Wat is het verschil tussen yoga en meditatie?

Inhoudsopgave

  Gepubliceerd op 24-1-2019 in Yoga weetjes

  Ze worden vaak in 1 adem genoemd: yoga en meditatie. Maar wat is het verschil?

  Yoga en meditatie hebben natuurlijk met elkaar te maken maar zijn zeker niet hetzelfde. Weten hoe dat zit? I will tell you! Onderaan deze blog vind je mijn tips voor betaalbare, goede materialen om te gebruiken bij yoga en meditatie!

   

  Wat is het verschil tussen yoga en meditatie?

  In deze blog krijg je stap voor stap antwoord op deze vraag:

  1. Eerst lees je wat yoga is
  2. Dan leer je meer over meditatie
  3. Vervolgens ontdek je een aantal overeenkomsten
  4. En als laatste word je bijgespijkerd over de verschillen

  Heb jij niet de tijd, het geld of de zin om een heel weekend op yogaretreat te gaan? Ik organiseer regelmatig Mini Yoga Retreats: heerlijk je batterij opladen in één dag!

  verschil yoga meditatie oefeningen yogamat 

  1. Wat is yoga?

  Yoga is een complete levenswijze waarbij je leert om aandachtiger te zorgen voor jezelf, je medemens, dier en planeet. Het pad van yoga kent vele onderdelen, waarvan de fysieke yogahoudingen (asana’s) in het Westen het meest bekend zijn.


  Over het algemeen gaan mensen in Nederland naar yoga om op een bewuste manier aan hun lichaam en geest te werken, zonder competitie- of wedstrijdelement. Dit doen ze door, vaak onder begeleiding van een docent, fysieke oefeningen uit te voeren op een yoga mat. Dit zijn houdingen die iedereen op zijn eigen niveau kan doen, vaak aangevuld met ademhalingsoefeningen.


  Er zijn veel verschillende yogavormen, die verschillen qua:

  1. fysieke inspanning
  2. mate van spiritualiteit
  3. geestelijke ontspanning


  Omdat je de yogahoudingen met grote aandacht uitvoert, wordt yoga ook weleens ‘meditatie in beweging’ genoemd (met je lichaam als meditatie object).


  2. Wat is meditatie?

  Meditatie is een van oorsprong religieuze, Boeddhistische beoefening die in principe tot doel heeft om verlicht te raken. Meditatie is onderdeel van de hierboven genoemde yoga levenswijze. Ik beperk me in deze blog tot de techniek van mediteren die veelal zittend beoefend wordt.

  Meditatie leert je om je niet te laten meeslepen door je gedachten of emoties. Veel mensen denken dat je, door te mediteren, gedachten of emoties stop kunt zetten, maar dat kan niet. Wij hebben gemiddeld 85.000 gedachten per dag, dus je kunt je voorstellen dat het een hele klus is om dit te stoppen!

  Wel kun je dus leren om er anders mee om te gaan, om er wat meer afstand van te nemen, te accepteren dat het er is (er min of meer ‘naar te kijken’) maar er niet door overspoeld te raken.


  verschil yoga meditatie zitten meditatiekussen


  Er zijn veel verschillende soorten meditatie waaronder:

  1. Concentratiemeditatie: hierbij richt je je aandacht op 1 punt zoals een kaars of je ademhaling. Elke keer dat je merkt dat je afgeleid raakt (door geluid, gevoelens of gedachten) keer je weer met je aandacht terug naar je focusobject. En dit herhaal je continu, soms wel honderden keren tijdens een meditatie. Hiermee train je je ‘aandachtspier’ en bij regelmatige beoefening zul je meer aandacht, betere concentratie, rust in het hoofd en vele andere voordelen gaan ervaren.
  2. Inzichtmeditatie: hierbij bestaat je focuspunt uit alles wat je lichaam en geest tijdens de meditatie meemaken. Wat voel je? Wat hoor je? Wat ruik je? En wat leer je hiervan over jouw patronen van denken en voelen? Hierdoor leer je veel over jouw (denk)patronen.

  Meditatie wordt vaak zittend, op een meditatiekussen, meditatiebankje of een stoel, beoefend.

   

  3. Wat zijn de overeenkomsten tussen yoga en meditatie?

  Er zijn verschillende overeenkomsten:

  • Je werkt aan meer bewustzijn: Wat denk ik? Wat voel ik? Hoe gaat het met mij?
  • Met regelmatige beoefening ga je meer rust in je leven ervaren
  • Je kunt een betere concentratie, betere nachtrust en groter zelfvertrouwen krijgen
  • Je leert om milder te zijn naar jezelf en je omgeving
  • Ze dragen beide bij aan een grotere mentale gezondheid
  • Het gaat bij beide niet om presteren en het bereiken van resultaten: de focus ligt op de weg ernaar toe en wat je daaruit kunt leren

   

  verschil yoga meditatie mild naar jezelf en anderen

  4. Wat is het verschil tussen yoga en meditatie?

  1. Bij yoga is de insteek (in het Westen) vaak fysiek waardoor je ook aan een gezonder,  sterker en soepeler lichaam werkt
  2. Bij yoga bereik je mentale rust als gevolg van het werken met je lichaam
  3. Yoga is meestal dynamisch, meditatie is vaak statisch
  4. Yoga is voor beginners vaak makkelijker vol te houden dan meditatie omdat je bij yoga iets ‘aan het doen’ bent.
  5. Meditatie beoefen je vaak zittend (maar er bestaat ook loopmeditatie!), bij yoga voer je staande, zittende en liggende houdingen uit.
  6. Yoga is de perfecte voorbereiding op meditatie omdat je met yoga je lichaam rustig, sterk en soepel maakt. Dit is fijn als je zittend gaat mediteren.

   

  Wil je ook het verschil weten tussen mindfulness en meditatie?? Of het verschil tussen yoga en mindfulness?

  Zowel bij yoga als bij meditatie is het heel fijn om een goed meditatiekussen en je eigen, persoonlijke yogamat te hebben. Bekijk mijn suggesties voor mooie en kwalitatieve meditatiekussens en yogamatten!

   

  Ik hoop dat je een eerste antwoord hebt gekregen op de vraag wat het verschil is tussen yoga en meditatie! Ik wens je veel rust en een soepel lijf toe.

  Meer inspiratie nodig?

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Wereld van Yoga

  • Alle info over Yoga
  • Toegankelijke uitleg
  • Niet zweverig
  Meer over ons!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?