Wat is het verschil tussen Hot Yoga en Bikram Yoga?

Inhoudsopgave

  Jorine Kuilman

  Gepubliceerd op 09-9-2023 in Soorten yoga

  Hot Yoga is de overkoepelende term voor alle yogavormen die in een warme ruimte worden uitgevoerd, Bikram yoga valt hier ook onder. Het verschil tussen Hot Yoga en Bikram yoga is dat Bikram yoga behoort tot de meest fysiek uitdagende Hot Yoga vormen. Daarnaast is Bikram yoga gebaseerd op de leer van Bikram Choudhury. Andere vormen van Hot Yoga kunnen gebaseerd zijn op andere yogastromingen.

  Bikram Yoga is een vorm van Hot Yoga

  In principe kun je dus niet van een verschil tussen Bikram en Hot Yoga spreken. Het is eigenlijk eenzelfde soort vraag als: wat is het verschil tussen fruit en een ananas?

  Bikram Yoga is gebaseerd op Hatha Yoga en is een van de vele vormen van Hot Yoga die er bestaan. Theoretisch gezien zou je alle yoga in Hot-variant kunnen beoefenen. Zelf beoefen ik vaak Hot Yin Yoga, maar er is bijvoorbeeld ook:

  Bikram Yoga is een fysiek vrij intensieve yogavorm waarbij je elke les gedurende 90 minuten dezelfde 26 yogahoudingen en 2 ademhalingsoefeningen doet, in dezelfde volgorde. De yogasoort wordt over de hele wereld gegeven en is vernoemd naar de bedenker: Bikram Choudhury uit India.


  verschil hot en bikram yoga zwetende vrouw doet yoga 

  Bikram Yoga is fysiek intensief, andere Hot Yoga niet persé

  Zoals gezegd is Bikram Yoga fysiek vrij intensief, wat mede komt door de temperatuur van ongeveer 40 graden. Een aantal yogahoudingen die in de Bikram serie zitten zijn:

  1. de Adelaar
  2. de Zittende Twist
  3. de Boog

  Door de opbouw van de les gaat je hartslag eerst flink omhoog en dit neemt later in de les weer af.

  Andere Hot Yoga vormen hoeven niet perse fysiek intensief te zijn, ook al vinden ze plaats in een warme ruimte. Bij Hot Yin Yoga draait het bijvoorbeeld om loslaten, diep ontspannen en oprekken.

  Hot Yoga kan verschillende temperaturen hebben

  Waar bij Bikram Yoga de temperatuur altijd rond de 40 graden schommelt, kan dit bij andere Hot Yoga vormen anders zijn. Zo zijn er ook yogalessen die ‘warm yoga’ worden genoemd. Meestal vinden de Hot Yoga lessen plaats in een temperatuur tussen de 25 en 40 graden. Informeer het bij een studio voordat je gaat beginnen!

  verschil hot en bikram yoga verschillende temperaturen

  Wat zijn de voordelen van een hogere temperatuur?

  Als je aan 'yoga in de sauna' doet, wat kun je dan als mogelijke voordelen merken? Denk o.a. aan:

  1. Zachtere/schonere huid: je zweet redelijk veel en dat opent de poriën van je huid waardoor die feitelijk schoonspoelen
  2. Hogere verbranding: door de hitte schijn je meer energie te verbruiken
  3. Minder spierpijn: door de warmte (en een combinatie met een goede ademhaling) heb je minder last van spierpijn dan dat je met een koud lichaam aan de slag gaat. Ook kun je dieper in houdingen komen, iets wat bijvoorbeeld nuttig kan zijn bij Hot Yin Yoga.

  Ontdek hier nog meer voordelen van Hot Yoga

  Je kunt je voorstellen dat je niet met je lange pijpen en mouwen naar Bikram of Hot Yoga gaat. Trek iets luchtigs aan! Deze fijne yogatops en korte yogashorts zijn luchtig, soepel en sneldrogend. Verder is een goede sticky yogamat geen overbodige luxe. En dat is de investering meer dan waard.

  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb met de vraag: wat is het verschil tussen Hot Yoga en Bikram Yoga? Zo niet, neem dan contact met mij op!

  Meer inspiratie nodig?
  Jorine Kuilman


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?