Wat is Pilates? Ik probeerde het uit!

Inhoudsopgave

  Wat is Pilates? Ik probeerde het uit!

  Gepubliceerd op 20-3-2018 in Soorten yoga

  Wat zijn er toch veel yogasoorten.

  Om een beetje beeld te krijgen van de mogelijkheden, de werking en de verschillen, begeef ik mij elke maand op een andere yogamat, voor een proefles. Deze keer staat er geen yogales op het programma maar stel ik de vraag: Wat is Pilates? Ik probeer het uit bij Centrum Het Licht.

  Let op: Centrum Het Licht is niet langer actief als yogastudio. Maar lees gerust verder als je meer wilt weten over Pilates!


  Maar eerst: waar komt Pilates vandaan?

  Pilates is uitgevonden door de Duitse Joseph Pilates. Hij ontwikkelde de methode in de Eerste Wereldoorlog om gewonde soldaten te helpen om sneller te herstellen. Door zijn oefeningen ontwikkelden ze een sterkere buik en een betere houding.

  Na de oorlog opende Pilates in 1926 zijn eerste studio in New York. Na verloop van tijd werd Pilates ontdekt door (ballet)dansers maar ook door bekende personen zoals Madonna, Courtney Cox en Drew Barrymore. En het werd razend populair onder het grote publiek.

   

  Dokter Bibber naar Pilatesles

  Ik ben geen bekende persoon en al helemaal geen (ballet)danser maar toch waag ik mij op de Pilatesmat. Ik voorzie geen gemakkelijk lesje, aangezien ik op het gebied van buikspieren niet onder doe voor de gemiddelde Dokter Bibber. Toch ga ik vol goede moed op woensdagochtend om 08.30 uur (!?) op weg naar de Pilatesles bij Centrum Het Licht in Rotterdam Ommoord.

   

  doel van pilates buikspieren houding core mensen volgen les

  Wat is het doel van Pilates?

  Docente Naomi vertelt bij het begin van de les dat ze een mixles geeft van Pilates en yoga. Fijn, toch nog wat bekend terrein :-)

  Na wat opstartoefeningen (zoals een korte bodyscan) gaan we aan de slag met de buikspieren. Op een of andere manier is dat nooit mijn favoriete onderdeel geweest en dat blijkt ook wel. Ik vind de houdingen best pittig. We doen liggende en zittende houdingen met onze benen in de lucht, twists (zoals De Zittende Twist) en armen opzij. En dus een continue druk op de buikspieren. Wat is dit goed voor mij!

  Een belangrijk doel van Pilates is dan ook het ontwikkelen van spieren die zorgen voor de juiste houding. Een principe wat ik herken van bijvoorbeeld Critical Alignment Yoga.


  Hoe ziet een Pilates les eruit?

  Onze Pilatesles bestaat na een warming-up dus uit verschillende soorten houdingen die met name gericht zijn op het sterker maken van:

  1. billen
  2. buik
  3. onderrug
  4. bekken

  En dat is goed te merken. Naomi laat ons allerlei dynamische houdingen doen, met veel herhalingen erin. We hebben vaak onze ogen dicht of op een punt voor ons gericht, zodat we ook aan onze concentratie werken. We eindigen de les liggend op ons matje, waarbij we opnieuw ons lichaam scannen met onze aandacht en lekker kunnen ontspannen.

   

  wat is voordeel van pilates sterker strakker mensen op yogamat

  Wat is het voordeel van Pilates?

  Naomi vertelt me dat als je regelmatig Pilates beoefent, je de volgende resultaten kunt ervaren:

  • Een sterkere rug
  • Strakkere buikspieren
  • Soepele en lange spieren
  • Een betere lichaamshouding
  • Diepere adem en meer energie
  • Grotere concentratie
  • Flexibelere gewrichten
  • Betere ontspanning

  In vergelijking met yoga werkt Pilates met name op de spieren waar yoga dieper gaat dan dat. Natuurlijk werkt Pilates bevorderend voor je ontspanning en concentratie maar dit aspect is minder sterk aanwezig dan bij yoga.

  Als je vaker aan Pilates wilt doen (bijvoorbeeld thuis), dan is een eigen yogamat heel fijn. Zo heb je altijd jouw plekje bij je en zul je sneller gemotiveerd zijn om het te gaan doen. Deze yogamatten zijn mooi en professioneel!


  Ik hoop dat je een beetje beeld hebt gekregen bij de vraag: Wat is Pilates? En als het iets voor jou is, wens ik je veel Pilates plezier toe!

  Meer inspiratie nodig?
  Ellen Spoor

  Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?