Wat is Iyengar Yoga? Ik probeer het uit!

Inhoudsopgave

    Gepubliceerd op 24-1-2018 in Soorten yoga

    Wat zijn er toch veel yogasoorten.

    Om een beetje beeld te krijgen van de mogelijkheden, de werking en de verschillen, begeef ik mij vanaf nu elke maand op een andere yogamat, voor een proefles. Deze keer stel ik de vraag: Wat is Iyengar Yoga? Ik probeer het uit bij yogastudio Charles Hond, lees hier mijn verslag!

     

    Wat is Iyengar Yoga?

    Iyengar (spreek uit: aaijengar) Yoga is ontwikkeld door B.K.S. Iyengar en is een actieve, dynamische vorm van yoga waarbij precisie en concentratie belangrijk zijn.

    Het kenmerkt zich met name door de focus op:

    1. Alignment in je houding, dus het in lijn brengen van je lichaam waardoor je aan de juiste houding werkt.
    2. Het gebruik van hulpmiddelen. Dit zie je ook bij andere yogavormen (zoals Critical Alignment Yoga en Yin Yoga) maar het is uitgevonden door B.K.S. Iyengar.
    3. Het langer aanhouden van de houdingen.

     

    wat is iyengar yoga voeten wassen

    Met schone voeten aan de slag! 

    Ik heb wel ervaring met Yin Yoga, Critical Alignment Yoga en Bikram Yoga, maar niet met Iyengar Yoga dus ik ben heel benieuwd naar de les.

    Op een koude en donkere dinsdagavond ga ik naar yogastudio Charles Hond, met een enigszins gestresst lichaam en hoofd want ik had een drukke dag. Mijn proefles Iyengar Yoga volg ik bij leraar Dick, een ervaren Iyengar docent.

    Voor de les is het de bedoeling dat iedereen zijn voeten wast, dus ook ik begin met een schoonmaakbeurt met water en zeep. Want we gaan met schone voeten aan de slag!

     

     

    wat is iyengar yoga props materialen matten blokken riempjes

    Iyengar Yoga daagt mij uit

    Dick leidt ons op gedetailleerde wijze door de houdingen heen en ik leer van alles over naar binnen draaiende kuiten en zijwaarts bewegende sleutelbeenderen. In het begin even wennen, maar erg effectief. Iyengar Yoga is een precieze, no-nonse yoga die je genadeloos confronteert met de zwakke plekken in je lichaam en houding. In mijn geval: de heupen en hamstrings. Gelukkig werken we veel met hulpmiddelen:

    1. Een goede, sticky yogamat
    2. Yogariempjes
    3. Yogablokken
    4. Bolsters (een soort lange meditatiekussens)

    Help, ik heb deze props echt nodig om sommige houdingen correct uit te voeren! Ik ontdek dat ik met al mijn yoga ervaring nog heel veel te ontwikkelen heb.....


    Wat is Iyengar Yoga? Schijn bedriegt.

    Na de les vertelt Dick dat Iyengar Yoga op het eerste gezicht niet zo spiritueel is maar.......schijn bedriegt. Omdat je zo gedetailleerd en gefocussed met je lichaam bezig bent, werkt de yoga heel meditatief en dus word je geconfronteerd met je grenzen en ontwikkelpunten.

    En hoe langer je Iyengar Yoga beoefent, hoe meer je die spirituele kant leert kennen en ontdekt wat jouw lichaam en deze yoga je te leren hebben.

    Het is me natuurlijk ook duidelijk dat 1 les lang niet genoeg is om echt te weten: Wat is Iyengar Yoga? Maar een goede eerste indruk krijg ik wel.

     

    wat is iyengar yoga touwen aan de muur in studio

    In de touwen

    Als ik een beetje bijgekomen ben van de inspanning, praat ik nog wat na met Mirjam, de eigenaresse van de studio. Ze vertelt me nog dat Iyengar Yoga ook erg gericht is op het ondersteunen bij blessures en andere medische aangelegenheden. Er zijn hele series ontwikkeld voor:

    Ze vertelt me optimistisch dat ik binnen een paar maanden al soepelere hamstrings kan krijgen door regelmatig 'in de touwen' te gaan hangen :-)[panel]

    Om goed te kunnen zien en voelen of je lekker bezig bent met je Iyengar yogaoefeningen, is een goede yogalegging en yogatop heel fijn. Dat zit fijner en is effectiever dan loszittende kleding!


    Ik hoop dat ik je wat verder heb kunnen helpen bij de vraag: Wat is Iyengar Yoga? Ik wens je veel ontspanning toe!

    Meer inspiratie nodig?

    Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

    Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

    Deel deze blog met een vriendin!

    3 x Wereld van Yoga

    • Alle info over Yoga
    • Toegankelijke uitleg
    • Niet zweverig
    Meer over ons!

    Op de hoogte blijven?

    Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

    Meld je aan
    Heb je feedback voor ons?