Wat is een chakra?

wat is een chakra

Heb je deze uitdrukking wel eens gehoord: alles is energie? Misschien kun je je er weinig bij voorstellen maar het betekent dat alles van bepaalde zichtbare of onzichtbare deeltjes gemaakt is. Dat betekent dus dat ook je lichaam uit energie bestaat. Het wordt omringd door verschillende velden van energie en er zijn zeven centra die de energie kanaliseren. Dat zijn de chakra’s.

Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!

Wat is een chakra?

Een chakra is een soort wiel of een draaikolk van energie. Ze zitten op de middellijn van je lichaam, van onder naar boven. Elk van de zeven chakra’s heeft zijn eigen werkingsgebied. Het bovenste en onderste chakra wijzen respectievelijk naar boven en onder, de andere chakra’s bevinden zich zowel aan de voor- als aan de achterkant van je lichaam.


Wat is de werking van een chakra?

Er stroomt altijd energie door je heen, ook al zie je die niet. Het is energie uit de kosmos en uit de aarde, een constante stroom die omhoog en omlaag loopt. De chakra’s zorgen ervoor dat deze zonder problemen door kan lopen. Als dit zo is, dan zit je lekker in je vel en loopt alles lekker.


Geblokkeerde chakra's

Maar soms kunnen ze geblokkeerd raken en dan zal de energie stagneren. Je kunt dit dan merken door klachten die je hebt, die je kunt relateren aan een bepaald chakra.

Met bepaalde oefeningen of behandelingen (bijvoorbeeld met een klankschaal) kunnen chakra’s meer openen en sluiten.  Zo heb je ook yogahoudingen die vooral op één bepaald chakra werken, zoals:

  1. De Boomhouding
  2. De Berghouding
  3. Kleermakerszit, bijvoorbeeld op een meditatiekussen

Deze oefeningen werken op het eerste chakra en helpen je dus aarden.


wat-is-een-chakra--energie-zeven-kleuren

Wat zijn de 7 chakra's?

  1. Wortelchakra (Muladhara): Bevindt zich bij je stuitje en wijst naar beneden. Het helpt je aarden en je stabiel en zeker te voelen.
  2. Sacraalchakra (Svadisthana): Ter hoogte van de onderbuik, onder de navel. Dit chakra gaat over het uiten van emoties, je creativiteit en je seksualiteit.
  3. Zonnevlechtchakra (Manipura): Ligt net boven je navel. De energie van dit chakra staat voor je passie, het durven innemen van je eigen ruimte, het voelen van je eigen identiteit en het kunnen bereiken van wat je wilt.
  4. Hartchakra (Anahata): Ligt midden op het borstbeen in de hartstreek. Het gaat hierbij om liefde geven en ontvangen en de liefde voor jezelf.
  5. Keelchakra (Vishuddi): Dit chakra bevindt zich op het strottenhoofd. De werking ligt in de communicatie, het kunnen uitdrukken wat je voelt en vindt. Dus ook eerlijk zijn naar jezelf hoort hierbij.
  6. Voorhoofdchakra (Ajna): Staat ook wel bekend als het derde oog en ligt op je voorhoofd tussen je ogen. Het chakra staat voor aanvoelen, intuïtie en helder zien.
  7. Kruinchakra (Sahasrara): Dit chakra ligt op je kruin. Het is het portaal naar het hogere bewustzijn, contact met je eigen spiritualiteit en oneindige wijsheid.
Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?