Saswitha Yoga werd ontwikkeld door Saswitha, een Nederlander die geboren werd als Jan Rijks. Er wordt vanuit gegaan dat Saswitha de oprichter is van de eerste Nederlandse yogaschool.
Hij begon met lesgeven in Raja Yoga, een andere yogavorm. Hij ontwikkelde naast Raja Yoga de yogavorm Saswitha Yoga (gebaseerd op Hatha Yoga) met het idee dat de Westerse mens over het algemeen stijver is dan de Oosterse. Daarom zie je dat Saswitha Yoga dynamischer is en meer gebruik maakt van gymnastische bewegingen.
Saswitha Yoga: lichaam, bewustzijn & adem
In Saswitha Yoga wordt er veel aandacht besteed aan de adem. De achterliggende filosofie is dat lichaam en bewustzijn één zijn en dat de adem daar de verbinding tussen vormt. Je gebruikt de adem om die verbinding te kunnen voelen. Lichaam, bewustzijn en adem zijn hierbij dus eigenlijk een drie-eenheid.
Tijdens het uitvoeren van de asana’s (de yogahoudingen) wordt de adem bewust ingezet om elke beweging te ondersteunen. Door de focus op de ademhaling kom je in een meditatieve staat en voel je meer rust.
Hoe ziet een Saswitha Yoga les eruit?
Tijdens een les Saswitha Yoga wordt geen gebruik gemaakt van yoga attributen (zoals een yogariem of een yogablok). Alleen de yogaplank en het balspel worden gebruikt.
- De yogaplank wordt gebruik om zonder druk op het hoofd de effecten van de kopstand te kunnen ervaren.
- Met een yogabal kun je yogaoefeningen doen om het lichaam sterker en soepeler te maken.
De bekende asana’s uit de Hatha Yoga, zoals de Krijger en de Boom worden in Saswitha Yoga ook gebruikt. Je voert ze alleen eerst dynamisch uit en daarna pas statisch. Zo kun je je lichaam eerst goed opwarmen, wat de flexibiliteit bevordert.
Er wordt voor gezorgd dat alle gewrichten in een sessie aan bod komen. Elke les bevat ongeveer evenveel staande, liggende als zittende asana’s.
Balans tussen kracht en inspanning
Tijdens een yogasessie wordt gezocht naar een balans tussen kracht en ontspanning. Saswitha wist dat de Westerse mens een jachtig en gehaast leven leidt. Yoga kan bijdragen aan meer ontspanning en zorg voor je lichaam. Daarom staat deze yogastijl ook bekend om het respecteren van je eigen grenzen. Asana’s kunnen altijd aangepast worden aan jouw mogelijkheden.