Wat zijn meridianen?

Inhoudsopgave

  wat zijn meridianen

  Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel degelijk: energiebanen (of: meridianen) in je lichaam. Samen vormen zij een netwerk met een hele belangrijke functie: zorgen dat jouw (levens)energie (ook wel: prana) goed door je lichaam stroomt. Als je gezond bent, stroomt deze energie soepel door, maar bij ziekte, stress of andere problemen kunnen de energiebanen geblokkeerd raken.

   

  Netwerk van energie

   

  Er zijn 12 hoofdmeridianen die samen het energienetwerk vormen en die gekoppeld zijn aan een van de organen in jouw lichaam. Zo heb je bijvoorbeeld de:

  1. Maagmeridiaan
  2. Levermeridiaan
  3. Longmeridiaan

   

  Naast een koppeling met de organen, is er ook een samenhang met je geestelijk welzijn. Zo is de longmeridiaan verbonden met emoties (verdriet) en de blaasmeridiaan met wilskracht en angsten.

   

  De doorstroming van energie is dus belangrijk om je gezond en fit te voelen. Door invloeden van buitenaf en door je eigen gedachten en gevoelens kunnen er problemen ontstaan. Je kunt ziek worden, pijn krijgen of bepaalde emoties blijven hangen. Verstoringen in energie kunnen zich op verschillende manieren uiten. Er zijn drie manieren waarop de verdeling van energie verstoord kan worden:

   

  • Er stroomt te weinig energie door de meridiaan
  • Er stroomt te veel energie door de meridiaan
  • De energiestroom stagneert

   

  wat zijn meridianen netwerk wereld van yoga

  Het behandelen van meridianen

  Om de doorstroom te verbeteren, kan een specialist je helpen. Mensen die met energie werken, kunnen deze lokaliseren en erachter komen waar het probleem zit. Voorbeelden van behandelingen zijn bijvoorbeeld:

  1. Acupunctuur
  2. Shiatsu
  3. Voetreflextherapie

   

  Een therapeut kan op bepaalde punten in het lichaam de meridianen behandelen. Deze punten (acupunctuur- of acupressuurpunten) zijn plekken waar de meridiaan aan de oppervlakte komt. Je kunt deze punten met de hand, met naalden of met energie stimuleren of tot rust brengen. Na een (of meerdere) behandeling(en) kan de energie weer vrij doorstromen.

   

  Meridianen en yoga

  Ook binnen de yoga wordt gewerkt met meridianen, alleen zal de ene docent er meer aandacht aan besteden dan de andere. Het verschilt ook wel per yogasoort: Bij Yin Yoga wordt er zeker aandacht aan besteed, bij Aerial Yoga en Bikram Yoga wordt er niet bij stil gestaan.

   

  Het doen van yogahoudingen (asana’s) heeft invloed op de doorstroming van prana door de meridianen:

  • Een achteroverbuiging is goed om de niermeridiaan te stimuleren
  • Het stretchen van de benen helpt om de maag- en levermeridiaan te balanceren

  Sommige houdingen werken rustgevend, andere activerend. Je kunt met yoga de energie in je lichaam dus weer in balans brengen!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.
  Heb je feedback voor ons?