Inhoudsopgave

  yin yoga

  Yin Yoga wordt steeds populairder, omdat steeds meer mensen een tegenhanger zoeken van hun drukke dagelijkse leven vol actie. Maar wat is Yin Yoga?

  Met Yin Yoga kom je in ontspanning, kun je onthaasten en geef je je over aan een yogahouding (asana). Degene die het heeft ontwikkeld is Paul Grilley, een Amerikaan. Deze vorm van yoga is passief, je houdt de asana’s lang aan en beweegt zo min mogelijk. Zo kun je goed aandacht geven aan een bepaald deel van het lichaam.


  Kenmerken van Yin Yoga:

  1. Bij Yin Yoga draait alles om overgave en ontspanning
  2. Om dit te bereiken, blijf je langer (3 -10 minuten) in een houding dan bij andere yogavormen
  3. Elke houding is gericht op het (op dieperliggend niveau) bereiken van een specifiek deel van het lichaam, om daar weerstand of spanning op te lossen
  4. Het is de bedoeling dat de rest van het lichaam kan ontspannen

   

  Wat is de rol van hulpmiddelen bij Yin Yoga?

  In deze rustige yogavorm worden hulpmiddelen gebruikt, zoals:

  Denk bijvoorbeeld aan een houding als de sfinx, waarbij je op je armen steunt. Het kan best een uitdaging zijn om dit 5 minuten vol te houden zonder hele vermoeide armen te krijgen. Dan kun je een kussen onder je borst leggen. Daarom zijn dit soort hulpmiddelen bij Yin Yoga eigenlijk onmisbaar. De diepe ontspanning waar je naar toe werkt is anders moeilijk te bereiken.

   

  wat is yin yoga rust ontspanning

  Wat is het effect van Yin Yoga?

  Door op deze manier lang in een houding te blijven, kom je dieper dan het niveau van de spieren. Je werkt in op het bindweefsel (ook wel fascia genoemd). Hierdoor:

  • kun je blokkades opheffen
  • maak je ruimte waar die eerst niet was
  • word je flexibeler
  • komt je adem tot rust
  • kan je geest verstillen 


  Fysieke effecten van Yin Yoga

  Yin Yoga lijkt heel passief, je bent op fysiek niveau niet heel actief bezig. Maar hoewel je niet actief bezig bent, werken de houdingen diep in op je lichaam. En dit kan behoorlijk intensief zijn:

  1. spanningen komen los
  2. je gewrichten en bindweefsel worden soepeler en sterker
  3. je ervaart meer ontspanning en ruimte in je lichaam


  Mentale effecten van Yin Yoga

  Ook mentaal kan het een hele uitdaging zijn. Omdat je bij Yin Yoga de houdingen lang aanhoudt, kom je op een bepaald moment je fysiek grenzen tegen en ontstaat er wellicht weerstand. En dan is het de kunst om mentaal hiermee om te gaan, rustig te blijven en de weerstand te accepteren en los te laten. Wat op lichamelijk niveau gebeurt, heeft dus ook op je geest effect!


  Verschil Yin Yoga en andere vormen 

  Yin Yoga verschilt van actievere yogavormen. Doordat je lange tijd een houding aanhoudt, is het heel anders dan vormen van flow yoga, zoals Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga. Hier blijf je juist actief en verander je constant van houding.

  Ook sta je anders in een houding dan bij Hatha of Iyengar Yoga. Bij Hatha Yoga werk je voornamelijk op spierniveau. Bij Iyengar Yoga draait het om de precisie waarmee je in een houding staat. Dat is bij Yin Yoga niet het geval.


  Ik hoop dat je een antwoord hebt op de vraag: Wat is Yin Yoga? En ik wens je heel veel ontspanning toe!

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.
  Heb je feedback voor ons?