Wat is zwangerschapsyoga? Ik probeer het uit!

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 19-5-2018 in Soorten yoga

  Wat zijn er toch veel yogasoorten.

  Om een beetje beeld te krijgen van de mogelijkheden, de werking en de verschillen, begeef ik mij elke maand op een andere yogamat, voor een proefles. Deze keer stel ik de vraag: Wat is Zwangerschapsyoga? Ik probeer het uit bij Blije Boeddha Yoga in Rotterdam. Er is wel een kleine uitdaging: ik ben niet zwanger. 

   

  Wat is Zwangerschapsyoga?

  In het algemeen houdt zwangerschapsyoga je zowel fysiek als mentaal fit tijdens de zwangerschap en in je voorbereiding op de bevalling. Daarbij komt dat je door yoga leert herkennen wat je lichaam nodig heeft, tijdens de zwangerschap en dus ook tijdens de bevalling. Geen overbodige luxe in deze tijden waarin (aanstaande) moeders een nogal druk leven leiden.

  Verderop meer over de voordelen van zwangerschapsyoga, nu eerst de proefles.

   

  wat is zwangerschapsyoga hoekje studio

  Waar ga ik de Zwangerschapsyoga doen?

  Yogastudio Blije Boeddha Yoga in Rotterdam Noord is gespecialiseerd in het begeleiden van zwangere vrouwen (en baby’s!) dus dit is dé plek om te gaan ervaren wat zwangerschapsyoga is.

  Na overleg met eigenaresse Esther ga ik de les, ondanks mijn niet-zwangere status, toch gewoon proberen. Ik ben een vrouw dus ik kan me er vast wel wat bij voorstellen.

   


   

  wat is zwangerschapsyoga proefles Rotterdam Esther

  Hoe ziet mijn proefles Zwangerschapsyoga eruit?

  Als ik aankom, staan er al een paar mooie buikjes te wachten en te kletsen tot de les begint. Esther is heel hartelijk en zo te zien voelt iedereen zich meteen thuis. Esther werkt met thema’s en het thema van deze les is adem en concentratie. We starten met een kennismakingsrondje:

  • wie ben je?
  • hoeveel weken ben je zwanger?
  • weet je al wat het wordt?

  Het uitwisselen van ervaringen en informatie blijkt een waardevol onderdeel te zijn van deze zwangerschapsyoga.

   

  De yogaoefeningen

  De oefeningen die we doen zijn eigenlijk ‘gewone’ Hatha yogahoudingen met hier en daar een aanpassing. We doen de o.a. de Kathouding, de Hurkzit en de Brughouding. Wat me opvalt, is dat sommige houdingen ook als ‘baarhouding’ besproken worden. Steeds meer vrouwen willen ervoor kiezen om niet liggend in een bed te bevallen maar op een baarkruk, in hurkzit, op handen en knieën of in water bijvoorbeeld.

  Waar ik ook goed aan merk dat dit een zwangerschapsles is, is dat Esther bij ‘gewone’ ademhalings- en ontspanningsoefeningen regelmatig verwijst naar het zwanger zijn. Bijvoorbeeld als ze de dames vraagt om:

  • contact te maken met hun kindje
  • hun handen op hun buik te leggen
  • te focussen op de navel en bekkenbodem
  • het ontspannen van de kaken (want die staan, en dat klinkt misschien gek, in verbinding met je bekken!)

   

  wat is zwangerschapsyoga geboortekaartjes

  We eindigen de les met een korte ontspanningsoefening die door de meeste dames liggend op de zij wordt gedaan, wat prettiger is met een dikke buik.

  Als ik na de les mijn schoenen weer pak, valt mijn oog op de ontelbare geboortekaartjes die Esther heeft gekregen: een mooi bewijs van de vele dames die ze al begeleid heeft.


  Wat is het voordeel van Zwangerschapsyoga?

  Voor veel zwangere vrouwen is zwangerschapsyoga een fijn wekelijks moment voor zichzelf, om tot rust te komen en zich voor te bereiden op wat er komen gaat. Veel gehoorde resultaten zijn:

  •  Je lichaam blijft fit en sterk tijdens de zwangerschap en dus is dit een goede voorbereiding op de geboorte
  • Je leert om (meer) vertrouwen te krijgen in je lichaam
  • Je leert om beter te ontspannen en je adem hiervoor te gebruiken
  • Je concentratie/focus kan verbeteren en dat is prettig bij de bevalling
  • Je leert om anders om te gaan met weerstand en lastige situaties tijdens de zwangerschap en bevalling
   

  Als je zwanger bent, heb je op een bepaald moment grotere kleding nodig. Je hoeft dan niet meteen naar joggingbroeken en slobber t-shirts te grijpen. Er is ook prachtige en fijne yogakleding voor grotere maten!

  Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over de vraag: Wat is Zwangerschapsyoga? Ik wens je natuurlijk een fijne zwangerschap en een prachtige tijd als moeder toe.

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?