Wat is Aerial Yoga? Ik probeer het uit!

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 24-4-2018 in Soorten yoga

  Wat zijn er toch veel yogasoorten.

  Om een beetje beeld te krijgen van de mogelijkheden, de werking en de verschillen, begeef ik mij elke maand op een andere yogamat, voor een proefles. Deze keer stel ik de vraag: Wat is Aerial Yoga? 

   

  Wat is Aerial Yoga?

  Je hebt het vast weleens gezien: mensen die zwevend in een doek yoga doen. Het ziet er heerlijk ontspannend uit, maar is het dat ook? En wat is de functie van het doek precies? Ik volg mijn proefles bij yogadocente Corina van Villa Yoga. Ze legt uit dat je bij Aerial Yoga gebruik maakt van de zwaartekracht en je eigen lichaamsgewicht en hierdoor kun je optimaal ontspannen en je lichaam soepeler maken. Ik ben heel benieuwd!

   

  wat is proefles aerial yoga doek haken in plafond

  Wees lief voor het doek

  Corina is eerst druk bezig met het stellen van de doeken op ieders lengte. Met een keukentrapje maakt ze het ene na het andere doek op maat. Ondertussen bestudeer ik de haken waarmee de doeken aan het plafond zitten. Het ziet er degelijk uit gelukkig.

  Dan gaan we beginnen en legt Corina uit: "hoe liever jij bent voor het doek, hoe liever het doek is voor jou." Ze bedoelt daarmee dat het doek best wel kan ‘snijden’ in je lichaam en dat dat een mooie les is in het laten varen van je weerstand.

  Hoe meer jij ontspant en het doek toe laat, hoe zachter het voor jou is.

    

   wat is proefles aerial yoga vrouwen ondersteboven in doek

  Neerwaartse Hond met het doek

  We beginnen met opwarmen door onder andere de Neerwaartse Hond met behulp van het doek te doen. Ik ga voorover hangen en voel het doek inderdaad stevig in mijn heupgebied zitten! Even wennen dus.

  Maar het lukt me goed om te ontspannen en inderdaad wordt de druk minder. Hangend rek ik mijn hamstrings op en wen ik verder aan het doek.

   

  Ondersteboven!

  Na de opwarming doen we verschillende houdingen waarbij we ondersteboven in het doek hangen. Hierdoor werkt de zwaartekracht optimaal en hangen onze rug en nek helemaal uit. Corina legt uit dat dit ondersteboven hangen best pittig kan zijn in het begin: je kunt een beetje duizelig of misselijk worden. En dan kun je tussendoor gewoon even een keer rechtop komen om vervolgens de houding nog een keer aan te nemen.

  Ik heb gelukkig geen last van duizeligheid of misselijkheid en hang er op los!

   

   

  wat is proefles aerial yoga vrouwen achterover hangen in doek

  Wat is het effect van Aerial Yoga?

  Ik leer over een aantal verschillende effecten van Aerial Yoga:

  1. Omdat je veel ondersteboven hangt, werk je in positieve zin aan je bloeddruk en de gezondheid van je hart. Je hart hoeft in deze posities minder hard te werken om vers bloed richting je bovenlichaam en hoofd te sturen. (Dit is een effect wat de Schouderstand ook heeft)
  2. Het vermindert de spanning in je nek en schouders en dat is natuurlijk geen overbodige luxe voor ons westerlingen, die veel achter de computer zitten.
  3. Het vermindert ook de compressie in je wervelkolom, wat een soepelere rug kan opleveren.
  4. Het bevordert je gevoel van vertrouwen: je leert je ‘overgeven’ aan de stevigheid van het doek.


  Ik merk dat ik me gemakkelijk kan overgeven en het doek volledig vertrouw. Ik durf ondersteboven te hangen zonder dat ik me naar ga voelen. Wel merk ik dat ik het doek inderdaad nogal vind ‘binnenkomen’.

   

  Aan het einde van les begeleidt Corina ons door de meditatie heen die we ook heerlijk liggend in het doek doen. Dit wil ik elke dag wel!

   

  wat is proefles aerial yoga gekleurde yogadoeken

  Ik vond het super leuk om kennis te maken met Aerial Yoga. Wel heb ik nog een paar keer nodig om echt te ervaren hoe het is denk ik, maar dat is eigenlijk bij elke yogavorm zo

  Omdat je ondersteboven hangt en veel in contact bent met het doek, adviseer ik je om geen al te wijde kleding te dragen. Investeer in een kwalitatieve yogalegging en draag een goed yogashirt met mouwtjes.


  Ik hoop dit ik voor jou een beetje antwoord heb kunnen geven op de vraag: Wat is Aerial Yoga? Ga vooral een proefles doen, het is echt leuk!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?