Een yoga blok: super handig bij je yogaoefeningen!

Een yoga blok: super handig bij je yogaoefeningen!

Ellen Spoor

Gepubliceerd op 01-8-2017 in Yogamaterialen

Herkenbaar? Je wilt lekker je voorhoofd op de grond leggen in Kindhouding. Of je handen plat op de grond zetten in de Gedraaide Driehoek. En stiekem ga je een beetje duwen en trekken om dat te bereiken.

Natuurlijk weet je ook wel dat dit niet bepaald ‘yoga minded’ is, vooral omdat de kans groot is dat je dan de yogaoefening niet meer uitvoert zoals het hoort.


yoga blok handig oefeningen soort baksteen

Wat is een yoga blok?

Een yoga blok is eigenlijk een soort baksteen van kurk, schuim of hout. Of zelfs van bamboe!  De blokken zijn in verschillende maten verkrijgbaar en zijn rechthoekig van vorm.


Hoe gebruik je een yoga blok?

  • Met het grootste gedeelte plat op de grond
  • Met de lange, smalle zijkant op de grond
  • Met het kleinste gedeelte plat op de grond

In het eerste geval is het blok laag, in het tweede geval middelhoog en in het derde geval hoog. Op deze manier kun je de hoogte aanpassen aan wat jij bij welke oefening nodig hebt.


Hoe kan een yoga blok je helpen?

Er zijn verschillende situaties waarin je het blok kunt gebruiken:

1) Ter ondersteuning bij een ontspanningshouding

Bijvoorbeeld: leg het blok onder je bovenrug of knieën bij de Lijkhouding (Savasana) als je niet gemakkelijk helemaal plat op de grond kunt liggen. Of leg het blok onder je billen bij de Vishouding, als je je rug niet zo gemakkelijk zelf achterover kunt buigen.

yoga blok hout handig bij yogaoefeningen ploeghouding

2) Bij het toegankelijker maken van moeilijke houdingen

Bijvoorbeeld: leg een blok op de grond en leg je voeten daarop als je in de Ploeghouding moeite hebt om je voeten op de grond te plaatsen.  


Wat voor soorten yoga blokken zijn er?

Zoals eerder gezegd zijn er yoga blokken van diverse materialen. En wat het beste bij jou past, hangt af van je voorkeur voor het materiaal, hoeveel geld je eraan uit wilt geven en hoe je het blok gaat gebruiken. De meest voorkomende soorten zijn:


yoga blok handig oefeningen bruin kurk

Een yoga blok van kurk

Kurk is een natuurlijke materiaal en biologisch afbreekbaar. Het materiaal is vrij zacht wat prettig is voor de ontspannende houdingen in bijvoorbeeld Yin Yoga of Restorative Yoga. Dit zijn goede & fijne yogablokken van kurk.


yoga blok handig oefeningen paars gaiam blok schuim

Een yoga blok van schuim

Dit is een vrij zachte variant, vaak verkrijgbaar in allerlei verschillende vrolijke kleuren. Voordeel is dat dit blok, anders dan je wellicht zou denken, gemakkelijk schoon te houden is. En dit is vooral heel prettig als je aan Hot Yoga doet. Dit zijn mijn tips voor mooie, kwalitatieve yogablokken van schuim.


bamboe yoga blok handig oefeningen

Een yoga blok van bamboe

Tegenwoordig heb je zelfs yogablokken van bamboe. Deze blokken zijn vaak licht, sterk en hol van binnen. En heel duurzaam! Daarnaast zien ze er prachtig uit. Dit is mijn tip voor een yogablok van bamboeWat kost een yoga blok?

De prijzen variëren tussen (min of meer) €10 en €30, afhankelijk van het formaat en materiaal. En dit is een prima investering want het gaat je echt helpen bij je yogabeoefening.

 

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan en dat je overtuigd bent van het feit dat een yoga blok super handig is bij je yogaoefeningen.

Ik wens je veel oefenplezier!

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze blog met een vriend!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?