Wat is AyurvedaAyurveda is de oude geneeskunde uit India, die al meer dan 5000 jaar beoefend en toegepast wordt, ook vandaag de dag nog. Binnen de Ayurveda worden kruiden en gezonde voeding gebruikt om ervoor te zorgen dat je lichamelijk en geestelijk in balans blijft. Wat iemand nodig heeft om gezond te blijven, verschilt voor elk individu.

 

Ayurveda: holistische geneeswijze

 

De populariteit van Ayurveda groeit nog steeds, ook in Nederland. Dat komt waarschijnlijk omdat de aanpak van deze geneeskunst heel individueel is en er gewerkt wordt met natuurlijke middelen. Veel mensen zoeken naar een manier om gezond te blijven, waarbij geen chemische middelen nodig zijn.

 
De Ayurvedische werkwijze is bijzonder, omdat deze zich richt op:

  • Preventie van ziekte
  • Genezing van ziekte
  • Holistische benadering (lichaam en geest)
  • Individuele benadering van elke patiënt 
 
Naar een huisarts ga je over het algemeen pas als je een klacht hebt. De Ayurveda probeert te voorkomen dat je ziek wordt. Als je wel klachten hebt, kunnen deze met Ayurveda ook behandeld worden. Daarnaast wordt elk mens gezien als lichaam en geest, waarbij deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 


buddha-3995807_640-2

 

De dosha’s

 

Om gezond te worden en te blijven, kijkt een Ayurvedisch arts of de balans tussen je dosha’s goed is. Een dosha (Sanskriet voor “dat wat verandert”) is een kracht of energie in je lichaam. Er zijn er drie en iedereen heeft meestal een of twee overheersende dosha’s. Elke dosha is opgebouwd uit twee elementen.

  • Vata: Ether en lucht
  • Pitta: Vuur en water
  • Kapha: Water en aarde
  
Bij elke dosha horen ook kwaliteiten:

  • Vata: droog, beweeglijk, licht
  • Pitta: Warm, Transformerend
  • Kapha: Koud, vochtig, structuur

 
Als je bij een Ayurvedisch arts komt, kan deze uitzoeken wat jouw dosha is met behulp van een polsdiagnose. Er zijn ook online testen die je kunt doen om hier achter te komen.
 
Elk mens heeft een unieke verhouding van vata, pitta en kapha. Als de dosha’s uit balans zijn, dan kunnen er ziektes ontstaan. Een Ayurvedische arts kan op twee manieren controleren of je gezond bent of niet: met behulp van de polsdiagnose of een tongdiagnose.
 

Spijsverteringsvuur

 

Binnen de Ayurveda is voeding een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je in balans blijft. Om voedsel te verteren is het nodig dat je spijsverteringsvuur (agni) sterk is. Is dit niet het geval, dan kunnen er afvalstoffen in je lichaam ophopen. Elke dosha reageert anders op voedsel. Als je weet welke dosha jij bent, kun je hier je leefstijl op aanpassen.

Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?