10 redenen waarom yoga gezond is

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 07-4-2018 in Yoga weetjes

  Het is vandaag Wereldgezondheidsdag.

  Een goed moment dus om een fijn lijstje te maken met 10 redenen waarom yoga gezond is. Ben jij een twijfelaar? Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen: yoga is natuurlijk geen garantie, maar het draagt in elk geval bij aan een gezonder en gelukkiger (zakelijk) leven!

   

  Mijn 10 redenen waarom yoga gezond is:

   

  1. Je lichaam wordt soepeler en sterker

  Door de regelmatige beoefening van fysieke yogahoudingen (asana’s) werk je aan soepelere spieren en bindweefsel. Deze worden met respect opgerekt en sterker gemaakt. Het is niet voor niets dat steeds meer (prof)sporters hun sport combineren met yoga. (yoga en sport zijn overigens heel verschillend!)

   

  2. Je ademhaling verbetert

  Tijdens yoga ben je constant met je ademhaling bezig, zowel voor, tijdens als na de fysieke yogahoudingen:

  1. Je brengt je aandacht er vaak naartoe
  2. Je observeert waar je ademhaling zit
  3. Je beweegt op het ritme van je ademhaling
  4. Je doet speciale ademhalingsoefeningen (zoals de Sniper Breath)

  Hierdoor neemt je kwaliteit van ademen toe en dat is enorm belangrijk voor je gezondheid.

   

  10 redenen waarom yoga gezond is vrouw doet neerwaartse hond

  3. Je lichaamshouding verbetert

  In onze moderne tijden zitten wij veel én vaak voorovergebogen of ingezakt, zowel thuis als op het werk. Achter de computer, in de auto, aan tafel en op bank bij de TV.

  Dit is niet goed voor onze wervelkolom en lichaamshouding. Met yoga (en zeker met technische yogavormen als Critical Alignment Yoga of Iyengar Yoga) werk je aan de juiste en gezonde lichaamshouding.

   

  Heb je geen idee welke yogavormen er allemaal zijn? Wij hebben de meest voorkomende yogasoorten op een rijtje gezet!

   

  4. Je gaat beter slapen

  Slaap is super belangrijk en het is een van de eerste dingen waaraan je merkt dat het minder goed met je gaat. Bijvoorbeeld:

  • Moeilijk inslapen
  • Onrustig slapen en veel draaien
  • Vaak of vroeg wakker worden

  Yoga helpt je om beter met alle drukte en prikkels om te gaan, meer rust te vinden en om je malende gedachten met rust te laten. Hierdoor ga je beter slapen.

   

  5. Je stress neemt af en je kunt beter ontspannen

  Yoga leert je om beter om te gaan met (werk)stress en andere uitdagingen in het leven. Je leert om het niet weg te drukken of te negeren, maar om ermee te ‘dealen’. Dit ervaar je op de yogamat maar ook in je dagelijkse leven. Je leert om vervelende gevoelens en ervaringen te accepteren en zoveel mogelijk los te laten, zonder in de weerstand te schieten of je erdoor mee te laten slepen. Hierdoor heeft het minder impact op je en kun je sneller weer positief verder! 

   

  10 redenen waarom yoga gezond is vrouw doet krijger

  Dit waren al 5 redenen waarom yoga gezond is. Ik heb er nog 5 :-)


  6. Je spijsvertering verbetert

  Yoga verbetert je spijsvertering doordat je lichaam bepaalde houdingen aanneemt (zoals

  de Zittende Twist) en je daarmee je organen een soort massage geeft. En dit stimuleert de gezonde werking van deze organen, zoals je darmen.

  Daarnaast is het zo dat een lichaam in stress ervoor zorgt dat je spijsvertering vertraagt. Yoga bevordert je ontspanning en een lichaam in rust heeft een betere spijsvertering.

   

  7. Je mentale kracht en flexibiliteit nemen toe

  Yoga bevordert je bewustzijn en dat is niet alleen fysiek.

  Behalve dat yoga goed is voor je lichaam, bevordert het ook je mentale kracht en flexibiliteit. Zoals hierboven gezegd leer je door yoga beter omgaan met stress en tegenslagen. Je ontdekt dat je veel meer aan kunt dan je denkt en je ontwikkelt een bepaalde basis(veer)kracht waar je veel aan zult hebben in je leven!

   

  8. Je blokkades kunnen opgelost worden

  Het is geen garantie, maar mogelijk verminderen of verdwijnen lichamelijke of mentale blokkades door yoga. Dit komt omdat je bij yoga leert om niet in de weerstand te schieten bij fysieke of mentale grenzen. Je leert ‘ernaar te kijken’, het ruimte te geven en niet weg te drukken. En dit kan enorm helpen bij oud zeer, wat zich altijd ophoopt in ons systeem.

   

  10 redenen waarom yoga gezond is boeddha beeld

  9. Je concentratie/focus verbetert

  Je leert bij yoga om je te concentreren op je ademhaling, op de houding die je aanneemt (zoals de Adelaar of de Danser!) of op 1 punt in de ruimte waar je bent. Dit zijn wij niet gewend. Onze zintuigen krijgen veel te verduren door:

  • Computers
  • Verkeer
  • Telefoons
  • Pratende mensen
  • Televisie

  Dit is niet bevorderlijk voor onze concentratiespanne, die de afgelopen jaren steeds verder afgenomen is. Yoga helpt dit te verbeteren, geen overbodige luxe!

   

  10. Je gaat beter voor jezelf zorgen

  Als laatste ga je door yoga in het algemeen beter voor jezelf zorgen, vaak zonder dat je daar echt moeite voor hoeft te doen. Hoe langer je aan yoga doet, hoe beter je automatisch gaat zorgen voor je lichaam en geest. Mogelijke voorbeelden zijn:

  1. kleine aanpassingen in je eten
  2. wat minder alcohol en koffie
  3. minder doelloos zappen met de afstandsbediening
  4. af en toe wat meer rust in drukke periodes


  Zoals gezegd: deze tips zijn natuurlijk geen garantie voor een vredig overlijden in je slaap op 95-jarige leeftijd zonder ziekbed. Maar het draagt enorm bij aan je welzijn en geluk en dat vergroot de kans op een goede gezondheid wel degelijk!

   

  10 redenen waarom yoga gezond is vrouw doet kindhouding

  Overtuigd dat yoga gezond is?

  Je kunt yoga thuis beoefenen en/of in een yogastudio. Zorg hoe dan ook dat je een goede yogamat koopt of gebruikt, net als eventuele andere materialen zoals een meditatiekussen, een yogablok of een yogariem.

   

  Ik wens je enorm veel yogaplezier en hoop dat ook jij overtuigd raakt van het feit dat yoga echt gezond is voor je.

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?