Wat is een mantra?

wat is een mantra

Vrijwel iedereen heeft weleens gehoord van de mantra, maar wat is het nou precies? Wij leggen je uit wat een mantra is, hoe het werkt en wat ze betekenen.


Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!


Wat is een mantra?

Mantra’s komen van oorsprong uit India en Tibet. Een mantra is een woord, een korte zin of een gebed, opgesteld in het Sanskriet. Het zijn altijd mooie, wijze uitspraken, die een positieve boodschap hebben. Hun werking komt voort uit de trillingen van de klanken die door je hele lichaam en energieveld een positieve invloed hebben. Het woord mantra komt uit het Sanskriet en betekent 'bevrijding van de geest'.

 

Hoe werkt een mantra?

Alles is trilling en als je een mantra zingt of opzegt, breng je ook trillingen voort, die een positieve invloed op je hebben. De meeste mantra’s zijn lang geleden zorgvuldig samengesteld, op zo’n manier dat ze een bijzonder helend en reinigend effect hebben. Dit geldt voor degene die hem opzegt, maar ook voor degene die luistert.

Mantra’s worden bij yoga gebruikt om je aandacht te focussen. We hebben allemaal last van stress en piekeren, en mantra’s zijn een ideale manier om op een positieve manier je gedachten ergens op te richten. Het lijkt op mediteren, maar het draait dus vooral om de helende werking van de klanken.


wat is een mantra

Hoe pak je dit precies aan?

  • Ga op een meditatiekussen zitten en zeg de mantra hardop of in je hoofd op. Je kunt hem dus ook zingen, maar dat is niet per se nodig.
  • Het herhalen van de mantra geeft je rust en helderheid.
  • Je kunt om de herhalingen te tellen een mala ketting gebruiken. Dit is een lange ketting met verschuifbare kralen.
  • Zeg of zing de mantra enkele minuten, zolang als prettig voor je voelt.
  • Blijf je concentreren op de woorden en klanken.

 

Wat is de betekenis van mantra’s?

Is het nodig om te weten wat je zegt? Veel mensen kennen 'Om Mani Padme Hum', maar wat betekent het eigenlijk? De kracht van de woorden blijft aanwezig, ook al weet je niet wat je zegt. Je kunt er vanuit gaan dat de oeroude mantra’s altijd een positieve boodschap in zich dragen. Dus het is niet nodig om te weten wat ze betekenen. Het kan je zelfs uit je concentratie halen, doordat je over de betekenis gaat nadenken.

 

De bekendste mantra is dus Om Mani Padme Hum. Een andere prachtige mantra is de Gayatri Mantra. Deze kun je zingen of opzeggen om je dag een inspirerende start te geven.


We hopen dat je wat meer te weten bent gekomen over de vraag: wat is een mantra? We wensen je veel ontspanning en rust toe!

Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?