Wat is het verschil tussen yoga en mindfulness?

Inhoudsopgave

  \

  Gepubliceerd op 28-2-2018 in Mindfulness

  Yoga, meditatie en mindfulness worden vaak in 1 adem genoemd.

  Deze keer vertel ik je over het verschil tussen yoga en mindfulness. Want natuurlijk zijn yoga en mindfulness verwant aan elkaar maar ze zijn zeker niet hetzelfde!

   

  Eerst: wat is yoga?

  In het Westen kennen wij yoga met name van fysieke yogahoudingen zoals de Boogde Zittende Twist en de Adelaar. Maar yoga is veel meer dan dat. Van oorsprong wordt yoga beoefend volgens het achtvoudige pad met als doel om 'verlichting' te bereiken. Dit achtvoudige pad wordt door Patanjali beschreven in een belangrijk oud geschrift, de Yogasutra’s. Het pad omvat o.a.

  • persoonlijke discipline
  • ademhalingsoefeningen
  • fysieke oefeningen
  • meditatie
  • concentratie
  • een aantal geboden waaronder geweldloosheid

  En je hoeft echt niet het hele achtvoudige pad te bewandelen om profijt te hebben van yoga. Maar je kunt yoga wel zien als een weg om een lichter leven te bewerkstelligen.

  Door regelmatig yoga te beoefenen wordt je lichaam soepeler en kan je geest rustiger worden. In het algemeen word je je bewuster van wat je voelt, wie je bent en hoe je reageert, vooral ook in het dagelijkse leven. Er bestaan verschillende soorten yoga, dus er zit vast iets bij wat bij je past.


  verschil yoga mindfulness vrouw zit op yogamat

  Tijdens de Mini Yoga Retreats kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met yoga, meditatie en mindfulness. Ik organiseer deze heerlijke dagen (op een prachtige locatie) speciaal voor drukke vrouwen die te weinig aan zichzelf toekomen! Wil je meer weten over de Mini Yoga Retreats?

  En wat is dan mindfulness?

  De ‘grondlegger’ van de mindfulness zoals wij deze met name in het Westen kennen is Jon Kabat Zinn. Zijn definitie van mindfulness is:

  “Het bewustzijn dat ontstaat als je doelgericht aandacht geeft aan wat zich op dit moment voor doet, zonder daar een oordeel over te hebben.”


  Wij leven in een wereld van constante informatiestromen, prikkels, multitasken en stress.

  Wist je dat wij in 1 week net zoveel prikkels te verwerken krijgen als onze voorouders van 150 jaar geleden in hun hele leven?

   

  Herkenbaar?

  1. bellen in de rij bij de kassa
  2. op je laptop werken terwijl je tv kijkt
  3. een gesprek voeren terwijl je een boodschappenlijstje maakt

  We zijn bijna nooit meer volledig met onze aandacht bij wat we doen. Onze geest verkeert voortdurend in het verleden of de toekomst. En we zijn constant aan het oordelen in de vorm van beter, minder, sneller en leuker.


  verschil yoga mindfulness mindful boek lezen

  Mindfulness wil zeggen dat we onze volledige aandacht hebben bij wat we doen en wat er op dit moment in of buiten onszelf gebeurt, zonder dat we daarover oordelen. Je kunt eigenlijk alles mindful of niet mindful doen:


  Wat zijn de overeenkomsten tussen yoga en mindfulness?

  1. Yoga en mindfulness hebben vooral gemeen dat je bewuster wordt van je lichaam en je geest als je het beoefent. Bij yoga gebeurt dit vooral via de fysieke weg en bij mindfulness via de aandacht. 
  2. Verder zul je met beide meer oordeelloosheid ontwikkelen. Bij mindfulness door zonder oordeel naar alles te kijken wat er nu gebeurt en bij yoga door je fysieke grenzen te respecteren bijvoorbeeld.
  3. Ook zijn een aantal mogelijke resultaten hetzelfde zoals: minder (werk)stress ervaren, beter slapen en meer genieten.


   verschil yoga mindfulness brein aandacht hoofd

  Wat zijn de verschillen tussen yoga en mindfulness?

  1. Een van de belangrijkste verschillen is dat in onze Westerse benadering van yoga het fysieke aspect een voorwaarde is, terwijl dat bij mindfulness niet zo hoeft te zijn. Je kunt ook heel mindful zitten.
  2. Verder is mindfulness in de kern ‘aandachttraining’ waardoor je je met name bewust wordt van de patronen en gewoontes in jouw hoofd en systeem. Bij yoga kun je dit ook wel ontwikkelen, maar daar ligt niet de focus op.


  Met name voor yoga is het fijn om een goede yogamat te hebben, die je thuis maar ook elders kunt gebruiken. Deze professionele yogamatten zijn goed en in meerdere prijsklassen te verkrijgen


  Ik  hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van het verschil tussen yoga en mindfulness!

  Meer inspiratie nodig?
  Ellen Spoor

  Nuchter | horeca liefhebber | meditatietrainer | wintersporter | Yin Yoga docente | Meer over mij!

  Beluister nu jouw ontspannende bodyscan meditatie

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.

  Deel deze blog met een vriendin!

  3 x Ellen

  • Down-to-earth én spiritueel
  • Drinkt wijn én groene thee
  • Leeft lekker druk én bewust
  Meer over mij!

  Op de hoogte blijven?

  Niet-zweverige inspiratie over yoga ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een heerlijke, gratis bodyscan!

  Meld je aan
  Heb je feedback voor ons?