4 redenen waarom yoga helpt bij hormonen

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 05-11-2017 in Yoga weetjes

  Hormonen: er zijn weinig vrouwen die geen ervaring hebben met vermoeidheid, stemmingswisselingen, opvliegers of algehele misère. Hoe kan yoga je een handje helpen bij deze hormonale uitspattingen?

  Ik geef je 4 redenen waarom yoga ondersteunt bij het op peil houden van je vrouwelijke hormoonspiegels en hoe je daardoor (langer) fit blijft. Vooral reden 4 is een goede: speciale hormoonyoga!

   

  Maar eerst:

  Wat zijn hormonen en wat is het nut ervan?

  Hormonen zijn stofjes, die het lichaam zelf aanmaakt en die helpen bij allerlei processen in het lichaam. Zo helpt:

  • melatonine om goed in te slapen
  • cortisol om je lichaam een boost te geven bij stress situaties
  • testosteron bij het verhogen van je libido en de opbouw van je spieren

  Ze zijn dus heel nuttig!

  Tegelijkertijd hebben hormonen zowel voor vrouwen als voor mannen nadelige kanten. Als vrouw kun je veel last hebben van hormonen tijdens de menstruatie, een zwangerschap of de overgang. En na je 42ste verandert je hormoonhuishouding structureel en kun je last krijgen van stijve en pijnlijke gewrichten zoals je heupen.

   yoga helpt bij hormonen vrouw strand weer fit

  Hoe helpt yoga bij hormonen?

   

  1. Yoga helpt bij acceptatie van hormonale verschijnselen

  Zoals gezegd ervaren we hormonen niet alleen als positief. Het is nu eenmaal geen feestje om menstruatiepijnen te hebben of je ogenschijnlijk ‘zomaar’ ellendig te voelen. Het beoefenen van yoga helpt je bij het accepteren van deze ervaringen en zorgt ervoor dat je er minder weerstand tegen hebt. En dat is al een hele belangrijke stap! Alles wat je aandacht geeft, groeit namelijk. Als jij leert om je weerstand los te laten, zul je je hoe dan ook al beter gaan voelen.

  Yin Yoga kan hier bijvoorbeeld enorm bij helpen. Bij Yin Yoga hou je de houdingen langere tijd aan, waardoor het een mentale uitdaging kan zijn en je dieper stretcht dan alleen de spieren. En dit zorgt voor meer ruimte in je lijf en je hoofd!


  Overigens is een goede yogamat een vereiste om op een veilige en comfortabele manier yoga bij hormonale verschijnselen te doen. Maar welke neem je? Ik leg je uit hoe je de voor jou beste yogamat kiest. Of liever meteen shoppen voor een goede yogamat?


  2. Yoga helpt bij een soepeler lichaam

  Tijdens hormonale pieken kun je last hebben van pijn, stijfheid en ander fysiek ongemak. Rustige yogaoefeningen helpen je om dit te verzachten. Een rustige serie Hatha Yoga oefeningen bijvoorbeeld, smeert als het ware je gewrichten en creëert meer ruimte in je lichaam. Je spieren spannen minder aan en alles in je lijf wordt soepeler.


  yoga helpt bij hormonen soepeler met yogariempje

  Een hele fijne extra hulp bij een stijf lichaam is een speciaal yogariempje. Door een yogariempje span je niets onnodig aan en haal je het optimale uit je yogabeoefening.


  De ademhaling en speciale yoga voor hormonen: 


  3. De kracht van een een goede ademhaling

  Een goede ademhaling is onmisbaar bij hormonale klachten! De adem kan namelijk meewerken aan het ontspannen van je lichaam.

  Sterker nog: een ontspannen adem is een voorwaarde voor een ontspannen lichaam.

  En dit ontspannen gebeurt met name op de uitademing. Op een uitademing laat je los en schakel je naar het parasympathische (=ontspannings) deel van je zenuwstelsel. Als je leert om je adem te richten op het gebied waar je last van hebt, is de kans groot dat de pijn of het ongemak na een tijdje afneemt. Het is niet voor niets dat zwangere vrouwen o.a. door middel van ademhalingstechnieken worden voorbereid op de bevalling!


  yoga adem helpt bij hormonen boek

  Wil je meer lezen over de kracht van een goede ademhaling? Ik kan je het boek 'Start vandaag met ademen' van Robert Bridgeman en Marleen van den Hout echt aanraden. Het kan je leven en je gezondheid veranderen!

   

  yoga helpt bij hormonen vrouw rustige yoga zon

  4. Speciale hormoonyoga: bevorderlijk voor het bekkengebied

  Het bekkengebied is het hoofdkwartier van de vrouwelijke hormoonhuishouding. Ik raad je aan om met enige regelmaat een speciale serie yogahoudingen voor dit gebied te doen. De houdingen in deze series maken het bekkengebied meer open, soepeler en zachter. Zo beperk je de kans op blokkades en kan alles zo goed mogelijk doorstromen. Op Yoga TV kun je kiezen voor speciale hormoon yogalessen. Zo kun je thuis, op jouw moment, online lessen volgen!


  Aanvullend kun je dan dit mooie boek van Dinah Rodrigues over hormoonyoga gebruiken. Hierin vind je veel informatie en geschikte yogaoefeningen, met name voor de overgang.


  Ik hoop dat ik je wat verder gebracht heb met deze 4 redenen waarom yoga helpt bij hormonen. Ik wens je veel rust en ontspanning toe tijdens hormonale periodes!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?