Soorten yoga: welke past bij mij?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 22-8-2017 in Soorten yoga

  Er zijn zoveel soorten yoga, dat je je misschien weleens afvraagt: welke past bij mij? Als je aan yoga wilt gaan doen, of je wilt eens iets anders uit proberen, dan loop je ongetwijfeld tegen deze vraag aan.

  En het is onmogelijk om al die soorten yoga hier te behandelen. Toch geef ik je in deze blog wat handvatten waarmee je makkelijker kunt bepalen welke soort yoga bij je past.

  Hoe weet je: welke soort yoga past bij mij?

  Neem de volgende stappen om te achterhalen welke soort yoga bij je past:

  1. Bedenk welk doel je hebt
  2. Orienteer je op de verschillende yogasoorten
  3. Doe meerdere proeflessen


  1. Bedenk goed: welk doel heb je met yoga?

  Grofweg bestaan er drie doelen:

   • Mentale ontspanning
   • Spirituele/persoonlijke ontwikkeling
   • Fysieke kracht en lenigheid


  soorten yoga welke past bij mij mentale ontspanning

  Mentale ontspanning door yoga

  Als dit je doel is wil je vooral lekker bezig zijn en door middel van fysieke bewegingen je hoofd ontspannen. Even wat minder nadenken, piekeren, stressen en plannen.

  Je wilt graag helemaal ‘in het moment zijn’ en niet met andere dingen bezig zijn. Volledige aandacht hebben dus!

   

  Spirituele/persoonlijke ontwikkeling met yoga

  Als dit je doel is ben je vooral op zoek naar reflectie, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Je bent er wel aan toe om jezelf eens goed in spiegel aan te kijken, te confronteren en tegelijkertijd meer van jezelf te leren houden. Je hebt misschien wat zaken op te ruimen of af te wikkelen en wilt wat bewuster in het leven staan.


  soorten-yoga-welke-past-bij-mij-krachtig-lichaam

  Een soepel, krachtig lichaam door yoga

  Als dit je doel is, dan gaat het je met name om het ontwikkelen van meer kracht, souplesse en lenigheid. Je hebt misschien last van een stijf of pijnlijk lichaam en kunt wel wat fysieke ontspanning gebruiken. Bijvoorbeeld als je veel zittend werk doet, stress hebt of aan het herstellen bent van een blessure of zware periode in je leven. En misschien hou je wel van een stevige workout waarbij je lekker gaat zweten. 


  Het is meestal niet zo dat je slechts één van deze doelen hebt met yoga, maar meestal overheerst er wel eentje. Alvast bekijken welke yogavormen aansluiten bij deze doelen? 


  2. Welke soorten yoga zijn er?

  Je kunt yogasoorten op verschillende manieren indelen, ik leg er hier drie uit:

   

  Flow yoga of statische yoga

  Bij flow yogasoorten gaan de asana’s (yogahoudingen) vloeiend in elkaar over, in een soort flow dus. Je verbindt de houdingen feitelijk aan elkaar tot één lange yogahouding. Over het algemeen zijn dit redelijk actieve yogasoorten waar je energie van krijgt. Een goed voorbeeld is Ashtanga Yoga.

  Daar tegenover staan de soorten yoga waarbij de asana’s als losstaande (statische) oefeningen worden uitgevoerd. Elke houding kent een vast aantal fases zoals bijvoorbeeld:

  • Voorbereiden
  • De houding aannemen
  • De houding aanhouden
  • Terugkomen uit de houding
  • Navoelen

  Dit gebeurt o.a. in Hatha Yoga en Critical Alignment Yoga.

   

  soorten yoga welke past bij mij yin yoga 

  Yin Yoga of Yang Yoga

  Een tweede manier om yogasoorten in te delen is het onderscheid tussen Yin en Yang, oftewel ontspanning & overgave tegenover inspanning & kracht.

  Bij Yin Yoga draait alles om loslaten, ontspannen, zwaartekracht en diep in het lichaam werken op het bindweefsel en de gewrichten. Hierbij worden houdingen vrij lang aangehouden: 3-5 minuten per houding. Hierdoor werk je dieper dan de spieren en pak je dieper liggende blokkades aan.

  Bij Yang yogavormen gebruik je kracht om in de houding te komen en deze aan te houden. Voorbeelden zijn:

  Overigens zijn er ook yogasoorten die zowel Yin als Yang elementen in zich hebben!


  Hot (or not)

  Bij Hot Yoga voer je de houdingen uit in een verwarmde ruimte van 25 tot 40 graden. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat zweten, dat je afvalstoffen goed afgevoerd worden en dat je wellicht wat verder in de houdingen kunt komen omdat je lichaam lekker warm is.

  De bekendste yogavorm in een warme ruimte is Bikram Yoga, deze vaste reeks houdingen beoefen je in 40 graden. Maar ook is het mogelijk om andere yogavormen als Hot Yoga variant te beoefenen.


   

  soorten yoga welke past bij mij proefles yoga

   

  3. Neem proeflessen

  Heb je de soort yoga van jouw keuze gevonden? Dan raad ik je aan om een paar proeflessen te nemen. Vaak is 1 proefles niet genoeg om echt een goed beeld te kunnen vormen van de yogavorm.

  En neem de proeflessen gerust op verschillende yogascholen. Want ook de sfeer en de docent(e) zijn belangrijk!

  Welke yogasoort je ook kiest, een goede yogamat is belangrijk. En het is fijn om een eigen mat te hebben. Afhankelijk van je doel, kies je een yogamat. Bekijk hier onze suggesties voor goede yogamatten!

   

  Ik hoop dat ik je heb geholpen met het antwoord op de vraag: van alle soorten yoga, welke past bij mij? En ik wens je heel veel yogaplezier toe!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?