Wat is Vinyasa Yoga? Ik probeerde het uit!

Wat is Vinyasa Yoga? Ik probeerde het uit!

Gepubliceerd op 19-2-2018 in Soorten yoga

Wat zijn er toch veel yogasoorten.

Om een beetje beeld te krijgen van de mogelijkheden, de werking en de verschillen, begeef ik mij vanaf nu elke maand op een andere yogamat, voor een proefles. Deze keer stel ik de vraag: Wat is Vinyasa Yoga? Ik probeer het uit bij yogastudio Kompassie Yoga!


Wat is Vinyasa Yoga: flow i.p.v. statisch

Ik doe nu 14 jaar aan yoga en ben min of meer ‘groot gebracht’ met statische yogavormen, zoals Hatha Yoga, Yin Yoga, Bikram Yoga en Critical Alignment Yoga. Yogavormen dus, die bestaan uit houdingen met een kop en een staart. Je maakt eerst de ene houding af voordat je aan de andere begint.

En natuurlijk heb ik weleens een flow yogavorm gedaan, tijdens een workshop of op een yogafestival. Maar toch ben ik er nooit mee doorgegaan. Hoog tijd dus om een hele les Vinyasa Yoga te gaan doen. En daarvoor ben ik te gast bij yogastudio Kompassie Yoga, van Juliette Dormaar.


wat is vinyasa yoga studio kompassie matten in zaal

Opwarmen bij mijn Vinyasa Yoga proefles

Ik volg de les op een zaterdagochtend bij een collega van Juliette. Bij binnenkomst in de studio valt me meteen op dat het een hele fijne ruimte is, met een mooie vloer. Er hangt een goede, ontspannen vibe! In deze ruimte wordt ook regelmatig aan Aerial Yoga gedaan. Hierbij maak je gebruik van speciale doeken (een soort hangmatten), die met stevige karabijnhaken aan het plafond hangen.

We starten de les met wat losmaakoefeningen, waaronder stretches voor de polsen, die ik herken uit de Yin Yoga. De docente vertelt ons dat we dit doen omdat er in een Vinyasa les veel ‘plankhoudingen’ zitten en hierbij steunen we volledig op onze handen en polsen. Een beetje soepelheid en kracht kan hierbij dus geen kwaad!


wat is vinyasa yoga studio kompassie lege zaal

Vinyasa Yoga: adem en beweging gaan samen

Dan starten we met de les, die veelal uit (delen van) zonnegroeten bestaat. Ik heb nog nooit zoveel in de Neerkijkende Hond gestaan! Natuurlijk zitten mijn hamstrings af en toe in de weg maar ik vind het een heerlijke les:

  1. De zonnegroeten vormen de basis waar we steeds naar terug gaan
  2. Daar omheen doen we Krijgers (kracht!) en vooroverbuigingen
  3. En om even bij te komen ook af en toe een kindhouding

Ik ervaar dat het allerbelangrijkste van een Vinyasa Yogales is dat je je fysieke bewegingen en je ademhaling op elkaar afstemt. Je beweegt continue op jouw in- of uitademing en dit bevordert de flow uiteraard!


Vinyasa Yoga is afgeleid van Ashtanga Yoga

Er zijn dan ook verschillende overeenkomsten tussen Vinyasa en Ahsthanga Yoga. Maar in tegenstelling tot Ashtanga Yoga hebben de Vinyasalessen geen vaste opbouw en volgorde. Daarmee is het wat speelser dan Ashtanga en kan een les ook weleens langer of korter duren. Wil je meer weten over de verschillen tussen Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga?


wat is vinyasa yoga uitproberen kompassie yoga rotterdam delfshaven

Wat is Vinyasa Yoga: mijn conclusie

Aan het einde van de les liggen we heerlijk bij te komen in Savasana. Ik vond het een fijne les, waar ik heerlijk wakker van geworden ben. En over wakker worden gesproken: dat ging de volgende dag iets minder makkelijk: ik had best wel een beetje spierpijn!

Mijn conclusie is dat Vinyasa Yoga een aanrader is als je:

  • meer energie wilt krijgen
  • meer kracht wilt ontwikkelen
  • soepeler wilt worden

Omdat je redelijk veel beweegt in een dynamische Vinyasa yogales, is een goede yogalegging en yogatop heel fijn. Dat zit fijner en is effectiever dan loszittende kleding!

Ik hoop dat ik je een stukje op weg heb kunnen helpen bij de vraag: Wat is Vinyasa Yoga? En ik wens je veel ontspanning en energie toe!

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze blog met een vriendin!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?