Helpt yoga bij een hoge ademhaling?

Inhoudsopgave

    Gepubliceerd op 15-5-2017 in Yoga weetjes

    Heb jij last van een (te) hoge ademhaling? Geen paniek: je bent niet de enige.

    Veel mensen ademen te hoog in hun lichaam en zorgen er op deze manier voor dat ze niet voldoende zuurstof binnen krijgen. Gevolg? Ze gaan nog meer en sneller ademen en er ontstaat STRESS in het lichaam.

    Yoga kan je helpen om je ademhaling rustiger en meer richting je buik te krijgen. Zo krijgen al je organen weer genoeg zuurstof en dat is beter voor je gezondheid!


    Wat gebeurt er bij een hoge ademhaling?

    Ademen gebeurt het grootste deel van de dag onbewust. En dat is maar goed ook, want het is iets wat je maar beter niet kunt vergeten :-) Je zou dus denken dat we helemaal niets hoeven te doen voor een gezonde ademhaling.


    Maar toch halen veel mensen niet op de juiste manier adem. Een hoge adem (ook wel borstademhaling genoemd) is hier een voorbeeld van.


    Wat gebeurt er eigenlijk bij een hoge ademhaling?

    • Bij een hoge ademhaling blijft de adem ‘steken’ in het borstgebied.
    • Gevolg? De rest van je lichaam krijgt te weinig zuurstof binnen.
    • Je hersenen zien dit als een noodsituatie en hierdoor gaat je lijf nog meer en sneller ademen.
    • Dit snelle ademen zien je hersenen vervolgens weer als een stress signaal waardoor je stress in je lijf gaat ervaren.
    • Als zo'n hoge ademhaling heel erg wordt, kun je zelfs gaan hyperventileren.


    In technische termen: het sympathische deel van je zenuwstelsel wordt geactiveerd en dit staat voor inspanning en stress. Op zich erg nuttig bij sportprestaties of gevaarlijke situaties! Als je lichaam en ademhaling maar weer ontspannen als de prestatie geleverd of de situatie achter de rug is.



    Wat is een goede ademhaling?

    Om te zien wat een goede ademhaling is, kun je een voorbeeld nemen aan een baby. Baby’s ademen zoals het hoort: met een opbollend en inzakkend buikje als gevolg. Bij een gezonde ademhaling komt deze tot in de buik en dit kun je leren zien en voelen.


    Een belangrijk onderdeel van een gezonde ademhaling is de uitademing. De uitademing stimuleert het parasympathische deel van je zenuwstelsel en dit staat voor ontspannen en loslaten. 


    Bij een goede ademhaling zijn je inademing en uitademing diep genoeg en in een stabiele flow, waardoor ook de beide delen van je zenuwstelstel in evenwicht zijn.


    Hoe helpt yoga bij een goede ademhaling?

    Yoga leert je om te beginnen om je bewust te worden waar je ademhaling zich eigenlijk bevindt. Dit is waarschijnlijk niet iets wat je in het dagelijks leven regelmatig doet. Door aandachtig yoga- en ademhalingsoefeningen te doen, ga je heel goed voelen hoe je ademt. En dat is stap een!


    Daarnaast is het algemeen bekend dat je meer ontspannen en minder gestressed wordt van yoga. Je lichaam gaat steeds vaker in de relaxmodus staan, ook als je druk bent. Hierdoor krijgen je hersenen minder vaak een verkeerd (stress) signaal en zal je lichaam zich meer en vaker ontspannen.


    Vind jij yoga eigenlijk maar een zweverige toestand? Lees hier de 5 grootste misverstanden over yoga.


    Hoe helpt meditatie, naast yoga, bij een hoge ademhaling?

    Voor wie nog een stapje verder wil gaan, kan meditatie van grote hulp zijn bij een hoge ademhaling. De ademhaling is een geliefd ‘meditatieobject’.  Maar hoe dan?


    Onderzoek* wijst uit dat wij ruim 47% van onze tijd er niet met onze aandacht bij zijn. Als we sporten, maken we een boodschappenlijstje en als we autorijden, denken we aan komend weekend. In tegenstelling tot onze ‘mind’ kunnen ons lichaam en onze ademhaling nooit in het verleden of in de toekomst zijn.

    'Heb jij je lichaam weleens een half uur geleden ervaren? Je lijf is altijd in het nu!'


    Om weer met je aandacht naar het huidige moment te komen, kunnen we ons dus focussen op onze ademhaling. Die is gratis en hebben we altijd bij ons.

    Door zo vaak mogelijk je aandacht op je ademhaling te richten (en misschien zelfs regelmatig op een stoel of kussentje te mediteren), wordt je steeds bewuster van waar je ademhaling zich bevindt. En dan ga je vanzelf steeds meer ontspannen en naar je buik ademen.

    En daar zijn jouw organen blij mee!


    Ben je benieuwd naar de verschillen tussen yoga en meditatie? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

    * A wondering mind is an unhappy mind, 2010, Harvard (Killingsworth & Gilbert)

    Meer inspiratie nodig?

    Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

    Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

    Deel deze blog met een vriendin!

    3 x Ellen

    • Down-to-earth én spiritueel
    • Drinkt wijn én groene thee
    • Leeft lekker druk én bewust
    Meer over mij!

    Op de hoogte blijven?

    Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

    Meld je aan
    Heb je feedback voor ons?