Wat is het verschil tussen Hot Yoga en Bikram Yoga?

Wat is het verschil tussen Hot Yoga en Bikram Yoga?

Gepubliceerd op 24-3-2018 in Soorten yoga

Yoga in een warme ruimte: de een vindt het zalig, de ander moet er niet aan denken. Feit is dat het de laatste jaren razend populair is geworden. Maar wat is Hot Yoga nou precies? En is het hetzelfde als Bikram Yoga? Ik leg je uit hoe het zit.

 

Bikram Yoga is een vorm van Hot Yoga

In principe kun je niet van een verschil tussen Bikram en Hot Yoga spreken. Het is eigenlijk eenzelfde soort vraag als: wat is het verschil tussen fruit en een ananas?

Bikram Yoga is gebaseerd op Hatha Yoga en is een van de vele vormen van Hot Yoga die er bestaan. Theoretisch gezien zou je alle yoga in Hot-variant kunnen beoefenen.  Zelf beoefen ik vaak Hot Yin Yoga, maar er is bijvoorbeeld ook:

Bikram Yoga is een fysiek vrij intensieve yogavorm, waarbij je elke les gedurende 90 minuten dezelfde 26 yogahoudingen en 2 ademhalingsoefeningen doet, in dezelfde volgorde. De yogasoort wordt over de hele wereld gegeven en is vernoemd naar de bedenker: Bikram Choudhury uit India.


verschil hot en bikram yoga zwetende vrouw doet yoga 

Bikram Yoga is fysiek intensief, andere Hot Yoga niet persé

Zoals gezegd is Bikram Yoga fysiek vrij intensief, wat mede komt door de temperatuur van ongeveer 40 graden. Een aantal yogahoudingen die in de Bikram serie zitten zijn:

  1. de Adelaar
  2. de Zittende Twist
  3. de Boog

Door de opbouw van de les gaat je hartslag eerst flink omhoog en dit neemt later in de les weer af.

Andere Hot Yoga vormen hoeven niet perse fysiek intensief te zijn, ook al vinden ze plaats in een warme ruimte. Bij Hot Yin Yoga draait het bijvoorbeeld om loslaten, diep ontspannen en oprekken.

 

 

Hot Yoga kan verschillende temperaturen hebben

Waar bij Bikram Yoga de temperatuur altijd rond de 40 graden schommelt, kan dit bij andere Hot Yoga vormen anders zijn. Zo zijn er ook yogalessen die ‘warm yoga’ worden genoemd. Meestal vinden de Hot Yoga lessen plaats in een temperatuur tussen de 25 en 40 graden.

Informeer het bij een studio voordat je gaat beginnen!

 

verschil hot en bikram yoga verschillende temperaturen

Wat zijn de voordelen van een hogere temperatuur?

Als je aan 'yoga in de sauna' doet, wat kun je dan als mogelijke voordelen merken? Denk o.a. aan:

  1. Zachtere/schonere huid: je zweet redelijk veel en dat opent de poriën van je huid waardoor die feitelijk schoonspoelen
  2. Hogere verbranding: door de hitte schijn je meer energie te verbruiken
  3. Minder spierpijn: door de warmte (en een combinatie met een goede ademhaling) heb je minder last van spierpijn dan dat je met een koud lichaam aan de slag gaat
  4. Wil je meer weten over de voordelen van Hot Yoga

  

Waar doe je Hot of Bikram Yoga?

Ben je eraan toe om Bikram of een andere vorm van Hot Yoga te gaan beoefenen? Bekijk welke yogastudio’s Bikram Yoga aanbieden en welke yogastudio’s overige vormen van Hot Yoga aanbieden.

Je kunt je voorstellen dat je niet met je lange pijpen en mouwen naar Bikram of Hot Yoga gaat. Trek iets luchtigs aan! Deze fijne yogatops en korte yogashorts zijn luchtig, soepel en sneldrogend. En dat is de investering meer dan waard.


Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb met de vraag: wat is het verschil tussen Hot Yoga en Bikram Yoga? Zo niet, neem dan contact met ons op!

Meer inspiratie nodig?
Ellen Spoor

Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deel deze blog met een vriend!

3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
Meer over mij!

Op de hoogte blijven?

Wil je tips en niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor ons yoganieuws!

Meld je aan
Heb je feedback voor ons?