Wat is Critical Alignment Yoga?

Wat is Critical Alignment Yoga?

Cecilia Huisman

Gepubliceerd op 07-4-2017 in Soorten yoga

We horen het vaak in de yogalessen: thuiskomen bij jezelf. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe komt die verbinding (het in contact komen met jezelf) eigenlijk tot stand? In deze blog wil ik jullie, aan de hand van Critical Alignment Yoga, vertellen hoe dit werkt en hoe dit kan helpen in je dagelijks leven!


Wat is de kern van Critical Alignment Yoga?

Tegenwoordig hebben veel mensen een zittend of juist staand beroep waardoor de bovenrug en onderrug chronisch verkeerd belast worden. We zitten allemaal weleens met een kromme rug achter een computerscherm of continu te staren naar ons telefoonscherm. Critical Alignment Yoga werkt direct in op de kromme bovenrug door middel van het rubberen stripje en op de onderrug met behulp van de opgerolde vilten mat.

 

Het concept Critical Alignment

Het concept is gebaseerd op het onderscheid tussen  bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) die meer gelegen zijn aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten.

De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden. Daar tegenover hebben de houdingsspieren juist de neiging te verslappen. Door deze disbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan.

Het doel van Critical Alignment Yoga is om de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen.

 

Vilten mat critical alignment yoga integrale yoga schiedam rotterdam

Welke hulpmiddelen (of tools) worden gebruikt bij Critical Alignment Yoga?

Om de balans tussen de spiergroepen te bereiken wordt gebruik gemaakt van o.a.:

 1. de bovenrugstrip
 2. de opgerolde vilten mat
 3. het achteroverbuigboogje
 4. het schouderstandblok
 5. de schouderstandbank

Deze hulpmiddelen worden gebruikt om enerzijds ondersteuning te geven aan het lichaam en anderzijds dieper in een houding te komen waardoor de relatie tussen de beide spiergroepen weer herstelt.

 

Het hoofdbankje is een hulpmiddel voor de omgekeerde houding. Een groot voordeel van de toepassing van dit bankje in deze houding is dat de nek en het hoofd niet belast worden. De schouders en wervelkolom dragen het gewicht van het lichaam. Iedereen kan het dus! En je kunt moeiteloos in deze houding blijven waardoor er meer ruimte ontstaat om de aandacht te richten op het lichaam als geheel.


Wat kenmerkt Critical Alignment Yoga?

 •       Werken met hulpmiddelen, zoals yogablokken, yogariemen en een yogastrip.
 •       Focus op het uitlijnen van het lichaam (‘alignment’)
 •       Ontwikkelen van ontspanning in de bewegingsspieren
 •       Ontwikkelen van kracht en coördinatie in de houdingsspieren
 •       Verbeteren van de lichaamshouding
 •       Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten
 •       Zorgen voor mentale ontspanning
 •       Totale lichaamservaring


Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten

Door het ontladen van spanning en stijfheid met behulp van de tools ontstaat ontspanning in de diepere lagen van de spieren en kunnen botstructuren weer de juiste plek gaan aannemen. Spieren herstellen en nemen weer de natuurlijke functie aan.

Het lichaam zit, staat of loopt weer zonder teveel energie te gebruiken.

Critical Alignment Yoga leert je uiteindelijk rechtop te zitten, te lopen, op een juiste manier te bukken en de ademhaling vrij te laten stromen van buik naar borst.Wat levert Critical Alignment Yoga op?

Op het eerste gezicht is Critical Alignment yoga een technische vorm van bewegen. Echter na enkele lessen kun je het effect van Critical Alignment Yoga al ervaren.

Naast de lichamelijke effecten zoals minder spanning, meer beweeglijkheid, kracht en coördinatie, ontstaat de verbinding met jezelf. Alle losse puzzelstukjes worden een geheel en er komt ruimte om stilte te ervaren. En hiermee is de cirkel rond, want vanuit de stilte kun je bewust de houding aannemen, zonder moeite, met ondersteuning van de adem, het lichaam volledig in balans.

 

Heb je interesse? Bezoek onze yogastudio (Integrale Yoga Schiedam) in Schiedam! 

 

Meer inspiratie nodig?
Cecilia Huisman

Levensgenieter | Onderneemster | Yogaprofessional | Dansliefhebber | Eigenaresse Integrale Yoga Schiedam

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze blog met een vriend!

3 x Ellen

 • Down-to-earth én spiritueel
 • Drinkt wijn én groene thee
 • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?