Hoe doe je de Boog (Dhanurasana)?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 02-4-2017 in Yogaoefeningen

  Worstel jij jezelf weleens door de Boog heen in je yogales? En wil je thuis oefenen met deze bijzondere houding? 

  De Boog is een mooie en uitdagende achteroverbuiging waarmee je werkt aan je fysieke gestel en aan je mentale evenwicht. Hoe doe je de Boog? Wij zetten de uitvoering stap voor stap voor je op een rij.


  Hoe doe je de Boog (Dhanurasana)?

  De uitgangspositie om de Boog te kunnen doen is eenvoudig, je kunt daarvoor gewoon op je buik gaan liggen in de omgekeerde Savasana. 

  De vervolgstappen:

  1. Breng je armen gestrekt naar achteren en pak je voeten vast. Rust met je voorhoofd op de grond en gebruik deze houding om een moment rustig door te blijven ademen. Zodra je de volledige rust ervaart kun je verder gaan met de volgende stap.
  2. Duw je handen weg. Gebruik de kracht van je benen om de schouders naar achteren te bewegen. Je kunt met je voeten je handen wegduwen om de Boog te laten ontstaan. Let op: niet forceren, probeer dit rustig en stabiel te doen.

  Blijf twee tot vijf ademhalingen doen in de houding, zodat je helemaal tot rust kunt komen. 


  Werking van de Boog (Dhanurasana)

  Wat is de werking van de Boog?

  • Allereerst maak je je hele wervelkolom soepel. En dat is belangrijk want je wervelkolom is het centrum van je lichaam! Dit doe je ook bij de Kameel.
  • Verder worden al je rug-, buik- en beenspieren versterkt.
  • Bovendien creĆ«er je meer ruimte in de borst, wat bevorderlijk is voor je spijsvertering. Dit gebeurt ook in de Melting Heart Pose.
  • Er wordt zelfs gezegd dat de yoga Boog de functie van je nieren en bijnieren kan verbeteren, al valt dit lastig aan te tonen.

  De Boog is een mooie symbolische yogahouding, waarmee je kunt werken aan een goede balans.


  Voor wie is De Boog minder geschikt?

  Let op: de Boog yogahouding is minder geschikt voor vrouwen die zwanger zijn. Bovendien kun je de houding beter niet doen na een recente buikoperatie, bij ernstige rugklachten of een hoge bloeddruk. En houd in ieder geval altijd je hoofd en ogen naar voren gericht, indien je nekklachten ervaart. 

  De Boog beoefen je bij voorkeur op een wat dikkere yogamat zodat je buik en heupbotjes beschermd worden. Bekijk hier de mogelijkheden voor een nieuwe yogamat.


  Ik hoop dat je antwoord hebt op de vraag: Hoe doe je de Boog? Ik wens je heel veel oefenplezier en ontspanning toe!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?