ashtanga-yoga

Ashtanga Yoga werd ontwikkeld door Pattabhi Jois. Hij ging als twaalfjarige in de leer bij Sri Krishnamacharya. Deze Indiase yogaleraar gaf les in een heilzame, vloeiende vorm van yoga, waar Pattabhi zich door aangesproken voelde.

 

Wat is Ashtanga Yoga precies?

  • Ashtanga Yoga draait om 'in beweging zijn'.
  • In de bekende Hatha Yoga is het van belang dat je houdingen een voor een, los van elkaar uitvoert. In Ashtanga Yoga vloeien ze in elkaar over.
  • Er zijn zes series, die elk bestaan uit ongeveer veertig houdingen. Deze zijn bedoeld om je te helpen bij het ontwikkelen van je bewustzijn en om je zintuigen en je geest samen te laten vloeien.
  • Tijdens een Ashtanga Yoga sessie worden houdingen altijd op dezelfde manier begonnen, uitgevoerd en afgesloten.


wat is ashtanga yoga 

Waarom heet het Ashtanga Yoga?

De naam van deze vorm van yoga komt uit het Sanskriet. Ashtanga betekent acht ledematen. Binnen de yoga (je vindt dit terug bij meerdere yogavormen) draait het niet alleen om de houdingen, maar om een hele levensfilosofie, die alle vlakken van het leven raakt. De acht disciplines helpen je om op sociaal en psychologisch vlak een zinvol en maatschappelijk waardevol leven te leiden. Deze disciplines hebben onder andere te maken met:

  • meditatie
  • het lichaam
  • deugdzaamheid
  • je mentale instelling

Ze zijn lang geleden, rond het begin van de jaartelling, opgesteld door Rishi Patanjali.

 

Hoe verschilt Ashtanga van andere yogavormen?

Ashtanga Yoga lijkt het meeste op Vinyasa Yoga. Vinyasa Yoga is afgeleid van Ashtanga Yoga en in beide vormen voer je de houdingen uit in een vloeiende, opeenvolgende beweging (Flow). Houdingen lopen in elkaar over: als je een houding beëindigt, laat je deze het begin zijn van een volgende houding. Er zit geen pauze tussen. Je gebruikt de adem als basis van de bewegingen.

Beide vormen van yoga verschillen hierdoor van Hatha Yoga. In deze yogavorm wordt elke houding los uitgevoerd en hou je deze enige tijd aan. Ook Iyengar Yoga is anders, hier draait het om de precisie waarmee je in een houding staat.

 

Een van de verschillen tussen Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga is de volgorde van houdingen (asana’s). Bij Ashtanga Yoga worden vaststaande series uitgevoerd. Bij Vinyasa is dit niet het geval, er is ruimte voor je eigen inbreng in keuze van houdingen.


Bekijk onze yogastudio's die Ashtanga Yoga geven!


We hopen dat je een antwoord hebt op de vraag: Wat is Ashtanga Yoga? En we wensen je veel ontspanning en soepelheid toe.

Meer inspiratie nodig?

Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

Leuk als je mij volgt op Facebook!

Heb je feedback voor ons?