5 yoga oefeningen voor als je het koud hebt

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 11-12-2018 in Yogaoefeningen

  Na die lange, zinderende zomer komt de kou er nu echt aan! Hoe hou je jezelf een beetje warm op de yoga mat? Daarom deze keer: 5 yoga oefeningen voor als je het koud hebt (en niet meteen naar je kruik wilt grijpen).

   
  Welke 5 yoga oefeningen kun je doen als je het koud hebt?

   

  5 yoga oefeningen als je koud hebt kathouding

  1. De Kathouding

  De Kathouding is een geschikte oefening bij kou omdat het een dynamische houding is. Je staat op handen en knieën en maakt op het ritme van je ademhaling je rug bol en hol.

  Behalve dat je lichaam er lekker warm van wordt, wordt je wervelkolom er ook heel blij van. Begin je ritme rustig en na een paar keer kun je het tempo opvoeren.

  Precies weten hoe je de Kathouding uitvoert?

   

  5 yoga oefeningen als je koud hebt ploeg

  2. Ploeg

  De Ploeg is een stevige vooroverbuiging, die je voor je gevoel achterover uitvoert. Bij de Ploeg wordt je hele achterkant flink gestrekt en komt er weer volop leven in je voeten. Je kunt je voeten voelen prikkelen en hierdoor wordt je lichaam weer warm. Gebruik onze (video)instructie om de Ploeg thuis te oefenen.

   

  5 yoga oefeningen als je koud hebt kameel

  3. Kameel

  De Kameel is niet bepaald voor luie mensen. Deze pittige achteroverbuiging zorgt ervoor dat de hele voorkant van je lichaam open gaat. Je hartslag gaat omhoog, je ademtempo kan omhoog gaan en dit bevordert je lichaamstemperatuur. Het is even hard werken maar gegarandeerd dat je vuurtje daarna lekker opgestookt is! En met deze uitleg is de Kameel goed te doen!

   

  5 yoga houdingen als je koud hebt neerkijkende hond

  4. Neerkijkende Hond

  In de Neerkijkende Hond is je hoofd lager dan je hart en dat zorgt dus voor meer bloed naar je hoofd. En daar kun je het lekker warm van krijgen. Verder worden je voeten en hamstrings volop geactiveerd. De Neerkijkende Hond is helemáál ‘hot’ als je hem combineert met de Opwaartse Hond. Maak er een kleine flow van door de oefeningen afwisselend en actief na elkaar uit te voeren.

   

  5 yoga oefeningen als je koud hebt brughouding

  5. Brughouding

  In statische vorm zorgt de Brug al voor een lichte opwarming, maar als je hem dynamisch uitvoert, zul je het zeker niet lang koud hebben. Hiervoor beweeg je je heupen naar boven en beneden, bij voorkeur op het ritme van je ademhaling. Als je je billen aanspant, pak je ook nog een goed gevormde achterkant mee. Bekijk hoe je de Brughouding goed uitvoert.

   

  Dit waren de 5 yogaoefeningen voor als je het koud hebt. 


  Daarnaast hebben we nog wat algemene tips voor je om je yogasessies lekker warm door te komen deze winter:

  • Kies voor een yogavorm die gekenmerkt wordt door flow, dynamiek. Bij deze yogavormen worden de houdingen meer aan elkaar gesmeed met de ademhaling. Voorbeelden hiervan zijn Ashtanga Yoga en Kundalini Yoga.
  • Kies de juiste kleding: het scheelt echt of je geschikte yogakleding draagt of niet. Een goede yogalegging of yogabroek kunnen het verschil maken en zorgen dat je lekker warm blijft!
  • Je kunt Hot Yoga gaan doen natuurlijk! Hot Yoga is een verzamelnaam voor verschillende soorten yoga die in een warme ruimte (25 tot 40 graden) beoefend worden.


  Een dikkere yoga mat houdt de kou van de vloer beter tegen. Het kan echt de moeite waard zijn een tweede, dikkere mat aan te schaffen! Zorg dan dat je yoga mat 6 – 7 mm dik is. We geven je graag wat tips voor goede dikkere yogamatten.

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?