Vraag jij je af waarom je aan yoga zou doen, omdat je al lekker sportief bezig bent? Geen gekke gedachte, maar er is wel degelijk verschil tussen yoga en sporten. Niet voor niets zie je steeds vaker professionele sporters yoga als toevoeging op hun sport gebruiken, bijvoorbeeld in de warming-up of cooling-down.
De 3 grootste verschillen tussen yoga en sport
Deze verschillen hebben te maken met:
- Fysiek en mentaal in- en ontspannen
- Het doel versus de weg er naartoe
- Het verhogen versus verlagen van je ademtempo en hartslag
Verschil 1: fysiek inspannen versus ontspannen
- Bij ‘traditionele’ sporten draait het vaak vooral om fysieke inspanning en de training van spieren. Door middel van veel herhalingen op een hoog tempo, wordt het lichaam ‘opgepompt’.
- Yoga kan ook (zeker!) fysiek inspannend zijn maar dit gebeurt op een rustiger tempo, waarbij de houdingen langer aangehouden worden en met als bijkomend doel mentale ontspanning.
Bij sporten hou je je spieren overigens vaak aangespannen, terwijl je in yoga zoveel mogelijk probeert te ontspannen als je de houding eenmaal aangenomen hebt. Verschil 1 heeft dus veel te maken met lichamelijke ontspanning en geestelijke ontspanning.
Verschil 2 tussen yoga en sport: het doel versus de weg ernaar toe
- Sporten draait om presteren, resultaten en competitie. Daarom genieten we zo van Dafne Schippers, Epke Zonderland en het Nederlands elftal. Sporters stellen een doel, werken daar naartoe en gaan onderweg de competitie met anderen aan.
- Bij yoga is de beoefening zelf het doel. En natuurlijk bereik je ook resultaten, maar zonder ze als doel te stellen. Verder ben je tijdens yoga met jezelf bezig en is het onbelangrijk hoe iemand anders het doet.
Profsporters maken steeds vaker gebruik van yoga als aanvulling op hun training. Zij leren hierdoor beter het hoofd koel te houden bij belangrijke prestaties onder grote druk.
Verschil 3: het verhogen versus verlagen van je ademtempo en hartslag
- Bij inspanning door sporten gaat je ademhaling sneller en gaan je hartslag en bloeddruk omhoog. Ook ga je vaak net een klein stukje over je grenzen heen om je doel te bereiken en je prestaties te verbeteren.
- Yoga voer je geconcentreerd uit met aandacht voor je ademhaling. Hierdoor gaat deze juist minder snel en na de les zijn je hartslag en bloeddruk over het algemeen dan ook gedaald.
- Verder is het zo, dat je bij yoga je fysieke grenzen opzoekt en deze vervolgens respecteert. Je probeert OP je grens zo goed mogelijk te ontspannen waardoor er meer ruimte en soepelheid in je lichaam ontstaat.
Niet zwart-wit!
Realiseer je dat deze verschillen niet zwart-wit zijn. Natuurlijk zijn sommige yogavormen net sport en andersom hebben sommige sporten veel gemeen met yoga. Bekijk welke yogavormen er zijn en probeer gewoon een proefles bij een yogastudio in jouw buurt.