Hatha Yoga is de meest bekende en meest populaire vorm van yoga. Misschien heb je er weleens van gehoord. Het wordt in veel yogastudio's en door veel yogadocenten gegeven. Maar wat is het precies?
Wat betekent Hatha Yoga?
Waar de naam Hatha Yoga vandaan komt, daarover zijn de meningen verdeeld. Wat vaak gezegd wordt, is dat het uit het Sanskriet komt, waarbij:
- 'Ha' staat voor Yang, het mannelijke, de zon
- 'Tha' staat voor Yin, het vrouwelijke, de maan
Door Hatha Yoga te doen breng je dus Yin en Yang in balans. Ook bestaat de opvatting dat Hatha staat voor krachtig. Dit kan blijken uit het feit dat de asana’s, de oefeningen, binnen Hatha yoga krachtig en fysiek zijn.
Wat is de oorsprong van Hatha Yoga?
Hatha Yoga is de oudste vorm van yoga. In vroeger tijden werd yoga alleen beoefend door monniken, die het gebruikten als milde oefeningen, waarmee ze hun lichaam gezond konden houden en ter voorbereiding op de vele uren meditatie. Later werd yoga steeds populairder en werden er meer yogahoudingen ontwikkeld. De focus verschoof van meditatie naar:
- fysieke ontwikkeling
- spierkracht
- flexibiliteit
Toen Hatha Yoga naar het Westen kwam, kon iedereen profiteren van de voordelen van deze yoga. Ook is Hatha Yoga hierdoor de basis van veel van de bekende nieuwere yogavormen zoals Power Yoga, Iyengar, Ashtanga Yoga en Kripalu Yoga.
Wat houdt Hatha Yoga in?
Als je Hatha Yoga oefeningen doet, ben je dus eigenlijk bezig je energie in balans te brengen: Yin en Yang, mannelijk en vrouwelijk:
- Yin staat voor loslaten, compassie, ontspanning, rust. Dit voel je zowel lichamelijk als geestelijk. Met Yin energie breng je ook de geest tot rust
- Yang staat voor kracht, vurige energie en warmte. Je werkt met sterke spieren, maar ook met wilskracht en doorzettingsvermogen
Juist de balans tussen deze twee energieën maakt dat je beter in je vel komt te zitten.
Tijdens een Hatha Yoga les of practice werk je deels met bekende asana’s, zoals:
- Neerkijkende Hond
- Plank
- Hoofd naar knie houding
- Schouderstand
De houdingen in Hatha Yoga hebben een duidelijk begin- en eindpunt. Verder is het de bedoeling dat je elke houding een bepaalde tijd aanhoudt. Op een gegeven moment gaat de houding comfortabeler voelen en dan kun je goed voelen wat deze voor je lichaam en geest doet.
Verschil Hatha Yoga met andere yogavormen
Hatha Yoga verschilt op allerlei manieren van andere vormen van yoga, zoals:
- Vinyasa Yoga en Ashtanga Yoga zijn bijvoorbeeld een vorm van flow yoga. Daarin blijf je niet stilstaan, maar beweeg je vloeiend van houding naar houding, vaak op het ritme van je ademhaling
- Dru Yoga of Yin Yoga waarbij het juist draait om zachtheid en naar binnen keren, dus het focussen op de Yin energie.