Kundalini Yoga

Doe je Kundalini Yoga, dan werk je met energie. In de Hindoeïstische visie is alles energie, ook de mens. Wij hebben een energieveld, een zogenaamd aura en dragen energie in en rondom ons. In ons energielichaam bevinden zich de chakra’s, dit zijn wielen van energie. Kundalini Yoga maakt energie vrij uit het onderste chakra, waardoor je bewustzijn de kans krijgt te groeien.

 

Chakra’s en (Kundalini)energie

In het eerste chakra, onderaan de ruggengraat, ligt een grote hoeveelheid energie opgeslagen, als een opgekrulde slang. Door oefeningen te doen, gaan de chakra’s open, en komt deze Kundalini energie vrij. Je brengt deze energie vanuit het onderste chakra, dat staat voor aardse behoeften, omhoog naar de bovenste chakra’s. Dat zorgt voor een grote groei in bewustzijn.

 

Het vrijkomen van energie kun je meteen voelen. Deze wordt direct opgenomen in je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je je fitter en energieker voelt. Daarbij komt dat het doen van de oefeningen je helpt te ontspannen en het maakt je spieren sterker en soepeler. Deze vorm van yoga zorgt voor een toegenomen bewustzijn en geeft je meer inzicht in jezelf.

 

Hoe ziet een Kundalini yogales eruit? 

In een Kundalini yogales vind je altijd een aantal basiselementen:

  1. Er wordt altijd begonnen met opwarm oefeningen.
  2. Dan volgt een Kriya, wat een set oefeningen is, die altijd in een bepaalde volgorde worden gedaan. Ademhalingsoefeningen (Pranayama) en meditaties kunnen hier ook onderdeel van zijn.
  3. Dan volgt een diepe ontspanning, gevolgd door een meditatie

Er worden soms ook mantra’s gezongen. De yogahoudingen die gedaan worden zijn dynamisch en worden gecombineerd met een bepaalde ademhalingstechniek, die helpt de energie op te wekken.

 

Voor wie is Kundalini Yoga geschikt?

De energie die vrijkomt door Kundalini Yoga is erg krachtig. Dit kan een sprong in je bewustzijn veroorzaken en het vergt veel zelfinzicht om daarmee om te gaan. Dat is de reden dat beginnende yogi’s deze yogavorm het beste onder begeleiding van een ervaren docent kunnen beoefenen.

Wat ook een goede optie is, is om eerst kennis te maken en ervaring op te doen met andere yogavormen, bijvoorbeeld Hatha Yoga of Ashtanga Yoga. Wie vervolgens meer verdieping zoekt, kan dan kiezen voor Kundalini Yoga.


Ellen Spoor, de oprichter van Wereld van Yoga, had geen fijne start met Kundalini Yoga. Maar toen ze jaren later bij een heel andere leraar wat lessen volgde, waren Kundalini Yoga en zij weer vrienden!


Wil je weten welke yogastudio's Kundalini Yoga geven?

Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?