Hoe helpt yoga bij het verlagen van (werk)stress?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 11-6-2017 in Yoga weetjes

  Stress is op dit moment volksziekte nummer één.

  Onder volwassenen heeft de meeste (39%) stress te maken met het werk en staat het gezin met ruim 30% op twee. Helpt yoga tegen stress? Jazeker! Yoga is een geweldige (bewezen!) manier om beter om te gaan met deze stress. Lees hier hoe yoga ook jou kan helpen bij het verlagen van je (werk)stress. Het werkt voor vrouwen maar zeker ook bij yoga voor mannen!


  Wat is (werk)stress?

  Stress is een vorm van spanning die we nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Het spanningsdeel van ons autonome zenuwstelsel staat dan aan: zeg maar het gaspedaal van ons lichaam. Gezonde stress (met bijbehorende adrenaline) heb je voor een presentatie, sollicitatiegesprek of je eerste date.


  verlagen werk stress met yoga zenuwstelsel

  Als stress te lang aanhoudt en zelfs structureel wordt, is het niet langer gezond en wordt het verkeerde stress. Hierbij komt het hormoon cortisol vrij en teveel cortisol heeft negatieve invloed op je hele zenuwstelsel. Hierdoor ontstaan allerlei lichamelijke en psychische klachten en kun je zelfs ziek worden.


  Verlagen van (werk)stress met het Hier en Nu

  Je hebt er vast weleens wat over gehoord: in het ‘hier en nu’ zijn. Het klinkt misschien wat vaag maar het is niets meer en niets minder dan dat je met je aandacht volledig aanwezig bent bij wat je op dat moment aan het doen bent. Dus niet je mail checken terwijl je met een collega praat of tegelijkertijd TV kijken en op je laptop zitten.

  Even een doordenkertje: in tegenstelling tot je aandacht, is je lichaam altijd in het nu. Huh? Ga maar na: heb jij je lichaam weleens in het verleden meegemaakt?

  Bij stress of angst ben je meestal niet met je aandacht in het hier en nu. Terwijl je lijf gewoon in de auto zit, is je hoofd regelmatig in het verleden of de toekomst. Wat als:

  • ik mijn presentatie niet goed gaat
  • ik niet aangenomen word
  • deze vent mij echt niet leuk vindt?

  Dit kost je onnodige, negatieve energie omdat je de toekomst niet kunt beïnvloeden.   verlagen werk stress met yoga aandacht lichaam hier nu

  Hoe helpt yoga bij het verlagen van (werk)stress?

  Yoga ‘dwingt’ je om in het nu te zijn. Maar hoe dan? Yoga leert je, met behulp van je ademhaling, om:

  • je aandacht bij je lichaam te houden terwijl je allerlei fysieke yogahoudingen doet
  • letterlijk te voelen waar de stress in je lichaam zit
  • deze grenzen te herkennen en respecteren
  • je lichaam vervolgens te ontspannen

  Je lichaam is dus eigenlijk een soort ‘nu-anker’! En omdat je d.m.v. yoga je aandacht bij je lichaam en dus steeds meer in het nu houdt, zul je minder stress ervaren.


  verlagen werk stress yoga wetenschap brein

  De wetenschap: yoga helpt echt!

  Ondertussen wordt ook steeds meer wetenschappelijk aangetoond dat yoga, meditatie en mindfulness helpen tegen stress. Jaarlijks worden vele onderzoeken gedaan door gerenommeerde universiteiten in binnen- en buitenland zoals Harvard, Stanford en binnen Nederland de Radboud Universiteit.

  En gebleken is dat regelmatige beoefening van deze 3 ontspanningsvormen zelfs daadwerkelijke invloed heeft op de grootte, vorm en werking van je hersenen! Niks zweverigs aan dus!

   

  Starten met yoga tegen (werk)stress?

  Ben je overtuigd en wil je gaan beginnen met yoga? Bekijk welke yogavorm het beste bij je past en ga met je collega's aan de slag met yoga op het werk.

  Een eigen yogamat is een hele goede investering als je je (werk)stress wilt verlagen. Je kunt dan overal en altijd yoga doen als het jou uitkomt. Bekijk de mogelijkheden van een nieuwe yogamat!


  Ik wens je veel ontspanning en minder (werk)stress toe!

  Meer inspiratie nodig?
  Henry Doornekamp


  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?