prana komt uit het Sanskriet en is één van de woorden voor levensenergie. Ook zijn er andere woorden met deze betekenis, zoals:

  • Qi
  • Chi
  • Ki

Je Prana stroomt, net als je bloed, door kanalen in je lichaam, die nadi’s worden genoemd. Deze energiestroom hangt samen met je ademhaling: die stuwt de energie rond. Met behulp van je adem kun je je energie dus sturen. Er zijn zeven grote energiecentra in je energielichaam, waar de energie verdeeld wordt. Dit zijn de chakra’s. Ze bevinden zich aan de voor- en aan de achterkant van het lichaam.

 

Waarom is prana zo belangrijk?

Je stroom van energie wordt beïnvloed door alles wat je meemaakt in het leven en hoe je daar op reageert. Zo kunnen er mogelijk blokkades ontstaan door opgekropte emoties, zoals woede, verdriet, onverwerkte rouw of stress. Deze vormen plekken in je lichaam, waar de energie niet goed meer door kan stromen. Ook fysiek kun je dit voelen door bijvoorbeeld:

  • continu aangespannen spieren
  • maagklachten
  • hoofdpijn

 

Een energielichaam dat uit balans is, kun je helpen weer in balans te komen door goed voor jezelf te zorgen. Yoga oefeningen, gezond eten (met behulp van Ayurveda bijvoorbeeld), goed slapen en je emoties verwerken kunnen ervoor zorgen dat blokkades opgeruimd worden.

 

Hoe pas je prana toe in yoga?

Met yoga werk je niet alleen met je fysieke lichaam maar ook op energieniveau. De houdingen stimuleren of kalmeren de energiestroom in de nadi’s. Bijvoorbeeld:

  1. Achteroverbuigingen zijn openend en kunnen helpen blokkades op te heffen in het hartchakra
  2. Heupopeners helpen het bekken te ontspannen en zorgen voor een betere doorstroming in het basischakra

Elke houding helpt je energielichaam om meer in balans te komen. Als je hier wat meer ervaring in hebt opgedaan, kun je gaan voelen wat bepaalde houdingen voor invloed hebben op je Prana.

 

Een andere manier om met Prana te werken is door Pranayama. Dit zijn ademhalingsoefeningen die Prana kunnen opwekken en stimuleren of juist tot rust kunnen brengen. Hierover schrijven we een andere keer.


We hopen dat je een eerste indruk hebt gekregen van de vraag: Wat is Prana? We wensen je veel ontspanning en gezondheid toe.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je ons volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?