Yoga voor mannen: wij probeerden het uit!

Inhoudsopgave

  Yoga voor mannen: wij probeerden het uit!

  Gepubliceerd op 07-6-2018 in Yoga voor iedereen

  Wat zijn er toch veel yogasoorten.

  Om een beetje beeld te krijgen van de mogelijkheden, de werking en de verschillen, begeef ik mij elke maand op een andere yogamat, voor een proefles. Het is bijna Vaderdag en dus stel ik de vraag: Wat is yoga voor mannen? En aangezien ik geen man ben, vraag ik Vincent mee voor een proefles bij Yogaground in Rotterdam. Lees hier ons verhaal!

   

  Maar eerst: minder mannen dan vrouwen

  Het is algemeen bekend dat er meer vrouwen aan yoga doen dan mannen. En dat is toch best opmerkelijk omdat vrijwel alle yogavormen ‘uitgevonden zijn’ door mannelijke docenten/goeroe’s uit landen zoals India. Maar toen yoga eenmaal naar het Westen kwam, waren het vooral vrouwen die ermee aan de slag gingen. Onze mannen vonden het waarschijnlijk zweverig en niet passend binnen de prestatiegerichte, stoere (sport)wereld waar zij zich in bevonden. Gelukkig komen steeds meer mannen hiervan terug. Yoga is namelijk echt niet zo soft en regelmatig zelfs een stevige fysieke uitdaging.

   

  yoga voor mannen sfeer studio yogaground

  Yoga voor mannen bij Yogaground

  Bij Yogaground volgen Vincent en ik een Power 75 les, een van de stevigere lessen op hun rooster, waaraan volgens eigenaar Ferdinand regelmatig mannen mee doen. Yogaground is een nuchtere yogastudio en dat is iets waar mannen zich over het algemeen prettig bij voelen.

  En inderdaad: in onze groep van ongeveer 15 personen zijn zeker 6 mannen aanwezig en dat is relatief veel voor een yogales. De Power 75 les is een 75 minuten durende combinatie van Vinyasa Yoga en Ashtanga Yoga en vindt plaats in een ruimte van 33 graden. Ik herken ook houdingen uit de Bikram Yoga, met het verschil dat dat statische houdingen zijn en dit een flow les is. 

  Ferdinand geeft de les in het Engels en neemt ons mee langs o.a. de:

  Hij heeft een prettig ‘monotone’ stem en dat is bevorderlijk voor onze focus en rust in het hoofd.

  Vincent doet goed mee en ik ben reuze benieuwd wat hij ervan vindt. Hij vertelt me achteraf dat hij het leuk maar best wel pittig vond, met name doordat het een flow is zonder rust tussen de houdingen. Verder was de warmte een extra uitdaging voor hem: hij had geen idee dat je zo kon gaan zweten van langzame houdingen! Hij vond het met name fijn dat de les een workout karakter had en daardoor best uitdagend was. Daar houdt zijn ondernemende geest van :-)

  In onze ruimte was het 33 graden. Je hebt ook yogavormen die je in een ruimte van meer dan 40 graden beoefent. Wat is het voordeel van Hot Yoga eigenlijk?


  yoga voor mannen voordelen

  Wat is het voordeel van yoga voor mannen?

  Ferdinand vertelt dat de meeste mannen binnen zijn yogastudio beginnen met de lessen waarin het fysieke aspect de boventoon voert. Mannen ervaren dat ze meer kracht en balans ontwikkelen en vinden het een fijne aanvulling op hun sport. Ze zijn met yoga toch net iets anders met hun lichaam bezig.


  Hoe langer de mannen aan yoga doen, hoe vaker ze switchen naar een middenweg tussen het fysieke en het geestelijke aspect. Want dat yoga ook goed is voor bijvoorbeeld minder stress, minder piekeren en beter slapen is een feit. En dat is fijn als je als man een stevige carrière, een intensieve sport en/of een druk gezin hebt!

   

  Welke yogavormen zijn geschikt als yoga voor mannen?

  Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar de meeste mannen vinden het dus prettig om een fysiek uitdagende yogavorm te doen, zoals bijvoorbeeld:

  1. Bikram Yoga
  2. Ashtanga Yoga
  3. Critical Alignment Yoga
  4. Iyengar Yoga
  5. Kundalini Yoga

  Wat trek je als man eigenlijk aan naar een yogales? Een makkelijke sportbroek en een t-shirt zijn prima. Ook is er speciale yogakleding voor mannen, wat soepel is en snel droogt.

  Ik hoop dat je een beetje beeld hebt van de mogelijkheden voor yoga voor mannen. Ik wens jouw man veel ontspanning en soepelheid toe!

  Meer inspiratie nodig?
  Ellen Spoor

  Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?