Wat is het voordeel van Hot Yoga?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 19-11-2017 in Soorten yoga

  Je hebt er vast weleens van gehoord: yoga in een warme ruimte, ook wel Hot Yoga genoemd.

  Maar wat is het voordeel van Hot Yoga? En wat is het nut van die warmte? Ik leg je uit hoe heerlijk en goed Hot Yoga voor je lichaam en geest kan zijn. En waarom het voor iedereen toegankelijk is, beginner of gevorderd!


  Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!

  Waarom Hot Yoga?

  Dat is toch bloedheet? De warmte is juist een voordeel van Hot Yoga:

  1. In fysieke zin helpt de warmte bij het afvoeren van je afvalstoffen en bij de soepelheid van je lichaam. Door de temperatuur is je lichaam eerder warm en kun je wellicht makkelijker en verder in de yogahoudingen komen.
  2. In geestelijke zin, dus voor de mind, werkt de warmte ook goed. Het kan zijn dat je de warmte als vervelend of benauwend ervaart. Dit is dus een hele goede oefening om hiermee om te gaan. Hoe zorg je dat je niet al teveel in de weerstand gaat? Want hoe warmer de ruimte is, hoe meer je uitgedaagd wordt om met deze temperatuur om te gaan.  wat is voordeel van hot yoga meisje doet oefening

  Wat is Hot Yoga?

  Is Hot Yoga een aparte yogavorm? Het antwoord is: NEE.

  Er zijn diverse yogavormen die als ‘Hot-variant’ gegeven worden. De bekendste is Bikram Yoga (hierover verderop meer) maar dit is zeker niet de enige. Ook Hatha Yoga, Yin Yoga en Ashtanga Yoga worden in warme ruimtes gegeven. Binnen de Hot Yoga kun je dus alle kanten op en een vorm kiezen die jij graag wilt doen! Ik doe bijvoorbeeld elke week een les Hot Yin Yoga. Zorg trouwens wel voor een fijne sticky yogamat zodat je niet uitglijdt!

   

  Is Hot Yoga hetzelfde als Bikram Yoga?

  Deze vraag is nu eigenlijk al deels beantwoord. Nee, het is niet hetzelfde.

  Bikram Yoga is een bekende Hot yogavorm, die flink fysiek is en bestaat uit een unieke serie van 2 ademhalingsoefeningen en 26 yogahoudingen. Elke les is hetzelfde, waardoor je heel goed kunt werken aan je houdingen en vooruitgang kunt ervaren. 

  Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat Bikram Yoga een van de vele soorten Hot Yoga is. Meer weten over Bikram Yoga?

   

  wat is voordeel hot yoga 40 graden

  Hoe warm is Hot Yoga?

  Niet iedere Hot Yoga les vindt plaats onder dezelfde temperaturen.

  Bikram Yoga wordt beoefend in een ruimte van ongeveer 40 graden. Maar er zijn ook studio’s die lessen geven in maximaal 28 graden. Dit wordt regelmatig Warm Yoga genoemd. De minimale temperatuur voor een warme vorm van yoga is ongeveer 25 graden. Je vindt dus eigenlijk Hot Yoga in temperaturen tussen de 25 en 40 graden. En hoe hoger de temperatuur, hoe meer je lichaam daarop reageert door te zweten en de hartslag te verhogen. 


  Wat is het voordeel van Hot Yoga voor beginners?

  Kun je als beginner ook aan Hot Yoga doen? Jazeker!

  Het draait in elke yogavorm om het opzoeken, herkennen en respecteren van je grenzen en dus ook in Hot Yoga. Als je je grens in een houding gevonden hebt, probeer je te ontspannen en rustig te blijven doorademen. En als je merkt dat:

  • je hartslag te hoog wordt
  • je ademhaling niet meer rustig wordt
  • dat je bijvoorbeeld een beetje duizelig wordt

  neem je altijd een rustpositie aan totdat je weer klaar bent om verder te gaan. Met goed luisteren naar je lichaam, kun je ook als beginner dus heel goed aan de slag met Hot Yoga!

   


  wat is voordeel van hot yoga ook voor beginners


  Wanneer kun je beter geen Hot Yoga doen?

  Als je last hebt van een hoge bloeddruk of je hebt andere lichamelijke klachten, overleg dan eerst goed met je behandelend arts/specialist of het verstandig is om Hot Yoga te gaan doen. Met name de warmte kan ervoor zorgen dat het extra uitdagend is voor het lichaam en hiervoor wil je natuurlijk wel zeker weten dat het tot jouw mogelijkheden behoort!

  Je kunt je voorstellen dat je niet met je lange broek en mouwen naar Hot Yoga gaat. Trek iets luchtigs aan! Deze yogatops en korte yogashorts zijn luchtig, soepel en sneldrogend. En dat is de investering meer dan waard.


  Ik hoop dat ik de vraag: 'wat is het voordeel van Hot Yoga' voldoende beantwoord heb. Als dat niet zo is, neem dan gerust contact met mij op!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?