yogahanddoek

Een yogahanddoek is een handig hulpmiddel om tijdens de beoefening van yoga te gebruiken. Het is een dunne handdoek, vaak in de exacte vorm van een yogamat. Je legt de handdoek op je mat en deze zorgt voor extra comfort en grip.


Waarom gebruik je een yogahanddoek?

Je gebruikt een yogahanddoek vooral om niet uit te glijden op je mat. Je yogamat zou namelijk stroef moeten zijn, maar als je echt flink zweet, kun je merken dat deze toch wat minder grip geeft. Dat voelt vervelend en kan ervoor zorgen dat je niet meer zo stabiel staat op je yogamat.


Dat een yoga mat glibberig kan voelen tijdens je practice, kan komen door het soort materiaal van de mat. Over het algemeen kunnen matjes zweet niet zo goed absorberen. Een yogamat van PVC absorbeert zelfs helemaal niet. Als je hard aan het werk bent en je gaat zweten, ontstaat er een laagje vocht tussen je handen en je mat. Dit wordt niet door je matje opgenomen. Ga je dan in een asana staan als de Neerkijkende Hond, dan voel je opeens je voeten of je handen wegglijden.

 

Bij welke yogavormen is een yogahanddoek extra handig?

Er zijn yogavormen waarbij je altijd actief bent en kunt gaan zweten, zoals:

Maar bij elke vorm van yoga kan het gebeuren, vooral in de zomermaanden. Dan kan een yogahanddoek echt een uitkomst zijn. Een yogahanddoek kan gemaakt zijn van:

  • polyester
  • microvezel
  • katoen

Dit zijn heel absorberende materialen, die ook weer snel drogen. De handdoek past heel precies om je mat heen, of zijn ze iets groter zodat je ze om je matje heen kunt vouwen. Zo weet je zeker dat je overal en altijd goed grip hebt en kun je goed je focus blijven vasthouden.

 

wat is een yogahanddoek

Extra hygiëne met een yogahanddoek

De yogahanddoek zorgt niet alleen voor een goede grip, maar ook voor extra hygiëne. Vaak worden in een yogaschool standaard matten gebruikt en hebben anderen daar ook al op gestaan. Gebruik dan een yogahanddoek. Dan weet je zeker dat je op een schone ondergrond staat. Dat is wel zo prettig. Ook voor rustiger yogavormen is de yogahanddoek fijn om te gebruiken, namelijk als een heerlijk zachte ondergrond om op te liggen.

 

Voordelen van een yogahanddoek

Er zijn dus verschillende voordelen te benoemen van een yogahanddoek:

  1. Altijd een goede grip
  2. Meer hygiëne tijdens de yogalessen
  3. Droogt snel
  4. Makkelijk te wassen
  5. Geeft een zachte ondergrond voor rustige yogavormen zoals Yin Yoga of Restorative Yoga

 

Behalve dat een yogahanddoek dus erg handig is voor tijdens je yogalessen, kan hij op reis ook echt een uitkomst zijn. Er zijn yogahanddoeken te koop met siliconen nopjes. Deze handdoek is dun, maar blijft door de noppen goed liggen en is dus ook te gebruiken als yogamat.


Wil je suggesties voor goede yoga handdoeken?


We hopen dat je een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat is een yogahanddoek?

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?