Wat is een oogkussen (oogmasker) in yoga?

Wat is een oogkussen (oogmasker) in yoga?

Ellen Spoor

Gepubliceerd op 27-3-2018 in Yogamaterialen

Je hebt vast weleens zo’n dun oogmaskertje op gehad, in het vliegtuig of tijdens een lange autoreis. Behalve dat dat natuurlijk lekker donker is, is het ook ontspannend voor je ogen. Binnen de yoga bestaan echte oogkussentjes, die gebruikt worden om te mediteren en ontspannen. Wat is een oogkussen en hoe werkt het?

 

Wat is een oogkussen (of oogmasker)?

Een oogkussen is een klein kussentje van ongeveer 20 cm lang. Het is gemaakt van stof, heeft een  losse vulling en je kunt het op je ogen kunt leggen als je op je op je rug op de yogamat, de bank of op de grond ligt. Het kussentje oefent lichte druk uit op je ogen en zorgt op deze manier voor ontspanning.


Welke soorten oogkussens zijn er?

Je kunt oogkussens op verschillende manieren van elkaar onderscheiden:

  • Door de vorm: rechthoekig of wat een wat rondere (‘bril’)vorm.
  • Door het materiaal van de stof: vaak katoen, linnen of zijde.
  • Door het materiaal van de inhoud: vaak een combinatie van lijnzaad en lavendel/munt (voor een lekker aroma!). En soms ook met boekweitdoppen (net als bij veel meditatiekussens)

 


wat is oogkussen oogmasker yoga vermoeide ogen

Hoe helpt een oogkussen/oogmasker?

Een oogkussen ondersteunt op verschillende manieren:

  1. Bij het ontspannen van je ogen. We houden vaak onbewust veel spanning vast rondom onze ogen. Als je een oogkussen erop legt, ontspannen je ogen veel makkelijker!
  2. Bij het verlichten van hoofdpijn. Het kussentje ligt behalve op je ogen natuurlijk ook op je hoofd en het kan dus ook voor meer ontspanning in je hoofd zorgen.
  3. Bij het opwarmen of afkoelen van je gezicht en je hoofd. Als het in de zomer heel warm is en je legt het oogkussen even in de koelkast, wordt hij lekker koud en dat is heel verfrissend op een warm gezicht! Andersom kan het aangenaam zijn als je het koud hebt en het oogkussen eerst even op de kachel legt.


Wanneer gebruik je een oogkussen?

Je kunt het oogkussen op allerlei momenten gebruiken:

  • Tijdens een meditatie/eindontspaning in de yogales, bijvoorbeeld bij Yoga Nidra!
  • Als je gemasseerd wordt
  • Als je je ogen extra wilt ontspannen voordat je gaat slapen

 


Ik geef je een paar suggesties voor fijne oogkussens/oogmaskers in yoga:


Suggestie 1:


wat is een oogkussen oogmasker in yoga gekleurde ronde vormDit ronde oogkussen heeft een vulling van lavendel met lijnzaad en een hoesje van katoen. Het is vrij groot (23,5 cm lang) en in 3 kleuren verkrijgbaar.Suggestie 2:

wat is een oogkussen oogmasker in yoga vierhoekig lavendel blauw


Dit vierhoekige oogkussen is ook gevuld met lavendel en lijnzaad en heeft een hoesje van katoen. Er zijn verschillende kleuren! 
Suggestie 3:


wat is een oogkussen oogmasker yoga groen langwerpigDit rond vormgegeven oogkussen heeft een vulling van munt (lekker fris!) met lijnzaad en een hoesje van wildzijde. Het vormt zich goed naar je ogen en is in meerdere kleuren verkrijgbaar.  Suggestie 4:


wat is oogkussen oogmasker in yoga met kwastjes

Als je best wat meer geld wilt betalen voor een goed en mooi oogkussen is dit mooie oogkussen met kwastjes een aanrader! Het is gevuld met boekweitdoppen.Ik wens je veel ontspanning en plezier toe met je oogkussen (oogmasker) in yoga!

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchtere yogi | Rotterdammer | groot horeca hart | blogger | reiziger | meditatietrainer | wintersporter

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Yogashoppen?

Leuk als je ons volgt op Facebook!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan

Deel deze blog met een vriend!

Heb je feedback voor ons?