jivamukti yoga

Een niet zo vaak voorkomende yogavorm is Jivamukti Yoga. Wat is Jivamukti Yoga? Voordat we een en ander uitleggen, eerst wat feitjes:

 • David Life en ex danseres Sharon Gannon zijn de bedenkers van deze bijzondere yogasoort
 • De eerste Jivamukti Yogaschool opende in 1984 in New York zijn deuren
 • Er zijn veel beroemde Amerikanen die aan deze vorm van yoga doen
 • Jivamukti staat voor 'bevrijding tijdens het leven'. Het draait om de bevrijding van de cyclus van leven en dood

 

Jivamukti yoga: veel meer dan yogahoudingen

Het doen van asana’s (yogahoudingen) is slechts een onderdeel van deze uitgebreide yogastroming. Jivamukti Yoga bestaat uit vijf pijlers:

 

Pijler 1: Shastra

Het is belangrijk om de heilige Indiase geschriften te bestuderen en ook het Sanskriet, waarin ze zijn opgesteld. Het gaat dan om de volgende vier yogateksten:

 1. de Yoga Sutras
 2. de Hatha Yoga Pradipika
 3. de Bhagavad Gita
 4. de Upanishaden

 

Pijler 2: Bhakti

Dit betekent toewijding aan God. Het maakt niet uit welke God dit is, het gaat erom dat je je wijdt aan iets dat hoger is dan jezelf en dat je oefent in nederigheid. Religieuze tolerantie is vanzelfsprekend. Je kunt altaren, wierook en chanten gebruiken om je te verbinden met God.

 

Pijler 3: Ahimsa

Dit betekent geweldloosheid, mededogen en compassie. Naar jezelf en anderen, maar ook naar de wereld om je heen. Het betekent ook dat je vegetarisch eet omdat men vlees eten ziet als geweld tegen dieren. Ahimsa staat eveneens voor geweldloze communicatie.

 

Pijler 4: Nada

Nada heeft te maken met luisteren. Alles dat er is, bestaat uit trillingen. Daarom is muziek hier ook onderdeel van. Het is een manier om in contact te komen met God. Jivamukti docenten doen houdingen vaak ook niet voor, zodat hun studenten goed leren luisteren naar de uitleg, in plaats van te kijken.


Pijler 5: Dhyana 

Dit is meditatie, waarbij je stil bent en naar je eigen gedachten gaat kijken. Het is de bedoeling dat je je steeds minder identificeert met je gedachten en beseft dat je meer bent dan deze gedachten. Elke Jivamukti les zal dan ook meditatie bevatten.

 

wat is jivamukti yoga meditatie toewijding


Verschillende soorten lessen in Jivamukti Yoga

De asana's die binnen de Jivamukti Yoga practice gebruikt worden, komen voornamelijk uit Vinyasa Yoga. Jivamukti yogastudio's kunnen 6 verschillende lessen aanbieden:

 1. Open lessen: deze zijn gebaseerd op 'dharma talks' van Shannon of David en er is een Focus of the Month. De les bestaat uit asana’s (Vinyasa Yoga), chanting, muziek, Pranayama en meditatie.
 2. Basis lessen: deze lessen zijn om kennis te maken en bekender te raken met Jivamukti Yoga. Er worden met name basis asana’s geleerd.
 3. Beginnerslessen: deze Vinyasa yogalessen worden in rustig tempo gegeven. Je volgt deze lessen nadat je de basislessen hebt gedaan.
 4. Spiritual Warrior lessen: deze lessen zijn voor drukke mensen die een les van een uur willen. Er wordt Vinyasa Yoga gegeven met chanting en meditatie.
 5. Speciale meditatie lessen, waarbij dus de hele les om meditatie draait.
 6. Privélessen


We hopen dat je een antwoord hebt gekregen op de vraag: Wat is Jivamukti Yoga? We wensen je veel ontspanning en een mooie ontwikkeling toe.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Leuk als je ons volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?